The Green Mile

The Green Mile este unul dintre filmele alea pe care le-am văzut de 3 ori și nu m-ar deranja să-l revăd diseara.

The Green Mile este un film foarte interesant, și fără să fie cel mai premiat sau cel mai capodopericos sau cel mai prizat de public film adaptat după romanele și nuvelele lui Stephen King  are un cult-status al lui. Povestea negrului gigantic condamnat la moarte și-a gardienilor plus colegi de de pe Coridorul morții (titlul românesc al filmului)  este greu definibilă ca gen cinematografic. Pe de-o parte avem de-a face cu o dramă foarte serioasă, de pe altă parte există supranatural discret dar omniprezent. Să-i zicem dară dramă supranaturală? Hm…

Ca de obicei când tot revăd un film m-am întrebat ce-l face revăzubil și mai ales care-s chestiile pe care le punctez eu maxim apropos de Green Mile.  Cam astea ar fi:

 1. Ecranizările după Stephen King au fost fiecare în felul ei, de la mediocre (Dolan’s Cadillac) la minunate (Carrie-ul lui DePalma) și de la extrem de under-rated (The Langoliers) la cumplit de over-rated (Shining). Dar absolut toate au fost cel puțin interesante. Chestie deloc de neglijat. Până și Desperation sau Children of the Corn merită văzute.
  the green mile

  the green mile

 2. Frank Darabont era un regizor superb de competent să facă și suspans și oroare și să pună în ecuație și factor uman încă dinainte de primul sezon din The Walking Dead. Individul este responsabil de unele dintre cele mai bune adaptări după King: The Shawshank Redemption și The Mist. Evident a schimbat da grande finalul din The Mist și-a omis ceva chestii din Shawshank dar alegerile lui de scenarizare au fost genial gândite.
  TGM: David Morse!

  TGM: David Morse!

 3.  Coridorul morții este, alături de Dolores Claiborne una din extrem de puținele ecranizări de romane nu-chiar-horror ale lui Stephen King.  Deloc paradoxal tocmai statutul incert le oferă ambelor romane și filme un șarm aparte. The Green Mile plutește între situația cât se poate de concretă din zdup și chestiuni deloc naturale sau normale. Pân la urmă uriașul interpretat de Michael Clarke Duncan a resurectat un șoarec mort și probabil a mai avut în trecutul lui ocazia de-a face miracole. Avem de-a face cu un film care plutește prin cețurile miracolelor inexplicabile și asta se întâmplă foarte rar.
  TGM: Sam Rockwell!

  TGM: Sam Rockwell!

 4. Cum se întâmplă de obicei în filmele bune Coridorul morții nu stă în fix cele două persoanje principale. Clarke Duncan și Tom Hanks sunt buni dar cât de mișto sunt în roluri Gary Sinise, Harry Dean Stanton, Sam Rockwell, Barry Pepper și David Morse.  Plus, ca bonus Patricia Clarkson.
  the green mile DVD

  the green mile DVD

 5. Pe sub povestea vizibilă  ( un negru probabil acuzat de nedrept pentru o crimă pe care nu a comis-o și gardianul de închiosare care încearcă dacă nu să-l salveze de la pedeapsa cu moartea măcar să afle câte ceva despre caz) sunt temele alea mari și nasoale de prin America profundă: raismul și îngustimea minților creștine, ispășirea și misterul lumii. N-ar fi deloc greșit să-l categorisesc drept Southern Gothic mai mult decât dramă supranaturală. Pentru că da, povestea are loc undeva în Sud.

The Green Mile este unul dintre cele mai revăzubile filme după Stephen King. Are o atmosferă superba și niște detalii miraculoase plus actori absolut perfecți.

Duminica seara, de la orele 21:00 pe Tv1000 si in reluare luni, de la orele 15:00.

the green mile poster

the green mile poster