Little White Lies 50

Pentru că împlinește fix 50 de numere Little White Lies a decis să facă fiesta ca și când ar împlini cinci decenii de existență. Adicătelea a făcut un fel de top: 50 de filme din ultimii 50 de ani

scrise de 50 de oameni care sunt in the movie biz și ilustrate de 50 de artiști. A ieșit ceva cam pompos dar extrem de excitant vizual, cu nume mari și nume mai anonime dând cu părerea despre filme. Nu musai filme importante cât filme care i-au impresionat pe ei.

Foarte în spiritul lui LWL: concept brici, ilustrații splendide și deh, conținut doar parțial lăudabil. Totuși genul ăsta de îngrămădire are niște atu-uri indiscutabile. Mai ales când vine vorba de devoalrea unor gusturi și personalități.

Little white lies 50 (2)Excelează, evident critica de film. Text & manifest superb scris de un freelancer canadian (Calum Marsh, de care eu cel puțin nu țin minte să fi citit ceva) dsp Crank, considerațiuni minunate despre Straight Story & Crash & The Faculty & Les Valseuses.

Little white lies 50 (3) Regizorii participanți sunt minoritari și să zicem că scriitura nu-i punctul lor forte. Xavier Dolan belmejește despre Marnie & Hitchcock, Ti West (personaj din ăla iritant, în egală măsură promițător dar și over-rated care de Cabin Fever 2 n-a mai comis vreun film bun) se dovedește foarte competent și lucid când scrie dsp Clue…

Little white lies 50 (4)Lukas Moodysson scrie cam cel mai fucked up și personal text posibil. Mai mult despe el și singurătate decât despre 4,3,2-ul lui Mun-giu. Apropos de românași singurul respondent aborigen este Călin Peter Netzer. Care scrie admirativ despre Moartea domnului Lăzărescu și evident, despre filmul său propriu și personal, Poziția copilului. Nu cred că l-a PR-izat cineva nesimțit, chestia asta o fac toții regizorii: <<vai, filmul acesta este atât de bun, mai ales secvența aia… încât m-am gândit la el când am filmat eu filmele mele bune… blabbblabla filmul meu, bla bla și celălalt film al meu bla bla bla>>. Sper să nu uit să adaug textu lu Netzer la final.

Little white lies 50 (5)

Little white lies 50 (6)

Little white lies 50 (7)

Little white lies 50 (8)

Little white lies 50 (9)

Little white lies 50 (10)

Little white lies 50 (11)

Little white lies 50 (12)

netzer