East European Comic Con plusuri și minusuri

Am ajuns din fugă la East European Comic Con și m-am simțit agreabil deși genul ăsta de happening nu-i chiar favoritul când vine vorba de târguri și de manifestări pop-culturale.

Până să ajung (finalmente ) la East European Comic Con știam că de ceva decenii comic con-urile nu mai sunt despre benzi desenate ci despre merchandising și fandom și promovat labele cu bugete de 300 de milioane pe care le vomită Hollywood-ul în gurile belite de uimire ale celor mai mononeuronali spectatori puberi . Deci nu m-am șocat că erau mai multe bucăți de cănuțe cu super-eroi și brelocuțe cu Game of Thrones și tricouri  cu alți super-eroi decât titluri de benzi desenate. Cam la fel fusese și Comic Con-ul de iarnă. Mă așteptam la ceva  trist și degeaba dar măcar penibil și înghesuit dar n-a fost deloc așa. A fost chiar ok și vineri pe la 7 seara nici nu era prea aglomerat.

Plusurile sunt la modul următor:

 1. Tricourile astea și standul în care erau. Un fel de tarabă bulgărească, dar era singura cu prețuri modice și avea chestii mai variate decât media super-eroic americană Made in CHINA.
  aww

  aww

 2. Standul (micuț, mai mult o masă decât un stand) al unor tipi care au 3D-printer și fac selfie cu 3D. Adică-ți dau statuie cu propria persoană, numa bună de pus în buzunar sau pe birou sau la budă. Excelentissim, mai ales că selfie-urile statuare au ceva din animațiile lui Bill Plympton și tipii de la stanad erau super de treabă.
  cel mai selfie selfie

  cel mai selfie selfie

  bill plymton-esque

  bill plymton-esque

 3. Acest cameltou mov (aka mauve cameltoe).
  cu cameltoul la plimbare

  cu cameltoul la plimbare

 4. Chiloții cu Harap-Alb . Să-și tot bagi pula în el de Harap Alb. Mai ales dacă ai avut neșansa de-a vedea filmul artistic cu Florin Piersic în colanți.
  cine nu vrea chiloti cu Harap Alb

  cine nu vrea chiloti cu Harap Alb

 5. Acest Michael Myers ambientat prin peisaj. We need more Michael Myers, less Michael Myers movies.
  decat Michael Myers.

  decat Michael Myers.

 6. OMFG, it’s BABY CTHULHU!!!!! (featuring Grumpy Cat deck holder, for very sick people. Cine și-ar băga cărțile de Magic sau alte DBG-uri în Grumpy Cat?)
  Sweet Baby Chtulhu!

  Sweet Baby Chtulhu!

 7. Jumătatea Plină și Anthony Frost, cu stand la comun, ca la Comic Con-ul de iarnă, de la Palatul Copiilor (fost Palatul Pionierilor, viitor Palatul Foetușilor care nu vor să fie avortați, dacă ne mai uortuoduoxim mult). Acolo era singura zonă non-manga și non-super-eroi de pe tot parterul. Foarte bine, foarte frumos, foarte necesar. Faptul că sunt singurii care aduc și produc BD ieșit din canonul americănist mainstream spune de fapt cam care-i piața și cam câtă e cultura de bandă desenată în românica.
  cartea lui george

  cartea lui george

 8. Stickerele lui Lartist. Nu era singurul stand cu abțibilduri dar erau singurele valabile estetic. și stickere cu The Walking Dead deja aveam. Le aveam pe toate, ca să fiu mai exact.
  stickerele lui Lartist

  stickerele lui Lartist

 9. Acest fuchsia pussy și de fapt tot standul King Cloud.
  King Cloud

  King Cloud

 10. Spring Time pe post de Food Court. Prin cele 3 pavilioane nu existau decât bombonele la vânzare, de mâncare. Nema suc, ciu-ciu sărățele. Erau și niște chipsuri, dar PLM, chipsuri??? La Spring Time nu mai fusesem de vreo 6 ani, nici nu credeam că am să mai ajung, a fost un moment ușor nostalgic după 1993 și infanția proprie și personală. Also, prăjitura cu ciocolată a fost ok, apare rece, deci ok.
  Groundskeeper Willie

  Groundskeeper Willie

 11. DemNet, romanul lui Dan Doboș. Aș fi fost tentat să zic ”cartea nouă a lui Doboș”, dar văd că-i publicată în 2011.  Nu știam că există, m-am bucurat că am găsit-o. Am susținut un autor care merită tot respectul și nu am făcut-o cumpărând benzile desenate inspirate din Abația, care sunt pur și simplu mizere vizual.
  Dan Dobos DemNet

  Dan Dobos DemNet

 12. Faber Castel!!! Nu-i fix firma mea de suflet când vine vorba de rechizite, DAR mi-am tras niște carioci și soft bursh minunate de la stand-ul lor. La super-ofertă. Super-ofertele nu sunt pe felie cu Comic Con-ul, ba chiar bănuiesc că mulți au mărit nițel prețurile. Ce-am văzut redus erau cărți de la Nemira, colecții din HAC (Harap Alb Continuă!) și Walking Dead-ul tradus în ro.
  The Walking Dead Romana

  The Walking Dead Romana

 13. Tinerețe fără bătrânețe aka TFB, scos tot de HAC, care pare, cel puțin din desen, mai interesant și complex și plăcut ochilor decât Harap Alb. Apropos de asta, e bine că avem 4 benzi desenate pentru tinerimea mainstream dar ar fi și mai bine dacă TFB nu ar fi singura care să nu fie vizual plictisitoare și care să nu fie, grafic vorbind, extrem de rudimentară. Da, știu că eu sunt snob și că nu prea ai cu cine să faci BD aborigen. Da, chiar mă bucur că benzile astea desenate care mie nu-mi plac există. Și da chiar sper că sunt un început și o deschidere de zonă. Și tocmai de aia e super-nasol că nu sunt valabile estetic. Le-aș cumpăra ca să susțin piața. Dar, la cum arată, le-aș pune la reciclat pe necitite.
[carousel source=”media: 10083,10082,10081″ width=”640″ height=”240″]

Acu e un moment propice pentru minusuri. Nu-s chiar multe

 1. Grafic vorbind suntem zerou când vine vorba de comicsuri. Pe mainstream e jale, prăpăd și deșert. Avem reviste dar nu-i nicio plăcere să te uiți pe ele. Pe filonul mai arty, underground, adică pe bandă desenată de consum restrâns și nișat stăm bine grafic DAR nu avem reviste. Hard Comics au murit, SeFeu nu se mai face, ceva fanzine zburătăcite apar foarte ocazional. Știam asta, mi s-a reconfirmat din nou.
  wtf

  wtf

 2. Literatura și comic con-ul nu se pupă prea bine. Nemira avea un stand, cu Game of Thrones și cu SF-uri și cu ceva fantasy. Ok, bine, dar au fost singura editură care-a avut un stand. Un alt stand era cu Suge-o Ramona! și atât. Probabil Ramona o suge de la elfi, demoni, vrăjitori și hobitzi iar romanul este fantasy pornografic. Altfel nu-mi explic cum de-o sugea numita Ramona pe la comic con. Mai erau ceva cărți aduse de Cărtureși la standul lor (la care nu m-am uitat, știu deja ce au pe domeniu și nu sunt chiar impresionat) și cîteva la Anthony Frost, deci pe engleză. Foarte puțin, mai ales că am impresia că participanții la EECC au un nivel de lectură peste medie.
  cacanarii astia 2 si inghetele lor din cur

  cacanarii astia 2 si inghetele lor din cur

 3. Senzația de bazar nu-i musai un minus dar eu m-am simțit cam agasat de lipsa de diversitate. Nu-mi doream mai multe sortimente de căni, (deși admit, mi-aș fi cumpărat o cană cu Futurama, dar nu am văzut să fie vreuna pe undeva) dar mai multe benzi desenate și mai multe cărți ar fi prins foarte bine. Ar fi mers și mai multe stickere și ceva mai urban și street. Și ca să fiu sincer pân la capăt, tocmai pentru iarmaroc venisem. Nu sunt genul de plătitor de bilet ca să văd maimuțe dresate de departamentul de PR care povestesc cât de minunate au fost filmările și cât de minunat a fost totul. Fandom-ul așa cum se manifestă el la comic con-uri îl pot înțelege dar nu văd de ce l-aș practica.
  bazar, curat bazar

  bazar, curat bazar

  merchandising, decat merchandising

  merchandising, decat merchandising

 4. Momentul haios de propagande xenofobe anti-arăbești a fost fix de căcat. Dar foarte în ton cu spiritul și ideologia consumerist-americană care e fix miezul oricărui comic con.
  moment propaganistic

  moment propaganistic

în încheiere decât câteva poze și un panseu.

cartea lui george

cartea lui george

mare e iubirea de Game of Thrones

mare e iubirea de Game of Thrones

Dr Who the fuck cares

Dr Who the fuck cares

conferinta cosplay

Fără bukakae orice cosplay este de fapt DEGEABA.