Hauschka – Abandoned City

Am dat de noul album Hauschka: Abandoned City. Și se prea poate ca ăsta să fie albumul anului 2014. Cel puțin pentru mine va fi în mod cert în top 3.

Pe Hauschka îl cheamă de fapt Volker Bertelmann (da, e neamț) și eu aș zice că-i unul din ăia foarte puțini artiști care chiar știu și ce înseamnă Muzica dar și cum s-o facă. Din dește și din pian “preparat” adicătelea pian cu varii intervenții. Obiecte băgate în pian ca să altereze sound-ul. Cu ceva ani în urmă a concertat la București și băgase mingi de ping-pong în pian, par egzample. Acuma are un album extrem de splendid: Abandoned City. Conceptul e simplu și foarte de impact: peisagii de prin orașe pusti(ite).

Hauschka Abandoned City

Hauschka Abandoned City

9 piese făcute din pian preparat. Abordare minimalistă, cu intervenții de clarinet și contrabas. Impresie copleșitoare de rigoare senzual-clasicizată și de joacă fabulos de cerebrală cu însuși conceptul de tanzmusik. Hauschka este de fapt compozitor oldschool, din școala lui alde Reich & Wagner. Cumva similar (ca scop mai mult decât ca sound) cu Yann Tiersen-urile non-rock și cu erotismele Brandt Brauer Frick Ensemble. Pe alocuri disturbant de rezonant cu Third-ul Portishead. În mod cert Genial.

Mai multe pe soundcloud. Enjoy.