Divan in 26 de imagini

Divan, festivalul de filme și mâncăruri balcanice al lui Dinescu a fost un huzur agreabil. Un itinerariu cultural dunărean reconstituit din poze.

on the road

on the road

Până la Divan e ceva de mers. Vreo 300 de kilometri. După Alexandria, după Craiova, peste Turnu Măgurele și Roșiorii de vede. Chiar și după piciorul de pod transdanubian care leagă Calafatul de Vidin. Un drum frumos, mai ales dacă-l faci pe malul Dunării. Pân să ajung la conac la Mircea Dinescu am văzut deci: gâște, țărani, țigani, măgari, vaci.  La sosire era deja seară și deja ratasem ceva din filmul bulgăresc din deschidere. Între noi fie vorba părea că și bulgarii rataseră mai multe chestii din filmul ăla (Ceva cu Corpul de reacție nucleară, cred) și am dat un skip ca să bem niște vin.

PLAJAAAAAA

PLAJAAAAAA

A doua zi am mers la plajă. Marele atu al festivalului și indiscutabil mare problem, plaja dela Dunăre  fentează cinefilia. Adică să merg să zac două ore la soare cu-o bere sau să merg în Gara Fluvială ca să văd scurtmetraje  croate și macedonești? Având în vedere gălețile de scurtmetraje văzute anul ăsta deja decisesem că dau prioritate lungmetrajelor și sesiunilor de plajă.

PLAJAAAAAA

PLAJAAAAAA

Spre seară s-a proiectat Go West,  melodramă din aia mai hardcoristă cu gay care trebe să supraviețuiască războiului. Și-o fac la modul următor:  unul se  travestește și deci se casătoresc. Soțul pleacă pe front și îl lasă pe travestit împreună cu familia (care-l crede femeie). Evident e mai mult plânsu decât râsu dar e  un film ok, mai ales că nu-i făcut de Kusturica deși îl cam citează din multe detalii și scene.

era vant dar era si pisici

era vant dar era si pisici

A fost o seară cu vânt și frig, deci invitații s-au putut încălzi cu palinci și pisici.

A doua zi  festivalul programase o croazieră la Cazanele Dunării. Eu programasem un voiaj transdanubian la Vidin. Vântul de cu seară cauzase valuri Dunării, deci părea mult mai sane să stai pe uscat decât să te urci pe barcă.

pontonul, care nu trebe confundat cu Graaa Fluviala pe care nu am pozato

pontonul, care nu trebe confundat cu Graaa Fluviala pe care nu am pozato

Ziua croazierei a început în hotspotul simpozional  festivalier,  la mansardă. Cu o cântare din gură și chitară performată de Dan Bordeianu (care a amfitrionit această ediție) și cu multe personalități media zăcând zburătăcite pe și pe lângă perne. După concertul ad-hoc s-a declamat că ordin de la direcțiune, toată lumea în autocar spre barcă! PLM,eu chiar intenționam să văd De-aș fi Harap Alb… sau să dorm. Sau să merg la Vidin. Sau să orice altceva care să nu implice deplasări en bateau.

dimineatza la mansarda

dimineatza la mansarda

Croaziera a fost o idee foarte degeaba, singurele atu-uri au fost gastronomice (chiftele și zacuști) și a durat o eternitate în autocar și 30 de eternitați în barcă.

zacusca fluviala

zacusca fluviala

Ca să văd niște pietre pe care le mai văzusem. Și capul ăla gigantic de Decebal. Pe care îl mai văzusem și pe ăla. Enfin, poate pe unii i-a lăsat și în alte moduri decât descompuși de plictis și măcinați de furie, dar nu a fost deloc cazul meu.

Cazanele Dunarii. neimpresionant.

Cazanele Dunarii. neimpresionant.

Stând acolo pe vas, cu zacusca la picioare mă simțeam ca într-un sequel la o Lună în Thailanda, doar că regizat de Luiza Pârvu.

monument danubian

monument danubian

Monument din Orșova. (cred că era Orșova, nu sunt deloc sigur, dar pentru detalii o să revin cu un turism deampulea. )

de folosit impotriva muscaturilor

de folosit impotriva muscaturilor

Ah, această poză este pentru ca să punctez faptul că mă cac în el de autan, am fost ciuruit de niște insecte (țânțari sau scorpioni, sau ce dracu insecte sunt pe acolo pe la Dunăre) și singurele două soluții au fost fenistil și alifiile astea chinezești care chiar își fac treaba. Cinste lor, cinste lor, cinezilor, cum ar zice Victor Viorel.

porculete decedat

porculete decedat

La retur am dat de un porcușor asasinat în scopuri culinare și de altă oportunitate foarte fotografică de pozat apusuri dramatice.

apus dramatic gen skyporn

apus dramatic gen skyporn

Dacă tot veni vorba de animale și animăluțe, se cere un intermezzo pentru a da awareness și animalelor pe care nu le-am mâncat, recte  menajeria de la Pensiunea Tase. În fine decât o parte din ele. Fist your eyes.

animalele de la pensiunea Tase

animalele de la pensiunea Tase

animalele de la pensiunea Tase

animalele de la pensiunea Tase

animalele de la pensiunea Tase

animalele de la pensiunea Tase

Asta e o poză proastă dar momentul a fost foarte mișto. Un localnic a concertat din pian așa fără vreun program. Dintotdeauna am zis <<să se cânte mai mult la pian!>> și <<educația muzicală în mediul rural trebuie să fie o prioritate a luptei împotriva manelelor și-a innelor>>.

concert de pian ad-hoc

concert de pian ad-hoc

După concert s-a proiectat Un Ete Inoubliable, cu tot cu Pintilie venit ca special guest. Eu îl vedeam pentru a treia oară și mi se pare în continuare unu din alea trei pintilie-uri esențiale. Mai ales că e cam singurul în care există și un personaj feminin bine scris și bine făcut. Deh, distanța de la Kristin Scott Thomas la Maia  Morgenstern  e cam ca distanța de la Soare la Uranus. Și a fost pentru prima oară când m-am sesizat că foarte multe alegeri de estetică din filmul ăsta sunt extrem de tributare cinema-ului mut american.

daca e vineri e Vidin

daca e vineri e Vidin

Aceasta poză cred că fost făcută pe drumul spre Vidin. E frumos la Vidin (alt turism deampulea). În poză avem de-a face un moment tirist în care nu se întâmplă mare lucru.

vederea de pe ponton

vederea de pe ponton

Vineri au fost două filme de văzut. The King, o dramă grecească non-turistică pe bază de junkie care arată care un isus prăjit și Ultimii pirați de la Marea Neagră, documentar bulgar extrem de mișto. Despre niște ex-marinari sau pur și simplu sărăntoci haioși care tot caută pe mal de mare o comoară legendară. Ăsta a fost o zi cinematografic vorbind foarte bună.  Am ratat din nou șansa de-a vedea Usturoi, hitul indie al verii.

Simpozion

Simpozion

Sâmbătă s-a simpozionat pe ponton și s-a dat filmul iugoslav  care mi-a inspiat titlul de la post. Ocupația în 26 de imagini. Ba chiar mai mult și mai bine de-atât s-a dat și A 27a imagine, un documentar despre film și regizorul lui. Combo-ul a fost exact ce tre să facă mai des festivalurile, adică ceva educație de cinemau și dare de extra context. De aflat am aflat exact cât de oportunist era regizorul (foarte) și cât de disputat a fost filmul lui despre instaurarea fascismului în Dubrovnik (foarte). Văzut acuma Ocupația în 26 de imagini e un film melodramatic foarte frumos și destul de balcanic, care aduce mult a Bertolucci (1900) și cumva a tot cinema-ul ăla italian melodramaicos de artă de prin anii ’70 în care se reconstituia ascensiunea fascismului.  Mie mi-a venit o poftă de turism prin Dubrovnik, sincer să fiu.

un semn

un semn

bucatar in noapte

maestru bucatar in noapte

Mi se pare corect sa listez si cateva dintre temele abordate la simpozioanele ad-hoc (un fel de divanuri ad-hoc):

Stă să plouă cu fatoush sau cu foetuși?

Metaforele piscicole ( a domoli dorada, a da știucă, a da la hamsii)

Ce-a mai rămas muzical valabil din anii ’90 (mai nimic)

Femei impacientate și pitici înfometați  sau confuzia ca mod de viață balcanică

Absența secvențelor de fisting forestier din cinema-ul balcanic: DE CE?

Care sunt bestiile de interneturi sugătoare?

doua scaune

doua scaune

Concertul de închidere a fost Mambo Siria, aka Fanfara lu’ Dinescu, care au fost haioși. Ca să concluzionez Divanul degustătorilor de film și artă culinară a fost pe huzur maximal întrerupt ocazional de pisici, simpozioane, duty free shopping.  Also mi-a prilejuit achiziționarea celui mai trist magnet de frigider din lume.

un semn

un semn

Mambo Siria

Mambo Siria

Calafat, hotel Ambasador

Calafat, hotel Ambasador

combinat in asfintit

combinat in asfintit