Maior (2013)

Grăbit să ajungă la nevasă-sa cea născândă, un maior de poliție rusnac spulberă cu mașina un plod. Decât o problemă: mama copilului mort este încă vie și nu vrea să <<colaboreze>>. Niște coerciție la secția de poliție și analize & probe falsificate ar trebui să rezolve problemul. Dar nu se întâmplă așa…

Un cadru de deschidere. Aproape dimineață.  Câte nefericiri și nemernicii se pot întâmpla într-o zi-lumină? În Cinemaul Rusesc media e de vreo 4.7 holocausturi emoționale și fizice, fie ele individuale sau de grup pe 24 de ore.

 Maior-Yuri-Bykov


Maior-Yuri-Bykov

Deci mașina face zdrong și ăla mic se duce fără de mamă și fără sănuița din dotare spre cerurile ultra-ortodoxe de deasupra Rusiei. Mama, sechestrată în mașină și eliberată de povara telefonului mobil, își trăiește durerea, mayorul își apelează camarazii ca să-l scoată din căcatul în care s-a băgat de unul singur, în goana către nevastă-sa cea dilatată & contractândă.

 Maior-Yuri-Bykov


Maior-Yuri-Bykov

Soluțiile evident că există, mai ales că e vorba de poliție și mai ales pentru că  este în joc poliția rusă. Mizele sunt mai mari decât de obicei: departamentul de poliție nu poate fi suspus la anchetări, mai ales că sponsorul lor principal are alegeri foarte curând. Asta se zice în clar, iar Maior (Denis Shvedov) și  Anatoly, veniți să ceară sfat și sprijin de la un bulibașă al mafiei locale, deloc întâmplător colonel de poliție, nu au cum să se eschiveze. Și nici nu ar vrea să o facă. Se falsifică niște constatări de anchetă la fața locului, se dă alcool mamei și se bate în mod serios tatăl (dacă am citit eu corect pe interneți jucat fix de regizorul Yuri Bykov). Manevra functionează și mama semnează declarația pe care i-o întinde Anatoly (Ilya Isayev) tartorul șef și cel mai limpede cap din toată tevatura. Care de-abia începe.

 Maior-Yuri-Bykov


Maior-Yuri-Bykov

Pentru că a) tatăl revine cu o pușcă b) Maiorul chiar vrea s-o ardă dostoievskian, adicătele bântuit de regrete (în cazul de față mai degrabă ipocrite) și c) situația a ajuns deja în afara oricărui control.

Deci trei hoituri mai târziu, adică pe la amiază mizele s-au exacerbat și după niște momente din alea impecabile ar cam trebui să mai moară vreo 2-3 oameni pentru ca departamentul să scape basma curată.

 Maior-Yuri-Bykov


Maior-Yuri-Bykov

Un cadru de închidere. Aproape noapte. Simetrie perfectă.

Maior Yuri Bykov (2)

Ce-ar mai fi de zis:

Există o scvență de show-off macho absolut incredibil de bine amplastă în film și extrem de bună când vinovatul (Mayorul, care-a pornit tot căcatul din tembelism pur) Anatoly (care e cel mai rece, lucid și eficient dintre toți cei implicați și are deja o doză mare de dispreț pentru slăbiciunea de care dă dovadă Mayorul) și șeful de post (deloc simpatizant cu cauza Mayorului) trebuie să negocieze pentru a scăpa ostaticii (colegi și ei de secție) de pușca și furia tatălui plodului mort. E un game of balls mai bun decât un mexican standoff.

Cel mai bun rol îl face Ilya Isayev (care aduce foarte mult a Matthias Schoenaerts) în rolul lui Anatoly, fixer deplin conștient de situație, de mizeria absolută în care s-a ajuns dar deloc dispus să lase garda jos. E genul ăla de rol (rece și sadic) pe care un actor bun îl umanizează și face să conteze foarte mult din doar câteva priviri și niște mimică. Iar Ilya Isayev exact asta face. Dacă Denis Shvedov s-ar fi achitat cel puțin pe jumătate la fel de bine de rolul său titular filmului, i s-ar fi putut trece aproape toate lipsurile din scenariu cu vederea.

Tot ce e bun din regie și din acting e totuși subminat pe alocuri de un scenariu mult prea explicativ care nu dezvoltă mai deloc personajele. Acolo unde rușii nu explică contextul din vorbe Bykov utilizează cam mult dialog explicativ. Personajul mamei există doar pe hârtie și pare o marionetă a destinului și scenariului incapabilă de veun fel de viață credibilă.

Maior este Film Rusesc. Adică feroce și teribil și vizualmente impecabil. Yuri Bykov vine din direcția hardcorismului extrem al lui Balabanov și dinspre umanitatea confuză dar sinistră de pe la Loznitsa. Și face un film din alea care cu minusuri indiscutabile care merită în mod cert văzut.

 

 

Maior 2013 Poster

Maior 2013 Poster