The Machine

The Machine este un film SF cu inteligențe artificiale și veterani de război cyborgizați. Arată bine, dar are prea multe idei insuficient explorate.

 The Machine a fost exact ce trebuia pentru seara de ieri. Dar nu-i un film “chiar cum trebuie” Aveam chef de un SF. Ceva nou, ceva despre care să nu ștu prea multe. Filmul ăsta care arată foooarte bine și are câteva idei și subplot-uri foarte frumos alese dar prost explorate și mi-a cam plăcut.

The Machine

The Machine

Deci subiectul: Vincent (not Price) e savant care face implanturi neurologice pentru bunăstarea veteranilor de război cu membre sau bucăți de cap lipsă. Nu pentru a-i integra în vreo societate, ci pentru a duce  la următorul nivel extrem de apropiatul război cu China. În care rămășițele mârșave ale Imperiului Britanic desigur că trebuie să participe. Cu niște cyborgi măcar. Dar poate și cu ceva mai sofisticat, o inteligență artificilă care să omoare fix pe cine trebuie și care să nu-și facă selfie-uri triumfaliste lângă cadavrele civililor executați.

The Machine

The Machine

După un experiment ratat și-o asistentă lichidată de un veteran resurectat neuronal Vincent primește o nouă jucărie. Sexoasă și blonzie ca mai toate IT-istele care se ocupă de inteligențe artificiale. Pe numele ei Ava, duduița nu face mulți purici pentru că este lichidată și reconstruită în corp robotic. Evident mult prea ipocrit și mult prea afectat de fi-sa cea handicapată Vincent a ignorat multe chestii care au loc prin complexul militar. Cyborgii care și-au pierdut simțul vorbirii și secretara șefului de operațiune și Ava sunt cominați în ceva ce nici el nici ăilalți nu au cum înțelege.

The Machine

The Machine încă are frică de paianjeni

De fapt mizele maxime sunt identitare mai mult decât reacționare: este Ava cea robotică o simplă copie a savantei sexoase lichidate sau este o entitate distinctă și capabilă de multe chestii pentru care vita de Vincent nici măcar nu știe că a programat-o?

The Machine

The Machine

The Machine are câteva plusuri indiscutabile și toate țin de imagine și texturi. Femeile (trei) sunt foarte prezentabile, cadrele clasice sunt filtrate și FX-izate într-un mod foarte plăcut ochiului și foarte nimerit pentru subiect, există ceva subtexte sexy despre fetișizarea tehnologiei care chiar funcționează.

The Machine

există vreo 3 secvețe scurte de exterior și asta e una dintre ele

Rateurile vin din simplul fapt scenaristic al mult prea multor idei lăsate să umble brambura prin cotloanele filmului. S-o zic sincer, filmul ăsta ar fi foat o idee foarte bună de serial (mini-serie, vreo 3 episoade) și-ar fi dat clasă lui alde Helix. Mai ales că arată foarte bine și la câte personaje are ar fi avut ce dezvolta.

The Machine

The Machine

Finalul mult prea optimist nu mi-a picat bine, la urma urmei The Machine are doi precursori recenți care fac lucrurile ceva mai interesante și dezvoltă toate conceptele de bază mai bine: Universal Soldier 5 (Day of Reckoning) și A for Andromeda.

 

The Machine

The Machine

The Machine

and then, suddenly….

The Machine

hol cu hoituri. Orice SeFeu tre’ să aibă unul

The Machine

The Ghost, the shell, înțelegeți voi