Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow este derivativ si lipsit de scantei intre protagonisti. Oh, fuck it, de fapt vreau sa urlu: filmul asta e o voma jegoasa si penala.

Edge of Tomorrow este la mare concurenta cu Transcendence si Monuments Men…. la trofeul voma ultima produsa de Hollywood in 2014.  Ce-i atat de oribil la acest blockbuster cu Tomitza Cruising? Hai sa vedem.
Deci motivele pentru care filmul asta si simplu SUGE:

1. Starship Troopers, cartea lui Heinline, din care fura si costumele gen exoschelet si lupta cu extraterestrii si o parte din militarizmele de mana a treia.

2. Source Code, filmul lui Duncan Jones. De unde se fura toata ideea cu protagonistul care tot moare in loop pentru a salva vieti umane pretioase. Doar ca acilea ca sa fie blockbuster si sa aiba PG13 protagonistul moare discret, fara vreun fel de gore si  off camera.

3. Matrix, ca de pe acolo si-a copiat departamentul de FX extraterestrii.

4. Autofelationizmul american. Acilea este tot pe fatza, ca un mare facial: D-Day, Verdun si americanutzii care dragutzeii de ei trebuie sa salveze din nou Europa. Tot prin Anglia cea aliata de nadejde si tot prin debarcare in Normandia. Ce sila mi-a fost.

4. Plictisul. Fara de Gore si fara sa aiba vreo utilizare notabila a 3D-ului, Edge of Tomorrow mai are si injectiile cu poveste de dragoste. Ca sa dea si femeile, proastele de ele, banii pe bilet. La hollywood nu se poate lua in considerare un SF care sa nu fie manjit cu romatisme de a cincea laba.

edge-of-tomorrow-sau-aveati-chef-de-niste-voma-regurgitata

edge-of-tomorrow-sau-aveati-chef-de-niste-voma-regurgitata

5. Vaginizmul in faza terminala de care sufera Doug Liman, un regizor cam mediocru dar ocazional capabil de filme vazubile (Mr & Mrs Smith, Jumper). Acilea avem de-a face cu cel mai lipsit de coae film cu razboi si invazie extraterestra din ultimele decenii. Totul e calibrat cat sa nu produca vreo jena la plozi si femei sensibile. Dar cand vine vorba de-a avea un personaj feminin nici Liman, nici scenaristii nici madam Blunt nu reusesc nimica.

6. Piramida de la Luvru si modul in care dupa ce intra Tomitza cu avionul in ea, ce sa vezi 3 secvente mai incolo este perfect intacta. Pentru ca filmele de genul asta nu mai sunt doar pentru hidrocefalai, sunt si facute de hidrocefalai care nu-s capabili sa verifice un racord pe imagine.

7. Tomitza Cruising. Ok, de gunoiul asta scientologist nu am avut o parere buna decat prin roluri secundare (Magnolia, Tropic Thunder) si acilea nu-i el buba cea mai mare, dar tot minus este.

Deci neoriginal si furat de prin 15 parti, Edge of Tomorrow macar are bunul simt de-a fi si plicticos si vaginos pana peste poate. Ca sa nu zic ca finalul ala de cacat zaharat eu nu inteleg cum se sustine narativ si de unde vine.

(*acest post este lipsit de diacritice pentru ca e scris din Tulcea, si la Tulcea nu am gasit diacritice).