Future Islands au scos un album cam superb

Singles, au patrulea album Future islands este foarte plăcubil, prin excelență reascultabil și teribil de agreabil. Muzichie synth-pop nostalgică și jucăușă.

Pe Future Islands i-am descoperit recent. Foarte recent. Adică Singles este al 4lea album al unei trupe din Baltimore (da, de pe acolo era și Homicide) care activează muzical de prin 2006. Mai bine mai târziu decât niciodată și la cum îmi adun eu muzicile (fix în funcție de numele trupei sau de coperta albumului) mi se pare un miracol total faptul că am ascultat un album cu o copertă atât de urâtă.

Am dat de un album excelent, de ceva greu definibil, dar care la rigoare ar fi synth POP sau new wave sau plm, ceva optzceisme melancolist pulsânde. Și de-un solitst dotat cu una din cele mai bune voci ale deceniului. Impresia de ansamblu pe care-o degajă Singles este că Modern Talking și New Order s-ar fi pus prin 1984 pe făcut un album pentru alde Roxy Music. Cu ceva tușe inevitabile de Kraftwerk și cu niște momente cumva U2-ice.

Future Islands fac ceva mai mult de revizitare sau tribut sau post-industrial (după cum bine știm tot ce nu este industrial se categorisește automat drept post-industrial). Singles mustește de ceva senzualisme subtil asumate, și că tot veni vorba de senzualisme albumul e din zona aia de muzici aproximativ erotice și destul de splendide rezultate din deceniul opt pe care le mai cântă și She Wants Revenge și Poni Hoax.

Mie mi-a parvenit prin email un playlist cu Light House, care-a fost coup de foudre & coup de coeur total, deci am luat și restul de album al ăstora cu nume frumos (insulele viitorului/insule din viitor/insule de viitor).

Din restul de piese se detașează foarte clar Fall from Grace, pur și simplu sublimă, care amestecă urlete de heavy metal cu valsuri diafne din sintetizatoare.

Sun in the morning aduce clar a U2 și nu-i singura piesă din zona U2-ică, tot acolo s-ar încadra și Seasons, deschizătorul de album.

Pe Like the Moon vocea sună fix a joe Cocker, chestie disturbantă pentru că e cumva ca și când Cocker ar cânta și zornăi din zurgălăi pe lângă o piscină, în miezul unei zile caniculare.

Back in the Tall Grass e vag New Order, foarte nițel Kraftwerk și cam excelentă.

future islands

future islands

Future Islands Singles

Future Islands Singles