Filmul Cuscrii este fix cum trebe

M-am dus cu așteptări scăzute la filmul Cuscrii, dar s-a dovedit o surpriză plăcută. Finalmente un film de public care nu-i o troacă plină de lături.

Filmul Cuscrii este povestea întâlnirii dintre un cuplu de țărani de la țară (de prin Pitești sau Ploiești, am uitat) cu un cuplu de țărani de la oraș (din ăia cu viloi în Nord). Motivul este fiul unora (combinatozaurul) care se căsătorește cu fiica altora (aia blonzie din aceeași reclamă).  O încuscrire, cum s-ar zice pe la țară. Locul este viloiul debordant de bun-gust specific țăranului de oraș al nașilor mici (Mircea Diaconu & Luminița Gheorghiu). Personaje secundare: surorile viitoarei miresuci și soții aferenți: o proastă căsătorită cu un italian (care dacă ar fi fost personaj ar fi fost o caricatură dar care pur și simplu nu există în film, deși apare pe ecran) și o altă proastă, căsătorită cu un bodiguard. Mizele ar fi fix comedia de moravuri și ar mai fi una, cam riscantă și nu chiar comică, reîntâlnirea dintre un “revoluționar” care fugea cu portbagajul plin de porc în timpul revoluției și un alt “revoluționar”, care milițian fiind i-a administrat o mamă de bătaie și i-a furat și porcu.

cuscra cuscra cuscrul

cuscra cuscra cuscrul

Acuma, am zis Cuscrii este fix cum tre să fie o comedie de public. Dar are niște atu-uri și niște probleme.

Cele bune ar fi:

  1. Scenariu. Există un scenariu și nu-i deloc prost. E un scenariu din ăla bine scris, cu detalii acute de personaj și ambient și background și tot ce-i trebe. Scris de Iulian Postelnicu și Alexandru Papadopol.
  2. Sergiu Costache este pur și simplu excelent. Are rol de bodyguard și e cea mai mișto interpretare din tot filmul.
  3. Luminița Ghoerghiu & Gabriela Popescu în roluri de cuscre. Acuma nu-i nicio noutate că Gheorghiu joacă impecabil în orice, dar uite că madam Popescu e capabilă să se facă remarcată actoricește pozitiv în contextul ăsta.
  4. Regia lui Radu Potcoavă nu-i cu nimic spectaculoasă, e pur și simplu corectă și cuminte. Chestia pe care-aș aprecia-o eu pozitiv este că un regizor a fost capabil să manevreze (sau să lase în pace) actorii și că rezultatele sunt deloc forțate. Chestie pe care-au ratat-o cumplit alelate două blockbustere miorice ale anului, #selfie și America, venim!
  5. Durata și pacing-ul: Cuscrii ține 80 de minute, nu are decât câțiva timpi morți, dar nu are burți din scenariu și montaj, deci este eficient în mod concis.
sergiu costache cuscru cuscru

sergiu costache cuscru cuscru

Minusurile sunt câteva si cântăresc mai puțin decât plusurile, deci nu faultează prea mult Cuscrii.

  1. Personajul soțului italian este pur și simplu degeaba. Dacă ar apărea mai mult de 3 minute chiar ar fi o burtă narativă absolut degeaba. Oricum e degeaba.
  2. Marian Râlea nu-i deloc prost în rol, însă, are niște momente în care pur și simplu ratează din actorie și sincer m-a dezamăgit. Este singurul care o dă pe lângă din film, tocmai de aia am reținut negativ replicile ratate.
  3. Tot name-dropping-ul de vedete și vedeți din troaca MediaPro este cam penibil. Câteva pică bine (mai ales când zice Diaconu despre Ipate că-i ca Măruță, ăla e un moment excelent scris și miraculos jucat), dar sunt prea multe. Bine că măcar nu apare Loredana, ca să facă ciocolată și s-o imite pe Cicciolina prin boscheți.
  4. Suntem in 2014, ar fi fost UTIL & IMPORTANT pentru filmul Cuscrii sa aiba dreacu o pagina de imdb, dar n-are. WTF, people, WTF?
cuscru cusca nora

cuscru cusca nora

Ca să închei cumva… dacă NU v-au plăcut selfie și America Venim, puteți vedea liniștiți Cuscrii. E din altă ligă. Dacă v-au plăcut alea două faceți bine și vedeți-l și pe ăsta. O să râdeți cel puțin al fel de mult.

filmul Cuscrii poster

filmul Cuscrii poster