Frozen, un Disney ratat

Frozen este un Disney retrograd, redundant și ratat. E un film care ar fi putut fi bun dar nu este. Deloc și din păcate. Urmează un text lung.


O introducere (sau de ce detest Disney)
De la punct încolo (să fie Chicken Little? 2005) boșii de la Disney înțeleseseră și ei într-un final că rețeta lor de vomă cântată și roz bombon nu mai vindea. Concurența de la Pixar (dar si DreamWorks)  oferea filme care nu mai erau vome edulcorate. Care nu erau pline de personaje vomitiv de suave care din 15 în cinșpe minute mai bășeau din gurițe câte un cântecel ca la Bollywood.

Și Pixar vindeau bine, că vindeau și la părinți. Și la adolescenți. Disney a adoptat rețeta dar niciodată nu a înțeles că VOMĂRAIA CÂNTATĂ ESTE ORIBILĂ. Că numai ploadele pre-pubere plus toți mongoloizii din lume se hlizesc la rahaturile lor mustinde de suavitate din plastic și momente muzicale.

Frozen Disney

Frozen Disney

După o perioadă în care au încercat (cât i-au dus capetele seci) să-i copieze (Bolt, Meet the Robinsons) Disney i-au cumpărat pe Pixar. La modul american: dacă nu ai cum să neutralizezi concurența cumpăr-o. Ce-a urmat este, ce să vezi, un șir de rateuri jenante (Brave, Monster’s University ) sau scârbăvnicii (cash-in, baby!) destinate plozilor sub 6 ani și nevăzubile de către adulți pentru Pixar: Cars-urile, Planes.

Disney s-a descurcat mult mai bine: Frankenweenie și Wreck-it-Ralph sunt bine de tot, The Princess and the Frog este mult mai puțin plicticos decât Brave.

Deci Disney era fix în poziția de-a puncta din nou. Injecțiile cu căcat aplicate în creierii Pixar își făceau efectul scontat, vomițele abjecte din seria Tinkerbell (produse de sub-divizii Disney) continuau să se vândă.

Și ce face Disney? Un prelung plonjeu în piscina de dimensiuni olimpice plină ochi cu fecalele suavității cântânde. Adică Frozen.

Despre Frozen. Minusurile
Scenariul: Povestea de bază este una din cele mai frumoase povești ale lui Hans Christian Andersen și una din cele mai frumoase basme culte ever: Crăiasa zăpezii. La care se încearcă să i se facă un origin story! Exact ce trebuia, exact ce lipsea.
Prequel-ul este evident FERICIT. În loc de magie (și ce magie ar fi putut să facă dacă îi interesau și narativ zăpezi și ghețuri dar interesul e strict vizual) avem două prințese cu părinți oligofreni. Care află că una din fiice are super-puteri, deci ce fac? Îi șterg memoria ăleilalte și o închid pe mutantă în camera ei. Într-un castel în care nu mai există niciun servant, nimenea. După care părinții mor pe mare, anii trec și brusc este momentul încoronării mutantei… când apar, scoși din cururi de scenariști incompetenți, și slujitorii din castel și supușii din oraș.

Renul e chiar simpatic

Renul e chiar simpatic

Al doilea fault narativ masiv exclude din nou orice fel de oficialități sau boierime din regat. Când vine vremea să plece în căutarea surioarei mutante prințesa (care e naivă, enfin să nu zicem proastă cu spume) lasă regatul în grija unui străin. Pentru că, PLM, nimeni nu inclusese dregători sau vreo vreo secvență cu alți oameni în prima parte a filmului.
A treia mizerie absolută vine cu copy-paste fix din Shrek: gimmick-ul cu a true love’s kiss. O fi în basme, o fi peste tot în serialele 2012-2013 Grimm și Once Upon A Time, dar, și alea au furat de undeva, și acum e prea-prea, adică pe bune, așa a ajuns Disney, de fură de la DreamWorks? Da, exact așa a ajuns.

Cântecelele: VOMA. Deci Disney a distrus Pixar doar pentru ca să-și poată căcăni muzical personajele lor de doi bani în adaptările lor mizere după basme. Frumos.

cel mai neasteptat de excelent personaj

cel mai neasteptat de excelent personaj

Despre Frozen. Plusurile

Există și ele, dar sunt prea puține pentru a salva ceva.
Olaf, omul de zăpadă care vroia să vină odată primăvara este un personaj GENIAL. Și din scriitură și din acting vocal.

Renul (Sven) e mișto. La cai (și rudele lor) în roluri secundare nimeni nu se pricepe mai bine decât Disney. Cu excepția lui Panique au Village, desigur.

Animarea de ghețuri și zăpezi. Se putea (mult) mai spectaculos dar e cumva frumoasă și variată. Dovadă de skill, nu de inspirație.

Ah și mi-a plăcut și proprietarul de saună cu magazin universal. Cine-ar fi crezut că Dolph din Hoodwinked va renunța la dubița cu jnițel pentru o afacere la studiourile Disney?

Poster Frozen Disney

Poster Frozen Disney