Mickey pe Dunăre

Pentru că azi e zi de alegeri și pentru că azi e și Comic Con, Mickey pe Dunăre pare cum nu se poate mai potrivit.

Pe Mickey pe Dunăre l-am cumpărat de la lansarea unui alt BeDeu Jumătatea plină, marți seara de la Cercul Militar. Din câte știu eu este prima carte de benzi desenate dintr-o serie de colaborări româno-cehești. Un joint venture pentru care Jumătatea Plină și Centrul Ceh au adus la un loc povești bilaterale și scriitori (se zice oare scenariști și la comics? Nu m-am întrebat asta foarte serios vreodată) și desenatori de prin Cehia și de prin românica.

de la lansare

de la lansare

Mickey pe Dunăre este o poveste din 1968, când trupele pactului de la Varșovia intrau cu tancurile în Praga și niște cehoslovaci erau la în vacanță pe litoralul Republicii Socialiste România,  ca să vadă pelicani (yummy) și să asculte Margareta Pâslaru (câh).

Ce se întâmplă de fapt este un fel de scenariu de film indie, parte comedie, parte serios, cu matrapazlâcuri estivale și chestii nasoale. Era 1968 și pe atunci din exterior românica lui Nicolae Ceaușescu putea să pară ceva mai liberală și libertină decât Ceho-Slovacia. Care tocmai ce se pregătea de-o primăvară scurtă cu final nasol.

buna gluma

buna gluma

Mickey Mouse-ul din titlu este o jucărie pe care micul Pavel o primește de la tac’su, dintr-un magazin pentru turiști străini de RSR. Pentru că Pavel avea, precum Daciana de Bruxelles, un fel de fetiș obsesiv cu Mickey Mouse. În fine nu-l folosea în același scopuri ca Daciana, dar Pavel îl trata pe Mickey M ca pe o ființă dotată cu inteligență și emoții. Așa fac toți copii cu jucăriile, asta e una din mizele emoționale ale lui Mickey pe Dunăre. Eu n-am rezonat prea tare la ea, dar să zicem că e bine calibrată, fără dulcegării scârboase. A doua miză emoțională mare este reacția personajelor adulte  la evenimentele de la ei din țată și distanța (a se citi lipsa de informații exacte și neputința) dintre ei și invadarea Pragăi.

vintage underwater mickey M

vintage underwater mickey M

Acilea lucrurile funcționează foarte frumos și mdap, chiar e mișto din script cum ajung cehoslovacii înapoi la Praga. și toate întrebările pe care și le pun în niște situații nasoale. Din fericire pentru ei nu iau în calcul decât foarte puțin o eventuală rămânere în RSR. Se duc înapoi, printre tancuri și pe ocolite în țara lor ocupată, unde probabil le-a fost mult mai bine decât le-ar fi fost în România de după 1970.

Cartea Mickey pe  Dunăre e premiată la un concursul cele mai frumoase cărți pentru literatură de copii și tineret dar e destul de serioasă cât să te gândești ceva timp la faptele și situațiile și alegerile pe care le face familia lui Pavel. La modul funadmental asta contează enorm la o carte de benzi desenate în cazul de față și la o carte în general. Cât și la ce te gândești când o citești.

de la lectura

de la lectura

Mickey pe Dunăre a fost scrisă de Alexandru Berceanu și desenată de Cristian Dârstar. Treaba e bună și am apreciat totuși cumva mai mult scriitura. Desenele în alb-albastru sunt mișto dar tributare unor estetizme franțuze pe care eu nu le gust. Le-am preferat cum sunt livrate acilea, mult mai simple și elegante și fresh în decât alb-albastru decât prin revistele hexagonului.