Francois Ozon x 2: Dans la Maison + Jeune et Jolie

Dacă tot se dă Jeune et Jolie pe la BIFF eu mi-am adus aminte că mai văzusem un Francois Ozon anul trecut. Deci despre două filme demne de atenție.

Francois Ozon le are pe ale lui: adolescențe sexuale și subversive, re-descompuneri ale familiei burgheze, melodramatisme homosexualiste și reconfigurări în cheie cinică a miturilor clasei de mijloc. Uneori îi iese teribil de bine (Sitcom, 5×2) alteori dă cu mucii în fasole (Le Regfuge) sau cu rahatul în varză (Ricky). Ultimele două filme din cariera inegală a lui Francois Ozon sunt în mod agreabil două chestiuni reușite.

Dans-la-maison

Dans-la-maison

Dans la Maison este reconfigurare a Sheherazadei în cheie contemporan-literară. Deci un puțoi cu talente la scris își atrage profesorul în capcana (fictivă sau nu, asta e întrebarea) unor compunerii-confesiuni care explorează și exploatează o amiciție cu alt liceean. Un exemplu superb de anti-Entre les murs (vomeju palm d’or-izat deampulea din 2008) în care miza maximă este tocmai puterea manipulatoare a ficțiunii. Și atunci când ficțiunea începe să denatureze relațiile din realitatea imediată, nu puțoiul scriitor și-o va lua în bot.

Exactamente genul ăla de film care s-ar fi putut revendica de la Teorema lui Pasolini dar care are ceva mai multe intuiții narative. Încă un plus maxim Denis Menochet, nenea ăla francez care i-a făcut față lui Hans Landa în Inglorious Basterds.

[carousel source=”media: 5118,5117,5116,5115″ width=”640″ height=”240″]
Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

Jeune et jolie se axează pe o adolescentă fără talente literare dar cu mâncărimi vaginale. Marine Vatch, care-arată de parcă clona Laetitiei Casta a fost scoasă din incubatorul de clone și pusă la produs. Cinematografic, desigur. Așa deci, avem de-a face cu un film despre o tânără care se tot fute. Pe bani (serioși). Cu bărbați bătrâni. Purcoi-ul scapă: este dorința de răzbunare pe mama care-a divorțat și s-a recombinat cu un bărbat fix de vârsta ălora care o plătesc? Este pentru bani? Dacă e pentru bani sau din plăcere duduița ascunde cu măiestrie asta. Banii nu-i cheltuie (ba chiar conform mămucei fata a  avut tot ce și-a dorit) plăcere nici măcar nu știe prea bine cum să mimeze, drept care se documentează cu pornou.

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

Poate fi, evident, un attention-whorring adolescentin. Nu toate adolescentele care se simt ignorate ajung să se taie cu lama, d’oh. Atunci când sunt întrerupte de poliție, futaiurile pecuniare rămân tot mister. Dar nu mai este atât de misterios rezonul lui Francois Ozon:

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie este undeva între Nymph()maniac și Albă-ca-zăpada. Care Blanche-Neige este povestei geloziei vulvare pe care, ajunsă deja boarfă bătrână, femeia-la-casa-ei  o simte față de toate boarfele tinere și piersicuțele lor suculente. Mai ales dacă se regăsesc sub același acoperiș.

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

Ăsta e sub-textul și este al dracu de bun. Lupta este pentru control. Prin vagin nu prin literatură, iar victimele sunt avertizate. Până la urmă este un joc. Extrem de simplu și extrem de empowering. Tânăra pizdulină seamănă o panică apocaliptică printre femeile vintage din jur: și mă-sa și nășica sunt spulberate de manevrele disperate pe care tre’ să le camufleze în misiunea lor de apărare a phalusurilor aparținătoare.

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

Teribil de bune sunt și cadrele. Erotică din aia fashionistic 90istă (Herb Ritts, Helmut Newton) aruncate cu o lejeritate atent studiată, cât să pară din poignet.

SEXY SEXY SEXY

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

 

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

 

Jeune et Jolie

Jeune et Jolie

Francois Ozon x2 Dans la Maison  Jeune et Jolie

Francois Ozon x2 Dans la Maison Jeune et Jolie