LUX AETERNA: Gaspar dă o bășinuță fashionistică

Lux Aeterna, mediu-metraj făcut de Gaspar Noe cu finanțare de la YSL este o bășinuță, chit că pare adorabil sau greu suportabil.

Pentru Lux Aeterna n-aveam mari așteptări că nici nu știam că există dincolo de scurtmetrajul de promovat zdrențele dă lux ale lu YSL. Da l-am găsit și l-am văzut. Cap-coadă. Am râs, m-am iritat m-am exasperat. M-am stroboscopizat cât nu m-am stroboscopizat prin cluburi în ultimu an.

Există altă șarlotă, recte Gainsbourg, că Charlotte Rampling apare decât în catwalkul filmat, cu închiriabile de lux în doliu și izolație la operă. Adică în ăsta. Dar nu de ăsta e vorba.

Lux Aeterna face un mijtoc slab dar funcțional apropos de o filmare.  Să îl consideri experimental ar fi greșit, că abuzu de splitscreen și stroboscoape nu face din nimic ”film experimental”. Să îl bagi la găleata cu rateuri ale unor auteuri celebri este din nou greșit ca dreacu pentru că Noe este Noe și acilea Gaspar nu are vreun mare ambiț cu caricaturile pe post de personaje și supra-licitarea cinemaului senzorial.

Gaspar nu-l campează pe Gaspar Noe, bruiază zeflemitor (ca în fiecare din filmele lui dealtfel) o anumită idee borșită despre cinemau ca ilustrare a unui ”povești” și realisme și  și căcături empatogene care să nu deranjeze spectatorul.  Dă de pământ și cu fandacsiile telectualiste ale marelui Cinema Francez. Da, s-ar putea opină că avem de-a face cu un manierism, ca la cinemaurile de autor. Eterna traiectorie a auteurilor de Cinema, care nu-i musai o problemă dar care ocazional poate fi o capcană.

Beatrice Dalle eats the scenery și e minunată și larger than life & larger than camp. Are de filmat primul ei film, ceva cu vrăjitoare și cu Charlotte G în rol principal. Șarlota face conversație dând din cap aprobator cu Dalle, dă cu panică atunci când află prin telefon că fi-sa a fost implicată într-un incident la școală (sau grădiniță?), suferă pe rug. în jurul lor CHAOS REIGNS.

Toată lumea este sau confuză sau nesimțită sau bârfitoare sau isterică. De obicei în combinații de câte două, gen nesimțire+ isterie sau bârfe confuze sau nah, tot așea. La modul cel mai telectualist și dacă Lux Aeterna ar fi mai mult decât o bășinuță ar merita testat în oglindă cu Mépris-ul lui JLG. Sau cu Nuit américaine. Au mai multe la comun decât subiectul (filme despre filme).

C’est beau! C’est superbe! C’est magnifique! n-o să se exclame prea multă lume, precum DOP-ul din film. și nici nu-i cazu.

Aș vrea să văd o Anna Karenina sau un Année dernière à Marienbad (re)făcute de Noe. Ar putea fi Ultra-sublim și trash total. .