The Leftovers s-ar putea sa fie un serial bun

Judecat după episodul-pilot, The Leftovers (Cei Rămași, pe românește) promite destule cât să merite văzut în continuare.

The Leftovers este noul serial care de luni începe să se dea la HBO. O poveste despre cum se descurcă 98% din umanitate după ce 2% au dispărut ca prin farmec, inexplicabil (și sper eu să fie cu cauze extraterestre) și au futut la cap și mai rău America cea contemporan psihozată religios. Evident facem focus pe un orășel mic, cu șerif (Justin Theroux) cumva competent și cu primăriță negroidă  (suferindă de sindromul sunt neagră femeie și incompetentă cu spume, normal că sunt în poziție de comandă, că doar n-oți fi rasiști) și cu niște sectanți îmbrăcați în alb. Evident, șerifu’ are un două progenituri adolescente și în mod superb există un hingher care chiar își face treaba.

Justin Theroux este serif

Justin Theroux este serif

Au trecut deja la 3 ani dela dispariția en masse care-a afectat întreg mapamondul și lumea s-a schimbat. Ca de obicei, lumea s-a schimbat în rău. Loviți în moalele capului prost și religios, americanii sau au dat-o pe rapture sau au făcut secte bizare și probabil up-to-no-good. Asta ne e semnalat din film în sensul în care toți membrii sectei albe  fumează în draci, iar secta aialaltă (să-i zicem neagră, că o conduce un negru) are harem și piscină.

the leftovers: fetili

the leftovers: fetili

Singurul grup social rămas (oarecum) intact sunt adolescenții, preocupați de droguri și futaiuri. Probabil  că s-ar vrea transgresive și șocante obiceiurile de fuck-roulette cu app de iphone, dar asta oricum se întâmpla și se întâmplă cu tineretul, singura chestie șocantă este că s-a făcut app pentru asta.

sectanta

sectanta

Ce face foarte bine episodul pilot (și-i regizat fix de Peter Berg, responsabil de Battleshit) este atmosfere și mister. Nu se știe nimic despre cum și unde s-au evaporat 2% din populație, sectele au și ele fiecare agende foarte mucilaginoase, iar atmosfera generală e provenită, cu tonurile apăsătoare și misterul stătut, de pe la seriale de mare calibru (Les Revenants și Twin Peaks). Am zis Twin Peaks și ceva din imaginarul mittel-america și cerbii care apar și revin ca să devasteze bucătării, plus reacțiile personajelor de la Lynch sunt citate, nu de prin LOST. Și probabil o să tot fie comparat serialul ăsta cu voma aia imbecilă de Lost, deși eu nu văd vreo asemănare. Bașca, și la puncte pe plus Leftovers e după o carte, deci are deja un scenariu decent (chiar dacă am înteles că tratează fix opsusul cărții), nu-i o lăbăreală scrisă pe genunchi cum s-a tot dovedit a fi Lost (no offense).

Ce-ar mai fi de zis este că prin episodul pilot cabalizează ca un cavallo-o-o-o și Liv Tyler, căreia eu iî doresc un viitor lasagnian. Și că despre cartea care e ecranizată zice wikipedia câteva chestii.

Deci da, mă mai uit și la episoadele următoare. E mister suficient, actorii sunt ok, personajele decent scrise și chiar sunt curios dacă serialul merge înspe the 4.400 (pe care eu nu l-am văzut, dar înțeleg că ăia dispăruți se returnează) și Revenants sau înspre altceva (să sperăm că foarte lynchian).