Helix: plusuri și minusuri

Am terminat sezonul unu din Helix. Serialul ăla SF cu virus și zombie (sau ceva asemănător) la Polul Nord. Cumva mi-a plăcut, într-un anume fel mi-a displăcut. Totuși merge un inventar mai degrabă decât o cronică.

Trailer

Helix are loc integral undeva la Polul Nord, într-un sediu super-fancy de laboratoare (de arme biologice?) ale unei Corporații (Ilaria, ceva ce sună futurist dar a greacă veche) unde s-a întâmplat ceva viral. Drept care un savant de renume mondial, fosta lui soție, boarfă de renume științific și încă trei sunt trimiși să rezolve criza virală. Evident că tot ce găsesc acolo este foarte dubios, toată lumea are agende ascunse și, am uitat mizele emoționale mari:  una dintre victimele noului virus este tocmai fratele savantului, savant și el, care ce să să vezi îi futuse (fosta) nevastă.

Helix

Helix

S-a opinat că Helix este “telenovelă cu pseudo-zombie” și mdap, sunt de acord cu asta. Totuși mi-a plăcut (altfel nu mă băgam 13 episoade în două zile, totuși). Deci cel mai bine s-ar preta un inventar de plusuri și minusuri. Cu ceva spoilere minore și cu un sfat practic pentru ăi mai leneși cu cititul care nu au văzut încă serialul: vedeți primul episod, dacă vă place îl vedeți pe tot, dacă nu, vă puteți abține. Este fix genul de serial cinstit, care nu scade și se escaladează calitativ pe durata sezonului unu.

Helix snaps

Helix snaps

+ Helix este un SeFeu onest de Serie B care are totuși un scenariu bine articulat (cu suspansuri și cu subplot-uri) deși nu tot timpul deștept.

Telenovelismul de care se face vinovat la modul următor: toată lumea are problemuțe de familie, toți sunt conectați între ei de legături din alea foarte puternice care, tocmai pentru că sunt multe devin iritante. Când au scos-o spre final de sezon și pe aia din cufărul hi-tech mie-mi venea să urlu de furie. Frați pierduți, tați redescoperiți, foste soții, actuale amante, etc.

+ OMeFeGeU maximal pentru un câmp plin cu maimuțe congelate. Pe care din fericre cineva-și aduce aminte să-l mai utilizeze cu maxim efect mai spre finalul de serie.

Helix

Helix

Soldățoiul cu alură de latino lover sau indian macho care dat fiind contextul din laborator ar fi fost exterminat de vreo 15 ori pentru ca secretele să nu fie divulgate. Dar care fiind june-prim normal că nu crapă. Deși o doză mai mare de bun-simț cinic scenaristic asta ar fi cerut.

+ Pentru mine plus masiv a fost felul în care arată serialul. Cadre care au niște estetici și cadre care citează frumos de prin reperele estetice de film de gen straight to VHS de prin deceniul opt.

Helix snaps

Helix snaps

Cheia de boltă este savantârfa care și-a tras-o cu cei doi frați savanți și care tot are problemuțe pentru că este bolnăvioară după care se transformă după care are prolapsuri emoționale. Este indiscutabil personajul care m-a iritat cel mai mult și apropos de asta

Halucinațiile care sunt un fel de flash back-uri care de fapt explică din subconștient niște chestii nu chiar atât de șocante. Eu am avut uneori senzația că mă uit la ceva gen Lost și serialul ăla mi s-a părut tembel, pretențios și bășinos. Oricum mizele sunt mult mai ancorate în real decât acolo.

Helix snaps

Ah, costumele.

+ Fiind serial cu virus și laborator medical există niște chestiuni frumoase la privit (costume de izolare, instrumentaluri medicale) și discuțiile despre virus sunt puține și rudimentare. Dar măcar nu se repetă. Dacă vreau medicină mă uit la House MD, send in the zombies!!!

Zombie ăia… hm în convenția asumată de serie B nu-mi sunt deranjanți dar totuși este cumva prea mult. Nu se putea pentru ca să fie un virus clasic, care-i omoară pe infectați și gata? Totuși parte din șarmul serialului tocmai din natura absurdă a virusului refuză și din scenariu este jucat bine la suspans și avans narativ.

Helix snaps

În subsolul subsolurilor este grota cu pseudo-zombie

+ totuși da, admit, mi-a plăcut să văd zombies. De fapt și de drept Helix funcționează ca melanj de Resident Evil și Lost. (oare asiaticul o fi ăla din Lost? mie-mi seamănă toți între ei). Avem EVIL corporation și trecuturi neclare și un spațiu labirintic în care parcă se tot deschid holo-deck-uri ca în Star Treck.

Momentul cu You’ve never been to Montana este un Luke, I am yo fadja penibilizat și deja cunoscut tuturor spectatorilor, mai puțin personajului vizat. WTF.

Helix snaps

Și iaca, ei vin fix ca în 80. De maxim efect

+ Pe final de episoade se face uz în contra-punct de piese pop (cea mai top notch fiind Mad World din Donnie Darko)

+ Poveștile despre natura exactă a virusului, scopul lui și mai ales CE dreacu’ sunt ăia din Ilaria sunt bine puse pe serial și mdap, nici explicația (parțială, că mai tre să facem vreo 12 sezoane, d’oh) nu mi se pare prost găsită. La urma urmei e un serial de SF cu zombie aproximativi și corporație malefică.

Helix snaps

Helix snaps

Jeoffrey, sau mă rog echivalentul lui tras la xerox. Evident că e iritant să vezi un xerox după GoT într-un serial cu biohazarduri cauzatoare de pseudo-zombies.

Terminator-o-vision în care se filmează din unghiul subiectiv al infestaților. No, pe bune, chiar era necesar? Cu ce ne ajută, că e folosit extrem de puțin și nici vreun stil nu are.

Helix snaps

Helix snaps

+ Există niscaiva gore. puțintel pentru standardele genului dar folosit la modul eficient. totuși ce este în mare lipsă?

Secvențele de acțiune. Sunt puține, deloc penibile dar mult prea cheap-o și deci cu zero impact.

Helix snaps

Helix snaps

+ Pentru un serial făcut de SyFy (nu cel mai reliable dealer pentru quality Sci-Fi, să fim onești) Helix face  bine o chestie care nu le iese bine nici prin filmele de la Hollywood: are un simț al spațiului ăluia labirintic, pe care e evident cum și când îl refolosesc, dar care are o geografie și e cartografiat din regie dincolo de câteva random hallway shots (care nu au cum lipsi din genul acesta de întreprindere).

Nivelul de sexy tinde spre zero. Chestie care este regretabilă, dar nu pentru sexyness m-am uitat la Helix.

Helix snaps

Helix snaps

+ In mod dubios, dar foarte interesant, serialul ăsta pare-a avea ceva la comun cu Cronicile Vampirilor ale lui Anne Rice, nu doar cu zombie plague gen Resident Evil. Spun asta din cauza  accentulului care se pune pe familie/clan, legături se sânge (infectat sau nu) și pentru discursul lui nenea ăla din poza de mai sus.

și gata, iaca mai multe snapshot-uri.

Helix snaps

Helix snaps

Helix snaps

Helix snaps

Helix snaps

Helix snaps

Helix snaps Helix snaps

Helix snaps Helix snaps

Helix snaps Helix snaps

Helix snaps Helix snaps

Helix snaps

Helix snaps

Helix snaps

Helix snaps

Helix snaps

Helix snaps

Helix snaps Helix snaps

Helix snaps Helix snapsHelix