London, film de week-end super-cool

London este o minune de film: comedie dramatică extrem de mișto scrisă și foarte cool jucată. Coup de foudre & coup de coeur.

Am dat acicdental ieri de London la teveu. Nu-l mai văzusem de vreo 4 ani și m-am uitat din nou la aventurile lui Jason Statham cu păr și Chris Evans cu multe suferințe amoroase (după Jessica Biel cine dreacu n’ar suferi amoros cumplit). Și multe multe droage. Plus niscaiva party mayhem. Filmul ăsta îl iubisem foarte sincer când l-am intersectat prima oară și ce să vezi încă funcționează IMPECABIL. Deci, pe scurt:

cleeee-vage

cleeee-vage

London este numele de personaj al lui Jessica Biel. Și toate din film pornesc de la ea, deși nu-i personaj principal. E o tipă care s-a combinat și despărțit de Chris Evans și care acuma, că se mută din oraș dă un party de bye-bye la o prietenă de-a ei. Evident fostu vine la party. Drogat și cam distrus și la emoții, nu doar la neuroni. Cu un tip pe care nici măcar nu-l cunoaște prea bine, Jason Statham, dealer uber-cool de cocaină și personaj care de fapt are cea mai nasoală dramă dintre toate dramoletele super-banale din film.

Hopper baby

Hopper baby

Ce se întâmplă e mișto și pentru că e super-cooleanu și pentru că actorii și de fapt cam asta-mi place mie nespus la filmul London

Jason Staham cu păr!!!! Oricum Jason Statham este un motiv pentru care am văzut multe filme  dar acilea chiar are rol și ce să vezi îl face foarte convingător pe personajului lui dealer. No shit, e cel mai bun rol al lui Staham EVER. Și nu doar pentru că are păr.

elevatorial talks

elevatorial talks

Chris Evans face și el ceva ce nu prea face de obicei: nu-i deloc eroic, nu umblă la muleu și nu salvează omenirea. De fapt personajul lui este un looser care totuși merită și primește multe simpatii. Ar fi ceva dacă între niște desene animate cu super-scheisse Marvel s-ar mai da pe jucat roluri în filme, nu în rahaturi de multiplex.

ah Jessica Biel

ah Jessica Biel

Jessica Biel e Jessica Biel, o plăcere oricând să te uiți al ea. Are rol secundar dar are un personaj foarte  mișto scris și dap, e mai dezgolită decât de obicei.

ah Jessica Biel

ah Jessica Biel

Acuma punctul extrem de forte al lui London este scenariul. Atât de ascuțit lucrat încât pare dramaturgie de piesă de teatru: foarte puține locații, foarte multă vorbărie, foarte multe dezvăluiri devastatoare și abuzuri de substanțe. L-as scris tot Hunter Richards, care-a și regizat și care pare-a fi din păcate un one-hit-wonder, că altceva n-a mai făcut de la London (2005) încoace. Extrem de păcat.

ah Jessica Biel

ah Jessica Biel

Hunter Richards se pricepe și la filmat. Nu al modul ăla ostentativ sau super-arty pe care-l prizez eu cam mult în ultima vreme, ci într-un fel foarte foarte understated, dar memorabil. Ca un vidoclip de muzică luxos dar cu buget mic. Cadrele cu Evans super-reflectat în oglinda din buda apartamentului de lux unde are loc party-ul, sau cadrul din bar care este Edward Hopper pur sau încadrările și tăieturile sunt pur și simplu impecabile. Secvența de luare la trântă e cel mai bun exemplu de cum se filmează cuminte dar super-instinctiv și foarte distinct, deci memorabul o bătălie între oameni beți/drogați.

mdap e buna cocaina unde e piscina

mdap e buna cocaina unde e piscina

broken looser Chris Evans

broken looser Chris Evans

Ziceam de scenariu și de cât de awesome e: am râs și acuma (la a 4-a vizionare) la povestea despre experimentele pe iepuri pe care-o demoazelă super-prăjită o zice plină de aplomb și naturalețe în timp ce se pișă și nici Statham nici Evans nu prea știu unde să se uite. Replici precum “she actually pissed in my mouth” sau “he cut his ear and put it in the painting!” sau și mai bine “i came here to get my dicked sucked, not to do paperwork!!!”  mi le-aduceam aminte cu tot cu contextul aferent și sunt încă fresh. Mdap, nici prizatul de liniuțe de pe un pseudo-Van Gogh nu-i deloc ușor uitabil. Style level: russian!

great mirror use

great mirror use

great mirror use

great mirror use

Vedeți-l deseară sau mâine seara că văd că se dă în reluare la TV1000, de la orele 23:00. Si duminică, de la 23:00.

london poster

london poster