Hulk 2003

E ceva foarte dubios dar și lipicios pe memorie apropos de Hulk 2003, adicătelea ăla al lui Ang Lee. Cum poate să funcționeze decent un film pe subiect care nu are cum să fie un film bun sau deștept, asta e întrebarea.

Hulk 2003 l-am văzut, la un loc cu Hulk 2008, cândva prin 2010. Așa s-a nimerit să mă apuce atunci cheful. Acuma, la vreo 4 ani distanță, constat o chestie: îmi aduc aminte secvențe și impresii despre Hulk-ul lui Ang Lee (2003) dar nu-mi amintesc nimic din Hulk-ul lui Louis Letterier (2008). Este o chestie care mi se întâmplă în general cu filmele mediocre. Țin minte decât că au fost mediocre. Deci ca să-mi dau seama dacă n-am reciclat ambele filme într-unul singur (se mai întâmplă, și nu cred că doar mie) m-am uitat din nou la trailere. Nope, zero memorie despre cum se hulkuiește Edward Norton. Dar din aventurile lui Eric Bana prin deșert și pe la atomic testing ground îmi amintesc suspect de multe.

hulk dans la cite

hulk dans la cite

Ce țin minte deci despre Hulk 2003?

  • Că e cu vise și visle m-au enervat cumplit. Adică tac-su lui Bruce Banner a bulit-o letal pe mă-sa lui Bruce Banner și visele alea sunt niște flashback-uri bastardizate. Ceva mai tolerabile, dar totuși detest amintirile ilustrate pe film.
  • Că la un moment dat Hulk este pe un avion de vânătoare deasupra deșertului și parcă ar plânge. E parte dintr-o foarte lungă secvență cu armata care vrea să-l extermine și-l tot urmărește. hulk printre nori
  • Ah, atunci când Hulk face praf niște javre mutante. E minunat să vezi cățeluși stelciți prin blockbustere. Se întâmplă obscen de rar. Pe aici și prin Resident Evil. La americani la plac cățelușii. De obicei sunt alte animale care mor. Pisicuțe, iepurași, dar nu cățeluși. Ce ziceam? Și Jenniffer Connelly (pe care o atacaseră bestiile lătrătoare) este în siguranță într-o mașină și se uită la lupta lui Hulk cu potăile mutante într-un anume fel. Nu-i privirea aia tâmp speriată de entitate cu vulvă pusă acolo de scenarist ca să știm fără dubiu că eroului fute și el ceva prezentabil și regulamentar, nefiind nici gay nici onanist. E o privire excitată de luptă. Foarte bine Jenniffer. Great acting.Jenniferr Connelly se excita la violente
  • Una din transformările lui Bruce Banner în Hulk. Un puțoi de la armată îl irită și atunci se petrece transformarea. O hulkuire care aduce cumva și-a clasicele 80iste (American Werewolf in London/Paris) dar există și impresia că Eric Bana se transformă într-un hulk de plastic, o jucărie de happy meal, gen.hulk prin oras
  • Că veni vorba de asta și iradierea lui Eric Bana este o secvență momorabilă, doar că memroabil de tâmpită din scenariu și minutat de old-school din regie. În laboratorul de radiații Bana se aruncă peste un tun de iradiații ca să-l salveze pe un cretin… Cu care nu avea niciun bond special. Eroismul ăla ieftinache și tembel din benzile desenate s-a regăsit în scenariu, dar cumva l-a subminat cât a putut din regie Ang Lee, care-a ales să o dea pe vintage în loc să bifeze fără vreun pic de ironie sau detașare cretinismul ăla din scenariu.
  • De fapt și asta-mi aduc aminte cert, scenariul lui Hulk este cretin (ca majoritatea scenariilor de film după benzi desenate, să fim onești), Dar regia se duce foarte departe de punctele ratate din scenariu. Pentru toate conversațiile dintre tatăl ratat (Nick Nolte) și fiul emoționat până la slugărnicie de recuperarea trecutului scenariul (o chestie scrisă și rescrisă de 74 de ori, ca pentru orice blockbuster) prevedea emoție pură și lăcrămoasă. Pe Ang Lee îl duce capul să dea o turnură de-a dreptul sick obdedienței filiale și să nu-l lase pe Nolte să aibă vreun nimb de glorie sau mai mult decât câteva firmituri de umanitate și decență în personajul lui.

Paradoxal, ăsta este fix atu-ul filmului. Scris ca încă un film cu super-erou și mai ales ca dramă din relația fiu-tată (asta este altă fixație hollywoodiană) Hulk 2003 este de din regia lui Ang Lee o dramă a unui tip care nu se poate controla și pe care cei mai puternici căcănari din lume (amatele US of A) vor să-l captureze și tortureze, pardon experimenteze pe el. Este la nivel primar cel mai anti-sistem militarist făcut prin anii ăia și asta poate părea o lectură stângistă și exgerată, dar Hulk este o bombă atomică cu atonomie deplină și deloc dispus la primit ordine.

Scurt pe doi Hulk-ul lui Ang Lee merită văzut. Tocmai pentru că iese din șabloane, tocmai pentru că e mai mult drama unui tip care suferă de un sindrom Jeckyll & Hyde, deși nu-si dorește deloc asta, și mai ales pentru că e ceva frumos și foarte clasic în efectele alea vizuale. De la Mars Attacks! încoace nu am mai dat de un film mare de la Hollywood care să-și poată alege cu atâta inspirație epoca la care vrea să se cableze estetic.

Hulk se dă diseară, înainte (22;45) și în timpul Revelionului pe Tv 1000 și se dă și în reluare joi, pe 1 ianuarie, pla orele 18:45

2003 Hulk  poster