Leonardo DiCaprio n-a luat Oscar, 12 Years a Slave a luat 3, dar totul e OK

Conform multora, Leonardo DiCaprio trebuia să ia un Oscar. Și 12 Years a Slave era un concurent puternic. Dar lucrurile au stat altfel. Mai bine decât orice predicție.

Mi-am expus favoriții și mă așteptam să mă trezesc într-o zi de luni și să mă iau cu mâinile de cap de premii și de alegerile făcute de Academia Americană de film. Adică se puteau întâmpla foarte multe chestii neplăcute. Dar n-a fost așa. Eu n-am dormit, am privit și ciripit în draci. Leonardo DiCaprio nu a luat Oscar. L-a luat Matthew McConaughey. BINE. Previzibil și dezirabil în același timp. La fel cum au luat Oscaruri și Jared Leto și Cate Blanchett.

GRAVITY

GRAVITY

Gravity n-a fost Best Movie, dar a luat 7 (șapte) Oscaruri: Regie și montaj (ambele s-au dus către Alfonso Cuaron, care-a fost și co-monteur) plus muzică (YEAY) plus imagine (cinematografie, Emmanuel Lubezki care-a filmat sublim și The New World al lui Terrence Malick și Sleepy Hollow-ul lui Burton),  plus cele două premii de sunete plus, evident efecte speciale.

12 ani de sclavie s-a ales cu decât trei premii . A luat marele Best Movie  plus scenariu adaptat (John Ridley care n-a scris nimic menționabil până acuma), plus actriță în rol secundar(Lupita Nyong’o care n-a jucat nici ea în mare lucru pân la filmul lui Steve McQueen).

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club a luat deci două premii de actorie masculină (McConaughey & Leto) și unul pentru machiaj și coafură. Not bad. Mai ales că da, le și merita din plin.

La grande belezza

La grande belezza

Grande Bellezza a luat premiul Academiei Americane de Film pentru cel mai bun film vorbit într-o altă limbă decât engleza, asta a fost foarte frumos. Și tot neașteptat de frumos a fost premiul pentru scenariu original care i s-a înmânat lui Spike Jonze pentru Her (exact cum predictasem eu, d’oh)

Ce n-a fost frumos la Oscarurile de 2014?

  • Ceremonia în sine nu a fost atroce, ba chiar a avut câteva momente bune: madame Cate Blanchett a ținut un discurs absolut genial (classy & witty) cu cea mai bună glumă a serii (Vă mulțumesc, dar nu mai stați în picioare că sunteți prea bătrâni pentru asta), Ellen DeGeneres s-a încadrat în limitele umorului ăluia faux revoluționar pe care ceremonialul de Oscar îl cere (hai să mâncăm pizza cu vedete gestante, hai să cerem bani de bacșiș de la Harvey Weinstein)
  • Montajele au fost atât de rudimentare, lipsite de vibe și de grandoare, dar măcar au fost și multe.
  •  Oscarul pentru documentar care s-a dus la 20 Feet from Stardom o mediocritate sufletistă, dar nimic mai mult.
  • John Travolta  Tyler Perry și  Will Smith pe scenă. Separat dar tot a fost waay to much. Mai ales că Will Smith și Tyler Perry tocmai ce primiseră câte o zmeură de aur.
  • Cântecelele și căcăreala suavă pe guriță care-a prelungit obscen de inutil festivitatea. Mai ales că nominalizaările la best song erau majoritar vome.  Și apropos de asta:
  • CULMEA ATROCITĂȚII & PROSTULUI GUST: Frozen a luat premiu pentru cea mai bună animație și pentru cel mai bun căcat, pardon, cântec.
  • Product-placementul Samsung a fost camuflat în glumiță, dar tot a bășină cu stropi a mirosit. Hai să ne pozăm cu tableta aceasta ca să rupem Twitterul. Enfin, Twitterul s-a rupt. (eu m-am reorientat pe ceva hispanic, nu mai țin minte cum se numea exact).
  • Nici discursurile nu au fost la înălțimi olimpice, dar, deh, au trecut repede. Nu și în cazul lui McConaughey, pe  care oricât l-aș admira actorcește, tot l-as certa ca a avut un discurs cretin.