E perfect OK să nu-ți placă The Revenant

Se fac mulți bulbuci la taste și clăbuci la vaginete apropos de The Revenant și de cât de OSCAR pentru Lenorado DiCaprio. PLM, de la isteriile fanatic consumeriste cu Star Wars n-am dat de ceva mai penibil.

The Revenant are 12 nominalizări la Oscar. Ar merita fix 3 premii (Tom Hardy și Emmanuel Lubezki pentru imagine și Alva Noto & Ryuichi Sakamoto pentru OST) și mult mai puține gargare despre cât de mult trebuie să ia Leonardo DiCaprio Oscar. N-o să fie nici prima dată când o ia razna netul și femuietul pe subiectul actor care TREBUIE să ia OSCAR nici ultima dată când un film prea lung cu un scenariu prea scurt este considerat de foarte mulți (snobi din clasa de mijloc neuronală) și foarte multe fane (fără cauze mai importante de susținut) ca mare capodoperă. The Revenant nu-i un Film Mare, este decât un FILM LUNG cu idei puține și disperarea lu DiCaprio de-a face UN ROL DE OSCAR. Și copaci. Sufocant de mulți copaci.

Revenant

Revenant

Aparent multă pulime crede că nu-i ok să nu-ți placă filme de Oscacar. Au zis vreo 2500 de bărbați de aproximativ 65 de ani (lista cu membrii Cacademiei, BTW, e SECRETĂ) și plini de bani că ăsta e un film bun, cum să îndrăznască altcineva, care nu-i nici hodorg nici membru în Cacademia Americană de film să zică altceva? De Shakespeare in Love vă aduceți aminte? Dar de Sandra Bullshit cu Oscar pentru mizeria aia de rol din mizeria aia de film vă aduceți aminte? De Cider House Rules vă mai aduceți aminte? Dar de jegul absolut Chicago? Oscarurile au devenit un shite-fest pentru mediocrități sclipicioase și an de an nominalizările și premiile reflectă fix asta. E parte din dumbing down-ul generalizat și e cât se poate de reprezentativ pentru industria de film americană ce se întâmplă. Nu suntem foarte departe de Ass, the big oscar winner. Croite ca să nu jignească vreo sensibilitate americănsit-retardă Oscarurile sunt datoare cu niște check-uri (filme cu minorități sexuale și filme despre oameni săraci, de preferință ne-albi) ca să pară că la îmbuibații din Hollywood le pasă. Și ca să se vadă că ei și-au făcut datoria. Problem solved, nu?

mama ce scenografie

mama ce scenografie

Din start ideea că filmele de Oscar sunt automat bune și sunt automat importante și sunt altceva decât subiecte comfortabile (sau considerate ca necesare la modul ipocrit de Academia Americană) e de tot căcatu. Să fie The Revenant un film care e bun (nu plicticos) interesant (nu disperat) și mai ales memorabil (nu sufocat în propriile pretenții)? Mai există și dastea pe la Oscacaruri, vreo 3 titluri la 5 ani, nu-i exclus ca The Revenant să fie unul din astea. Dar nu este.

The Revenant are următorul scenariu: Leonardo DiCaprio se tot chinuie și toată lumea e împotriva lui și nu mai crapă dreacu odată. Extins pe două ore și juma scenariul ăsta s-ar susține cu greu din persoanje și incidente multiple. Dar personajele sunt puține, incidentele și mai puține (dar vai e memorabil ăla cu ursu care mai are nițel și i-o dă la buci lui Leuțu). Copacii (că deh, pădure, forestier și implicit oribil de mulți copaci și niscaiva râuri și băltoace) umplu 80% din film.

Tom Hardy

Tom Hardy

Îi filmează superb Lubezki pe aceste sute de milioane de copaci, și astfel nu face decât să acopere mediocritatea sufocantă a lui Inarritu. Aceași manevră s-a efectuat, tot cu Lubezki la cameră și în Birdman și le-a luat tot piuitul la semidocți și i-a făcut pe ăia din Cacademia Americană să se bată peste burți cu plăcere. Nu mă înțelegeți greșit, de la The New World (care e obscen de sublim și care s-ar putea să fie ultima Capodoperă a cinemaului american)  încoace Emmanuel Lubeski este filmatorul meu de copaci favorit. Doar că ce dă fason lui The Revenant s-a filmat deja, tot de către Lubezki fix în New World. Senzația aia de dezorientare și de sufocare. Fish-eyeurile. Grandomaniile de contra-plonjeu. DEJA-FAIT.

De fapt și de drept simpul fapt că The New World există și are atâta sublim în el ar putea fi un motiv mai mult decât suficient să aruncăm la gunoi tot ce-a făcut Inarritu vreodată, dar asta ar fi nițel exagerat. Doar nițel. Există în TNW o secvență cu un topor izbit în copac care reverberează mai multă violență și oroare (care aveau să vină odată cu coloniștii spanioli) decât orice discurs sau material video mustind de violențe. Deh, pe atunci Malick știa să invoce și cauzeze, nu doar să facă screensavere.

sa facem sa fie cald la coitze

sa facem sa fie cald la coitze

Mai e și Leonardo. Disperatul de Leonardo care joacă numai în filme care au minim 80% șanse să-i aducă Oscar. Problema nu-i actoria, că la modul onest DiCaprio ste un actor destul de bun, din când în când chiar redutabil. Problema e disperarea asta după ”roluri de oscar”, deși observ că-i merge al dreacu de bine și fără premiul ăsta. N-a babardit-o pe Rihanna, divă de Barbados? Nu este el unul din cele mai eficiente umectatoare vaginale cu 2 picioare? Nu ia Oscar pentru că de fapt și de drept exceptând babardirea Rihannei (mai au și ambii capetele mult prea mari prin comparație cu restul corpurilor, doamne ăsta e un sextape care ar putea să fie chiar freaky) Leuțu nu există ca om, ca persoană fizică. Nimeni nu știe nimic de el. La un momemnt dat a venit cu mă-sa la oscaruri, parcă. Fără gossip niciun actor nu poate fi luat în considerare ca ființă umană. De simțul umorului dă dovadă accidental, când se uită după buci. Cel mai probabil DiCaprio este un bărbat trecut bine de prima tinerețe, cu tendințe de îngrășare, dar care se menține încă în zona non-obeză a existenței. A supraviețuit până acuma fără Oscar și fără simțul umorului, atâta vreme cât mai are simțul bucilor Leuțu va fi ok.

Ca să concluzionez: The Revenant e un film care arată magnific dar nu are ce arăta. Are ce masca, dar nu are absolut nimic de zis. A fost un film extrem de greu de făcut (friguri, țurțuri la coae, tăvălire prin nămol) dar să NU confundăm dificultățile de producție cu valoarea finală a filmului. E ca și când i-a zice unei femei care s-a chinuit 18 ore să nască un copil cu 3 ochi o mână și 4 picioare că este o mamă-eroină.

The Revenant Poster

The Revenant Poster