NAG 2017 pe FFWD

La NAG 2017 o să trec pe fugă și fără toate curizitățile pe care le aveam an de an apropos de Noaptea Albă a Galeriilor. Am zis că arte da, labe nu. Sunt prea răcit și obosit ca să-mi permit curiozități și excursii prea lungi, deci am ales fix 14 Must și 3 eventual n-ar f rău să bag un ochi.

Faza cu NAG 2017 e că la NAG-uri este mereu  ceva mijto și mereu sunt câteva expo-uri extrem de mijto. Astea fiind, anual, cam 30% din cele care se întâmplă. Restul sunt labe și bășini, imposturi și labiații suferinde de hidrocephalism, ca extrem de mare parte din ”arta muodernă”  de altfel. Anii trecuți mi-am asumat niște riscuri și-am trecut prin locuri neclare și locuri care-mi erau efectiv în drum. Rezultatele ieșirilor în expediții prin teritorii necunsocute n-au fost întotdeauna proaste, DAR nici n-am făcut descoperiri epocale. Am zis că dată fiind răceala și dat fiind și sictirul ar fi foarte  onest și eficient pentru mine să merg la sigur. Deci galerii deja testate, artiști care merită o priveală pe live și zero risc. Deci 14 din 73, și încă unele pe care le-aș vizita dar nu-s cert că mă țin nasul și picioarele. Le-am zis mențiuni, poate merg alții.  Click pe poza pentru pagina de NAG, click pe caption pentru sitrurile de artisti.

Pictori și picturi

Am văzut un mini-taboul de-al lui Betuker într-o galerie. Ceva de-a dreptul impactant. Mic și întunecos, rembrantian cumva și al dreacu de memorabil. Acuma e unu din ăia extrem de puținii pictori pentru care aș fi dispus să mă duc până la dreacu cu cărți, recte pela Poligrafiei. Dar sunt cert că merită efortul.

 

 

Pe Gamart l-am descoperit accidental la Dinescu pe moșie. Era o expoziție pe-acolo. Anul trecut a avut cel mai mijto happening din tot NAG-ul, recte un live-feed de pe un ponton proiectat peste un tablou care era fix pontonul. O senzație face cât enjpe mii de texte cur-atoriale (din care oricum nu înțelege nimeni nimic, limbajul de galerie nu-i jargou e limbaj de lemn, FFS) și eventul cu proiecția a făcut multe senzații la mine.

Nuj exact cum să explic asta, dar picturile lui Ștefan Ungureanu îmi zgândăre toate nostagiile fetișiste apropos de iconografiile oficiale ale Epocii de Aur. O fi bine, o fi rău? Zero fucks given.

Nuj nimic de Felix Aftene, dar arată bine pe net și lucrările lui mai trashy așea, par fix genul de chestii care arată mai bine pe viu, deci mă duc să-mi confirm.

Photo și fotographii

Din fotografii care-mi plac numai Hanciu are expo foto. Sau ăilalți s-au camuflat în puzderia de nume de pe site. Sau sunt din provincie și au expo-uri le ei în oraș. La NAG are gen sneakpreview apropos de cartea de poze pe care-o pregatește, Hometown. Gotta be there.

La Galeria Posibilă se vernisează și distribuie niște fanzine photo (ca să le zic așa). Practic, acu trei ani (și pare-se că și în anii următori) s-au pus la dispoziția publicului tone de poze, ca să-și facă fiecare, după sufletu propriu și lindicațiile emoționale proprii albume de familie și vacanță cu poze ale unor necunoscuți și necunoscute. Chestia e că mi-am făcut și io unul și de-abia îl aștept.

Graficieni și grafizme

dave cooper la Apollo 111

Invitatul special al anim-est-ului are expo de arte la Apollo 111. Și la cinema Elvira Popescu este o integrală de blestemății animate de el. Pentru copii. Sau nu, nu mi-am dat seama. Cert e că-i tot în noaptea asta.

pisca patrata la cinetic

Nuj exact cum e asta intersecție de bandă desenată și animație românească, DAR e organizat de PisicaPătrată și PLM, n-aș rata în niciun caz.

atelier de serigrafie La cizmarie

Acilea o să fie Octav, cu serigrafie, deci probabil (sper) că o să fie și de privit și de cumpărat niscaiva chestii noi de la Jumătatea Plină și colateralele ei. Din nou must, pentru că șanse maxime de SeFeu și alte-alea de-mi plac mie să am prin bibliotecă.

Gen astea, amplasate la Carol 53, benzi desenate din alea INSANE total. Am zis, să citească cine vrea comixuri cu Bruce wayne și cu Tony Stark dar să nu vă prind că nu vă place rezulttatul lor direct, billionaire extraordinnaire Donald Trump, prezident al US of A.

 

Lente

La lente se vernisează murale de interior semnate de Nicu Duță (KITRA), Sorina Vazelina, Irlo, Pisica Pătrată. Bine și frumos, darr tot acolo or să rămână și după NAG. Cred că mă opresc pentru ca să bag un ceai cald, că e în drum.

Pe la LaBorna trec uneori doar pentru că-s prin zonă și mereu au chestii foarte privibile și deloc discutabile. Deci nuj ce șaormică de garficieni (sau nu) au pus pe ziduri pentru NAG dar în mod cert fac un stop.

Între natură moartă moartă și tapet, între botanică și design. M-aș fi dus să văd lucrările ăstuia chiar dacă nu aveam o relație de frecventare cu galeria asta. Dar am, deci o să bag un traseu pân acolo.

Cu-de-toate

Nuj dacă e târg sau expo de stickere, eu am tot visat la un târg de stickere, dar PLM, să vedem ce-o fi că frumos trebe să fie. STCIKEREEEEEEE

Cică lucrări de diplomă ale viitorimii artistice. Un orașce grad de risc, dar e util de știut ce direcții din artă îî macină pe tinerii absolvenți artisticoidali.

 Menționabile

teracotta mon amour

Sobe smălțuite, plăci de sobe artistice. N-am înțeles dacă noi sau vechi, în caz că mă țin nervii investighez.

pisica patrata la Capitol

Din nou ceva cu PisicaPătrată, dar de data asta cred că-i openair și cred că nu e esențial. oricum dacă e vorba de ceva pe exterior tot acolo o să fie și mâine.

petrila la scena9

Din documentarul lui Dăscălescu  (Planeta Petrila, d-oh) a rezultat o carte de poze extrem de mijto, expo-ul ăsta are și fason și promite lucruir bune, dar am văzut filmul, am și cartea, mi s-ar părea over-kill din partea mea.

 

acestea fiind zise, cred că o plo-o. Spor la artizdit și galerizme.