Next 2014: programul meu

Nu am mai fost de vreo 6 ani la festivalul ăsta de scurt-metraje. Acu nu știu exact la ce să mă aștept de la Next 2014, deci mi-am făcut program (aproape) în orb.

În fine, exagerez. Nu cu absența, cât cu programul în orb. Am scris pentru vice un text cu 10 scurtmetraje mai debile așa, nu mai bune de dat la vice recomandă. Am deci din start zece filme scurte în plus la portofoliul de vizionări față de restul populației cinefile din capitală. Chestie care se poate dovedi contra-productivă. Cum sunt răspândite prin majoritatea calupurilor (cred că sunt 5) de competiție internațională astea zece filme (plus vreo încă două aborigene văzute cu ocazia lui Gopo)  mă fac să dau skip la toate competițile internaționale.

Next catalog

Next catalog

Pornesc deci cu Competiția națională. 2 calupuri. Fatalitate: am 5 filme deja văzute din totalul de de 15, dar să zicem că intru mai târziu într-un caz și plec mai devreme în alt caz. Și cele două grupaje de Prieteni ai festivalului sunt doldora de filme aborigene (12) de care eu nici nu am auzit pân acuma. Deci până acuma 4 calupuri.

Dacă tot mă declar cinefil veteran s-ar mai cere unu-două….

Next trofe-e-le by Kitră

Next trofe-e-le by Kitră

Aș fi cumva tentat să văd Angry Ukrainians DAR este pe subiect fierbinte și este (în ambele proiecții) duminica la ore de seară deci va fi probabil mult prea înghesuială.  Ce-ar mai fi intersant pentru mine este fix două chestiuni/secțiuni NextLook: Sparkle (despre imagine și, bănuiesc eu, cinemau experimental) și NextLook: Body Image (despre corp & cinema).

Da, știu sună pretențios & snob, dar asta este, numai dispoziție de scurtmetraje de Oscar sau de la Academia Europeană nu simt nevoia zilele astea. Și după toate 4 calupurile mustinde de românisme cinematografice, cred că se cere ceva extrem de radical.

Deci programul meu (orientativ și în momentul de față construct fictiv):

Vineri, 04 aprilie

17:00  Cinema Studio Competiția românească I

20:30 Elvira Popescu NL: Body Image

Sâmbătă, 05 aprilie

14:00 Cinema Studio Prietenii festivalului I

17:00 Cinema Studio Competiția națională II

21:00 Club Spice NL: Sparkle

Duminică, 06 aprilie

14:00 Cinema Studio Prietenii festivalului II

Acilea este programul complet

Next Poster