Gaudeamus 2014: 15 cărți și niște gânduri

La Târgul de carte Gaudeamus 2014 am stat puțin dar a fost plăcut. Am bifat intens doar 3 edituri, m-am întâlnit cu niște persoane foarte mișto și m-am lăsat dus de gânduri.

Gaudeamus 2014 se întâmplă la fix un an de la primul post de pe marculescu.ro. E ceva? Înclin să cred că da, dar nu sunt o fire festivă. Mâ gândeam la asta dinainte de ajungerea duminicală la RomExpo. Mă gândeam pentru că se umpluse facebook-ul de intelectuali iohannisofili care tot postau de la Gaudeamus 2014 poze cu Iohannis și cartea lui Klaus Iohannis și eu mi-am adus aminte că anul trecut își lansa o carte, cu SPP și pulime retardă cu gurile căscate, nimeni altul decât extrem de pușcăriabilul Adrian Năstase. Prospăt ieșit de la zdup, unde din punctul meu de vedere ar face bine să revină, cu fular Burberry înfipt în cur de data asta.

Zeppelin

Zeppelin

Ce ziceam? Ah, da, că între două târguri de carte s-au schimbat ceva chestii. Ce-a rămas constant, ba chiar în creștere sunt mai multe hidrocefalisme  ultra-sinistre:

  • Maldărul de maculaturi cu blazonul familiei regale a României. Basme europene pentru plozi sub egida regalității sale. Cum să gătim cu fason sub înaltul patronaj. Cum să-ți înfigi tampax-ul între boschete de iasomie la un dineu în aer liber, o carte prezentată de alteța sa. Cum să rânjești când stai la masă cu Felix Voiculescu, un ghid publicat sub egida înaltului patronal al mejestăților lor. PLM, labe din astea sinistre.
  • Gălețile cu zoaie uortuodoxiste. Se înmulțesc din ce în ce mai mult zdrențele care postesc și o fac după calendarul creștin uortuodox cu Arsenie Boca și conform grohăielilor sfinților părinți. Trebuie să se spele și ei pe creieri cu ceva. #silămaximă
  •  Pseudo-reducerile de la Humanitas. Dacă reduci o carte de la 50 la 30 de lei, asta se cheamă că participi la un târg de carte. Dacă reduci o carte de la 47 la 44 de lei, se cheamă că ești Humanitas și că mare parte din cantitatea de găleți cu zoaie uortuodoxe ți se datorează. Și că să zic ceva despre Pleșu și Liiceanu și Patapievici și fulare Burberry? Îmbibate în kerosen? Și înfipte în cururile lor grase? Și să vină îngerii să îi ridice la cer? Cu Loredana cu tot?
Romexpo

Romexpo

Gata, hate mode off. Să zic și ce-a fost foarte pe plus la Gaudeamus-ul ăsta.

  • Cărțile. De la an la an cărtile arată din ce în ce mai bine. Și nu doar coperțile, dar observ că sunt din ce în ce mai puține cărți tipărite puchinos și cu niște pagini pe care nu-ți prea vine să le întorci. Asta este foarte bine, mai ales că foarte încet (dar sigur, sper eu) ne mișcăm spre o piață de carte care să dea niște job-uri unor ilustratori.
  • La târgurile astea de carte chiar poți să înțelegi oferta completă de cărți. Sunt cărți pe care eu nu le văd vreodată în librării dar pe care le-am văzut la târgul de carte. La târgurile de carte. Da, pe de-o parte e mișto zona asta de romane (și nu numai) care sunt vizibile doar la RomExpo,  că e un argument în plus să vină lumea. Pe d-altă parte, e cam trist să n-ai acces tot anul la niște titluri. Sau chiar edituri. Care apar fix la târguri de carte.
  • Eu am ajuns duminica pe la ora 16.00 și era destul relax cât să  nu mă ia cu agorafobie. Mai erau ceva lansări și era lume, dar nu era bulibășeală generalizatră ca anul trecut. Oricum de data asta am fost  și cu fonduri mici și cu destulă oboselă, așa că m-am învârtit prin ground zero și atât.
carti frumoase

carti frumoase

Da, mi-am luat 15 cărți. La Gaudeamus-ul trecut sărisem peste Nemira, dar acuma m-am dus și inspirat am fost. Pentru că SF în genral și Nemira în particular și din seria obsesiilor mele cu Alastair Reynolds.

Deci mi-am luat Amintirea albastră a Pământului pentru că Alastair Reynolds mi-a plăcut enorm prin prozele lui scurte.

anticipatia 2014 2014

anticipatia 2014 2014

Și două alamace? Ahmanahuri? Anticipația. Edițiile de 2014 și 2015. Pentru că mai am puțin și termin antologiile Gardner Dozois și aveam nevoie de-o sursă alternativă de povestiri SF. Și cumva arată mișto. Nu bine, dar e o zonă care-mi pare că se leagă vziual cu anticipațiile vechi.

Am continuat exploararea a ce se scrie pe SF românesc și nu știu nimic nici despre Mircea Opriță (Sindromul Quijote) nici despre Gheorghe Săsărman (Varianta balcanică îmbunătățită), dar sper că au meritat efortul.

Însemnările damei de silicon este un titlu pe care nu l-aș fi cumpărat dacă Dănuț Ungureanu nu ar fi co-scris Vegetal, care este cam genial și rupere.  Cred că este o poveste polițistă cu o târfă de lux. Sau mă rog, n-am aprofundat prea mult problema, dar omul a co-scris Vegetal, deci trebuie susținut.

sefeu romanesc

sefeu romanesc

Basmania (Valentin Nicolau) se cere citită urgent. Nu o aveam pe listă, DAR am deschis-o random și am dat de două titluri de capitole care au făcut din ea un must-have: Melcul deșirat și Liliecii anesteziști.

basmania raspantia gandurilor

basmania raspantia gandurilor

De la Curtea Veche mi-am luat două cărți după care s-au făcut filme. Satantango, pe care o să-l citesc ca să-mi fac curaj să văd cele 11 ore de film Bela Tarr. Și Therese Desqueyroux, care are două ecranizări pe care le-aș vedea back 2 back.

satantango

satantango

Antologia de tineri autori britanici era 8 ron și ăia nu mai sunt tineri, pentru că este un volum tipărit prin UK în 2003. Dar ok, nu am auzit de ăia de acolo, deci PLM, poate descopăr vreun auteur de non-SF pe care să-l lecturez.

antologie romancieri britanici

antologie romancieri britanici

Nu am absolut nicio informație despre Panos Karnezis, dar sper că Labirintul asta nu este cartea după care s-a făcut blockbusterul ăla cu adolescenți din vara asta care NU este Hunger Games. Nu am citit vreun autor grec de gen 10 ani. N-o să-l citesc dacă nu-mi place, dar cartea e ceva cu un deșert și cu niște învinși de după un război. Poate-mi vine dreacu chefu să citesc și Deșertul tătarilor al lui Buzzati, ca să văd ulterior și filmul.

rusii tineri

rusii tineri

Evident, mi-am cumpărat două cărți scrise de ruși contemporani. Știu am 70% șanse să regret investiția, DAR lucrurile sunt mai complicate. Sunt cert că Pelevin (care mie-mi repugnă prin mediocritate) sau Sorokin (care este un fel de Eli Roth al cliteraturii horror, adică un faker distrus să arate cât de mult gore și nimic altceva poate el) nu sunt nici media, nici standardul. Admit, am fost totuși superficial. Ceilalți, cartea lui Mamleev, aș fi cumpărat-o oricum pentru coperta cu craniu. Seamănă foarte mult cu niște agende d-ale mele. Pare-a fi o carte despre sinucigași. Pioniera goală a lui Mihail Konorov am cumpărat-o din mai multe motive:

  • Inițial credeam că se numește Prizoniera goală. Un titlul care încă îl consider mai bun. Pioniera goală sună așa doar vag sexual. Ca Savoniera goală. De fapt Savoniera goală sună foarte sexual. WHTVR.
  • Coperta este pur și simplu minunată. Roșu. Și fontul ăla. Must-have
  • Am deschis-o, cum deschid orice carte pe care aș putea-o achiziționa și am dat de: avort, viermi în ochi, Armata Roșie, un personaj care se numește Masha Mushina. Deci DA.

S-ar cere observată o chestie apropos de editura Curtea veche. Au un catalog cam dubios de titluri: o treime din ele sunt labagizmele casei regale, o treime sunt ruși tineri. Bizar.

mii de platouri

mii de platouri

 Mii de platouri mi-o doream destul de tare. Era o carte de teorie și era o carte de teorie scrisă de un francez. Ador teoretizările franțuze. Au un șarm al lor. Faptul că pe francezu teoretician îl cheamă Gilles Deleuze a avut și el un rol în dorința mea de-a citi cartea asta. Mai ales citite în orginial, dar acilea traduce Bogdan Ghiu și colecția se cheamă Capitalism și schizofrenie, deci da, și m-am bucurat și de reducere dla 50 la 30 de ron. Frumos așa.

Ultima achiziție a fost Stigmata, un BD apărut în joint venture  Jumătatea Plină  și editura art, tot cu reducere foarte substanțială (de la 40 la 10 RON).  Fix genul de bandă desenată care s-ar putea să fie foarte tare ca story dar care vizualmente pe mine nu m-ar îndemna vreodată să dau 40 de ron.

stigmata

stigmata

stigmata

stigmata

Ce nu mi-am cumpărat:

Jurnalul lui Tetelu. da, îl vreau, eram fan când era în Academia Cațavencu, l-am cunoscut ulterior pe autor și e un tip extrem de cool. Da, îl voi cumpăra, dar nu acuma, nu vreau să profit de non-reducerea de 3 RON și să le măresc vânzările de Gaudeamus 2014 tocmai ălora de la Humanitas. Asta și în contextul în care cu 41 de ron mi-am luat 5 cărți dla Curtea Veche. 10+10+8+8+3. Da?

Povestirile lui Marius Chivu. Pur și simplu nu mi-am adus aminte de ele când am trecut pla Polirom (probabil la polirom au apărut) și nici nu mi-au sărit în ochi nici acolo nici la altă editură.

Nimic de frații Vakulovski. Aș fi avut chef să citesc ceva de ei/vrunul din ei, dar n-am văzut să fie ceva nou. Și sunt împotmolit în Camionul bulgar al lui Țepeneag , deci da, mi-ar prinde bine niște Vakulovski.

pungi cu carti titlu 1