Jagten, aka the Hunt

Dacă Thomas Vinterberg chiar avea nevoie de un comeback mă bucur sincer pentru el. Dar acest film bun e nițel cam tezist și ipocrit.

Deci povestea: târâtura mică din imaginea de mai jos are un crush pe educatorul de la grădiniță și ceva imaginație. A mai și fost expusă de fratele adolescent la o poză cu un falus erect și ejaculatoriu. Deci hop-hop neuronii ei de boarfă mică coc o poveste nu chiar incredibilă care-l transformă de Lucas, educator și prieten bun al tatălui ei în pedofil molestator.

vlcsnap-2013-11-18-18h42m16s129

Nenea Lucas (jucat excelentissim de Madds Mikkelsen – dar când nu joacă ăsta bine? Poate în Hannibal la care nu am motive să mă uit-) și-o ia cam nasol de la foarte civilizații prieteni din orășel. Nu chiar la modul la care-a pățit-o madam Nicole Kidman în DogVille, dar situația e groasă și cetățenii civilizații devin maimuțe agresive.

jagten

Vinterberg ar avea cum s-o vireze în mai multe direcții odată fiul lui Lucas agresat și după ce câinele lui o pățește și el. Dar nu o face. Tezist până în măduva oaselor reduce un personaj la statutul de figură cristică înzestrată cu demnitate și puterea de-a ierta. După care mai și sare mârlănește <<un an mai târziu>> fix peste un moment care s-ar fi cerut văzut: mimuțele calmate încercând să reia relațiile cu un om față de care au greșit ca ultimii negrotei incendiatori de vrăjitoare de prin Africa.

urlScurt pe doi: imaginea e bună (mai ales când clipocește soarele prin peisagii cu pădure la asfințit), regia e excelentă, actoria e per ansamblu impecabilă. Scenariul e însă schingiuit și se face vinovat de exact același lucru de care fac vinovații și aborigenii danezi din film : ipocrizie.