Must-see: 3 documentare online

Avem 3 documentare online care-mi îmi par cât se poate de fundamentale pentru documentare în general și documentare arthouse în special. Vizionare plăcută!

De ce documentare online? Un post rapid, pentru că astea sunt zile bizi bizi. Și avem acilea 3 filme pe care sincer să fiu eu le-am revăzut, deși nu-mi stă în fire să revăd documentare. Astea au fiecare niște mize foarte mari și sunt gândite într-un mare fel și din poveste și din vizual. Cronologic vorbind, aveam cel mai artistic documentar despre sclavia negrilor din America, un documentar despre o serie de incidente bizar-mortuare dintr-un satuc de pe la 1880 (parcă) și un scenariu de pseuso-documentare care ar merita să fie disaster movie cu apocalips aproape generalizat.

1. Addio Zio Tom (aka Goodbye Uncle Tom, aka Mondo Cane 4)

Ultimul din seria Mondo Cane este și cel mai fucked-up. Ce-ar putea fi mai fucked up decât o istorie pe bune, cu toate ororile fiziologice și sexuale ale sclavagismului american? Poate ceva despre US of A de azi. Conceput ca docu-dramă arty și plină de realismul abject al societății confederate de până la Războiul de Secesiune, filmul ăsta a fost pumnul în coae pe care Jacopetti & Prosperi l-au administrat tuturor ipocriților care-i hărțuiseră apropos de Africa Addio, altă capodoperă, alt scandal. 12 Years a Slave avant-la-lettre, varianta care chiar merită văzută.

La muzică Riz Ortolani!

2. Wisconsin Death Trip

Poezie curată și un film care redefinește mare parte din documentarele monografice și antropologice. James Marsh, ăla genial cu Man on Wire (pentru care a luat și Oscar) ia acilea un registru de rapoarte ale poliției și tăieturi din ziare pentru-a repune pe ecran un colț insignifiant de America, cca 1890.  Fmei care azvârl cărămizi prin geamuri, copii care ucid fermieri, cântărețe de operă în mizerie și oameni acre se sinucid aruncându-și căpățânile în aer cu dinamită. Sublim.

Muzician de serviciu: DJ Shadow!

3. What if the Earth STOPS Spinning?

Ok, poate să pară absurd și degeaba, dar este pur și simplu un scenariu minunat de film SF cu apocalips. Sau un schelet foarte bun pentru un roman cu catastrofă planetară. Foarte mișto este că din zona documentarelor de TV care deja au părăsit aproape complet orice logică ăsta este pe unul dintre subiectele mele favorite: fin du monde. Da, e rizibil cum mai încearcă niște savanți și pseudo-savanți să nuanțeze, dar măcar nu au cămăși care inflamează femuistele.

Am și două bonus-uri:

Hammer Films and the British Horror

Despre ce și cum s-a dezvoltat și întâmplat cu influențele mult prea masive ca să treacă ignorate ale filmelor de groază și mister Made in the UK. nu l-am văzut, sper că-i pe cât de informativ pare. E făcut de BBC, FFS! Nu are voie să fie prost.

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu

Trei ore utile – documentarul capodoperă absolut fundamental pentru Republica Socialistă România și mai ales pentru Românica de azi. Nu știu cum de-a ajuns pe net, dar ăsta e marele trip aborigen și materialul de tripangeală este pur și simplu istorie pură. O istorie nasoală și plină de căcat. Andrei Ujică abordează fără vreun compromis, nici măcar cu voice-over sau cu burtiere cu numele și funcțiile ălora de apar pe lângă Marele Cârmaci  dar răaspunsurile sunt cât se poate de clare și diagnosticul este visceral. Am lichidat doi hodorogi pentru ca ăia care au implementatefectiv moaftele și indicațiile prețioase și teroare și foametea să poată trăi bine-merci în continuare, gen Felix Voiculescu. Sau Theodor Meleșscanu. Sau orice alt securist împuțit căruia i-a mers bine-merci pentru că noi am fost zdrențe și nu i-am lichidat când și cum ar fi trebuit.

[carousel source=”media: 8712,8710,8718″ width=”640″ height=”240″]

[carousel source=”media: 8717,8711,8709,8715″ width=”640″ height=”240″]