Le Guetteur (aka The Lookout)

Thriller de acțiune cu jaf bancar, polițai cretini și trădări peste trădări. Le Guetteur este inegal, dar entertaining, un exemplu de thiller ieșit din tipare, insa deloc imun la ratare.

Subiectul: un polițai incompetent (Daniel Auteuil, doamne ce-a mai îmbătrânit și ăsta) vrea să prindă în fapt niște jefuitori de bănci. Acțiunea se soldează și cu morți, și cu hoituri de ambele părți ale legii. Iar lunetistul (guetteru din titlu, ăla care ține de șase mai exact) care face cam tot posibilul să-l salveze pe un amic împușcat (Luca Argentero june prim cam neremarcabil al cinema-ului italo) se trezește turnat la poliție. De un telefon anonim. Dat totuși de cineva cunoscut. Ca protagonist Kassovitz se descurcă suspect de bine în rol de fost membru în trupe speciale, om fără de trecut oficial dar cu niște bagaje (metaforic vorbind) cam mari.

Ca suspect de trădare nu știu cine s-ar fi descurcat mai bine decât Olivier Gourmet, cam cel mai competent acteur francofon al ultimului deceniu. Deci din acting și din script lucrurile se desfășoară mulțumitor. Problemele apar însă din regie.

Le Guetteur

Le Guetteur

Michele Placido, acest Comisar Corrado Cattani care s-a dat de ceva timp (și) pe regie nu-i cel mai iscusit realizator de filme. Nu are subiecte proaste, scenariile sunt în general decente, actorii ok. Dar Placido nu știe să țină un film din pacing. Tempo-ul se fute inevitabil și ce să vezi, fix asta se întâmplă și acilea.

Scenariul se întinde tentacular prin zone deloc specifice filmului cu hoții, vardiștii și jaful la bancă și salvează în extremis întreaga ciulama. Deci după niște asasinate nasoale, o orgie de împușcături (destul de bine pusă pe film) și ceva serial killer shenanigans (pe bune chiar există serial killer ca subplot foarte fucked up și cumva mai memorabil decât tot restul filmului) polițaiul dă din nou dovezi de incompetențe, fac cameo și Placido și madame Fanny Ardant (e dublu cameo și e bun de tot, cade exact unde și cum trebe și mai rămâi și cu WTF mare cât casa apropos de ce caută FArdant în filmul ăsta) se rezolvă o dramoletă din trecutul polițaiului si gata, final.

Le-Guetteur-Kassovitz-Gourmet

Le-Guetteur-Kassovitz-Gourmet

Deci da, chiar m-am simțit entertained și thrilled (și pe alocuri iritat) de filmul ăsta care funcționează ma bine din componenete decât din ansablu. Dar este unul din filmele alea cam rare în care-ți face plăcere să te uiți la actori. Și cel mai vivace film al lui Placido so far.

Decât un poster:

Le Guetteur

Le Guetteur