House of Wax, un film cu multă istorie

La 70 de ani dela primul film House of Wax a fost re-refăcut și în mod absolut uimitor, remake-ul din 2005 este un film de groază care merită văzut.

House of Wax, în versiunea lui clasică este un film cu Vincent Price en pleine forme, deci  o vizionare delicioasă. Că era la rândul lui un remake, asta au uitat mulți. Când s-au apucat javrele de la Hollywood să-i facă, prin 2004 remake, evident că am fost ultragiat. Adicătelea decăderea și putregaiul Made in Us of A puteau fi foarte sintetizate prin distanța dintre Vincent Price (comedian și sublim) și Paris Hilton (borfăciune strâmbă moștenitoare de bani și entitate non-umană) fiecare cap de afiș în filmele din 1953 și 2005. Dar deh, mă mai greșesc și eu câteodată și House of Wax 2005 este un remake interesant și deloc blamabil. Să începem cu începuturile.

1953

Regizat cu suspansuri și niscaiva umor (foarte ok asezonat și pentru standardul de atunci dar și pentru spectatorul de acuma) filmul din 1953 este de fapt un thriller polițist cu scenariu solid, mustind de idei nasoale și cu foarte mult impact atmosferic. În New York-ul de pe la 1890 Henry Jarrod (Vincent Price), un artist specializat în figuri de ceară este victima unei tentative de asasinat. Partenerul lui vrea banii de asigurare, deci dă foc colecției impresionante de figuri de ceară ale lui Jarrod și-l lasă bătut și înconștient în mijlocul incendiului. Care incendiu este mare, pentru că ceara conținea și parafină, substanță foarte inflamabilă.

House of Wax 1953

House of Wax 1953

Nici bătaia dintre cei doi nu-i ușor de uitat. Fără karate și cu mult realism, este o luptă memorabilă tocmai pentru că este lungă și credibilă. Dar Jarrod nu moare. Supraviețuiește, îl lichidează pe partener, preia asigurarea și deschide, sub nume fals, un alt muzeu al figurilor de ceară. Mult mai mare și de maxim succes la public.

House of Wax 1953

House of Wax 1953

Secretul succesului e lugubru: fiecare exponat este de fapt inspirat de o crimă celebră de prin ziare. Și prin inspirat se înțelege că Jarrod și cei doi aghiotanți au ucis (Jarrod) și furat cadavre de la morgă (aghiotanții, dintre care unu este surdo-mutul numit Igor, frumos rapel înspre Frankenstein-urile clasice) pe care le-au tars în ceară și de acilea realismul extrem al manechinelor din schelet și ceară.

House of Wax 1953

House of Wax 1953

Ce-l duce la pierzanie pe Jarrod este o demoazelă care-și recunoaște colega de apartament ucisă și apoi răpită din morgă într-una dintre sculpturi. Și care duduie, scăpată la milimetru de Jarrod are destulă luciditate să vadă dincolo de toate tertipurile artistului dement.

House of Wax 1953

House of Wax 1953

Ce face extrem de mișto House of Wax 1953? Păi are persoanje credibile, ba chiar extrem de bine scrise, care funcționează ca oameni dotați cu intelect și acționează în consecință. Și Jarrod și madama cu suspiciunea sunt unele dintre cele mai lucide personaje scrise vreodată. Am zis, este mai mult thriller polițist super-eficient decât lăbăreală horror cu cretini și cretine care își merită din plin sfârșiturile sângeroase. Este și primul film cu 3D scos de un mare studio (da exista tehnologia încă de prin 1930, și anii ’50 au fost prima epocă a 3D-ului) și este, la rândul lui un remake al unui film intitulat Mystery of the Wax Museum pe care-l avem la liber pe youtube.

House of Wax 1953

House of Wax 1953

1933

 

2005

Cu Paris Hilton, celebră pentru un sex-tape și pentru banii familiei pe post de cap de afiș House of Wax-ul de 2005 părea un remake din ăla absolutament abject. Dar culmea, lucrurile au funcționat incredibil de bine. Nici regizorul Jaume Collet-Serra, debutant în lung-metraj, nici scenaristul Chad Hayes (scriitor pentru niște episoade de Baywatch și filme de teveu) nu păreau garanții ale vreunui standard. Dar s-au făcut suficiente eforturi și noul film despre ororile din muzeul figurilor de ceară s-a dovedit foarte văzubil. Ba chiar delicios de horror-ifique.

House of wax 2005

House of wax 2005

Pentru început nu avem de-a face cu un thriller polițist ci cu un slasher. Genul ăla de film în care niște adolescenți și adolescente chiar și-o caută cu lumânarea și ajung unde n-ar fi trebuit să ajungă, deci mor rând pe rând în moduri oribile. În cazul de față 6 adolescenți ajung, rătăciți la un orășel cam tăcut și cam rămas în anii ’80. Încă o chestie foarte fucked-up: există un ditai muzeu al figurilor de ceară. Construit tot din ceară. Și adolescenții încep să fie hăcuiți. De un cuplu de frați foarte pasionați de conservarea în ceară a tuturor turiștilor rătăciți. Motivele sunt ceva mai profund-psihologice.

House of wax 2005

House of wax 2005

Filmul mizează pe două perechi de frați. Cei doi ucigași și un frate și-o soră care au niște probleme. Ea (Elisha Cuthbert) cu atitudinea lui de băiat rău și comportamnetele nasoale care deja l-au dus la zdup, el (Chad Michael Murray) cu absolut toți cei din jur. Mai ales cu noul iubit al ei (Jared Padalecki, star din serialul Supernatural), care-i cam moale. Nici pițipoanca (Hilton, evident) nici negrul pasionat de sport, nici clown-ul grupului nu aveau cum lipsi.

House of wax 2005

House of wax 2005

Dacă victimele sunt deja șabloane clare (cu toate eforturile vzibile de-a li se da niște psihologie individuală, care nu funcționează decât în cazul protagoniștilor) lucrurile stau complet altfel când vine vorba de proprietarii muzeului din ceară. Și modul de operare și amploarea operațiunii sunt exacerbate și detaliate. Un oraș întreg “locuit” de cadavre trase în ceară, un mecanism interesant vizual și mai ales o poveste de familie tragică sunt extrem de bine amplasate și exploatate. Suficient de mult cât fanii genului horror să uite de asemănările cu un alt (remake de) film celebru, recte The Hills Have Eyes.

House of wax 2005

House of wax 2005

Conceput ca film de groază și suspect de indiferent la rating-urile gen PG13 (care deja au omorât un întreg gen) House of Wax nu face rabat de la nasolelile inerente unui slasher pur-sânge. Avem și gore și violențe eficiente și mdap, Paris Hilton dă colțul într-un mod suficient de specataculos cât să-o putem suspecta de niște auto-ironie. Mutat de la inceput spre final marele incendiu este chiar mare & spectaculos, cum ar fi fost cazul pentru o reimaginare gonflată la capitolele bodycount și FX-uri. Mai ales ca include și o lupta comparabilă cu cea din 1953. Tot de prin original se păstrează ceva din caracterul logic al persoanjelor, care chit că sunt protagonisti de slasher nu fac cele mai imbecile gesturi si nu iau cele mai proaste decizii.

House of wax 2005

House of wax 2005

Deci mdap, House of Wax-urile merită din plin văzute. Ăsta “nou” se dă la Tv1000  azi, de la 23:00 și pentru cei mai insomniaci dintre noi joi, de la orele 5 dimineața.

Mysteries of the wax Museum 1933

Mysteries of the wax Museum 1933

Mysteries of the wax Museum 1933

Mysteries of the wax Museum 1933

House of Wax 1953

House of Wax 1953