filme contra-pandemie. episodu 2: mubi (ne facem sau nu ne facem?)

Io cu mubi nu-s nici prieten nici dușman dar eu nu-l văd ca fiind mai mult decât un hbo pentru wannabees cinesseuri.  drept care am niște reticențe. Update la final de scris: nu, nu prea este mai mult.

Mubi costă 1 (un) euro pe 3 luni pentru că pandemie și zilele astea. În contextul ăsta ar merita pentru ca acces la câteva filme chiar bune. Dacă erau alte vremurile n-aș fi zis că merită pentru că mai multe motive. 1. selecție subțire numeric și deloc ireproșabilă calitativ. 2. cele mai demne de văzut chestii sunt accesibile cu sistemul de rental (4 euro pe film, d-oh) care nu necesită abonament (funcționează mișto, eu am plătit vreo 6 filme în sistemul de rental pe mubi în ultimii doi ani – ceeace înseamnă că altfel erau de negăsit la calitate decentă) 3. filmele ”expiră” și una din chestiile care mă irită cumplit este să văd un film (mai ales la mine în casă) când nu am eu chef. Nu-i snobism, este cinism: cel mai nasol lucru pe care îl poți face cu un film este să-l vezi pentru că TREBUIE ACUM. io prefer să văd pentru sufletul și cultura mea CE și CÂND vreau eu.  4. mubi nu este nici cinematecă nici netflix nici ceva peste medium quality (hbo). este o selecție curatoriată tematic (când mai bine când mai prost) care ar fi mai misto dacă ar avea dublu numărului de filme pe care le are. Și poate triplul numărului de selecționeri, că variația ar trebui să fie mai mare.

Dap, sună ca hate dar nu-i musai dispreț e dezamăgire. Ce rămâne, la rigoare și fără să intrăm în rentaluri și expirate (dar incluzând filmele anunțate pentru următoarea lună)?

selecția INDIA? nope. adică nah eu când vreau bollywood vreau bollywood pur sânge, nu filme cu implicare sociala (scheau-scheau SCHEAU). Vreau culoare mișcare și mai mult go-go decât cry-cry. Gen mai asea.

filme troma? prea puține, deloc favoritele mele, DAR este un documentar acolo care aș zice că ar putea intra într-un top 100 filmele mele de suflet. ăsta:

problema cu el este că ăia care avem de-a face cu ce înseamnă troma l-am văzut deja și ăilalți nu știu cum și cât ar reacționa la el.

also, aș avea o curiozitate față de filmul ăsta. Nu m-ar deranja să dau un euro să vad dacă din proiectul ăsta a reieșit un queef sau ceva interesant. Da, este scurtmetraj.

din secțiunea de berlinală există un posibil non-jeg. Selfie.

filme japoneze alb-negru? NU, MERCI, ASTA SĂ VEDEȚ VOI ÎN VREME DE PANDEMIE.

un film sovietic? purcoi pas. Mi-l aduc aminte mai mult mijtocutz decât Cinema și capodoperă, dar hei un film sovietic face cam cât 3 palmaresuri  festivaliere recente puse în centipede position.

ah, dar ce mizerie.  next?

și un pachet de filme ale lui Joseph Losey pe care mi l-a recomandat cu căldură cineva de încredere. Eu nu-l știu deloc, sunt cert că se poate trăi și fără filmele lui Losey dar și vag curios să văd măcar unu. Cică Servant ar fi miezu și moțu.

ah, și iacă noutate nou-nouță acest documentar despre aurolacii de la Gara de Nord.

bonus de final, un scurt de pe mubi care fiind si yt  este fix ăsta

PS: și cum am tot auzit că vai VOD-urile au oferta diferită în funcție de țară m-am scos de pe VEPENEU de românia și am dat cu belgia. Ce să vezi? selecția troma este mai bună aici (surf nazis must die și blood sucking freaks anunțate pentru săptămânile viitoare) și bonus, extra: Louis Malle.

Nu zic că-i musai discriminare și conspirație și alea-alea poate rotează niște focusuri și niște filme. Dar nah, 1 euro pentru niște Louis Malle și Surf Nazis Must Die eu cred că o să dau.