Out of the Furnace

Out of the Furnace este white-trash revenge drama cu niște plusuri indiscutabile: Woody Harrelson psihotic, Casey Affleck zdrelit, imaginea. Dincolo de ele, un subiect cam foarte realist și un film care, insignifiant și răs-făcut până peste poate, denotă totuși o eleganță vizuală și un standard narativ remarcabile.

Dacă m-aș fi luat după cuvintele cheie utilizate întru promovarea filmului ăstuia (Crazy Heart – un film plicticos și super-insignifiant care-a ajuns la Oscaruri – și  Christian Bale – unul din actorii care nu-mi plac și cu asta basta) aș fi zis pas fără vreun fel de regret. Dar m-am luat după Woody Harrelson și am zis că deh, hai să vedem ce mai joacă…

Screen Shot 2013-12-28 at 4.59.13 AMWH joacă un white-trash mafioso preocupat cu traficul de droage și cu cu organizarea de meciuri ilegale de lupte și bătăi. Ale cărui acțiuni deloc caritabile se intersectează cu acțiunile pline de onorabilitate disperată a doi frați white-trash sadea.

Screen Shot 2013-12-28 at 4.59.34 AMBale & Affleck sunt deci frați. Ăla mai bătrân  lucrează la combinatul (siderurgic?) di Anusville, Us of A și are grijă de tatăl muribund. Ăla mic  s-a dat cu armata și s-a dus s-a exporte democrație lapte și miere irakienilor. Dar acuma, întors în țara celor grași și fericiți preferă să se bată prin subsoluri la meciuri organizate de Willem Dafoe decât să pună osul la munci cinstite și prost plătite.

out of the furnace (3)Temele lui Scott Cooper (care și regizează și semnează și scenariul) sunt evidente și servite cu ipocrizie tezistă și aplomb: războiul e atât de tumefiant psihic pentrul soldățoi (d’oh, vai cine ar fi crezut) criza financiară e de vină pentru tot (și pentru consumu de droage? și pentru lenea soldatului revenit în imperiul-ciumă? și pentru incompetența poliției?) onoarea și răzbunarea sunt sinonime…

out of the furnace (4)Dap, sunt chestiuni care-i macină pe americani, dar care sunt cumva amplasate tolerabil într-un film care, din disperarea de-a nu fi citit o lăbăreală testosteronizată în exces de serie B (ceeace și este, de fapt și de drept) mai pune în joc și-un plod ucis cu mașina și închisoarea coseguentă pe care o vizitează fratele cel muncitor.

out of the furnace (5)Problemul cel mai mare este, însă, fratele luptător, rol căruia Affleck nu poate să-i dea decât carne și sânge. Sufletul sensibil tumefiat de război al inocentului plin de bune intenții este o convenție ideologică care omoară orice profunzimi și scuză (din nou) lenea și violența ca sechele ale războiului.

out of the furnace (6)Castingul aparent inversat și deloc inspirat (Cristi Bale Batman Batman pe post de muncitor și cuminte, iar Casey Affleck mai schilod și mai poetic în hipsterismul lui în rol de trouble maker priceput la bătăi) se dovedește totuși una din mizele corect jucate ale filmului.

out of the furnace (1)

Pe care totuși ce-l ridică peste liga minoră din care se zbate să nu facă parte este Woody Harrelson. Plus o imagine brici și extrem de just aproximată (un japonezoi care-a mai ilustrat frumos alte white-trash movies, respectiv The Grey & Warrior).

out of the furnace (7)

Uitasem complet de Zoe Saldana, dar deh nu-i vina mea că nu au angajat originalul, respectiv pe Rosario Dawson.