Noaptea Muzeelor 2014: ce-i de văzut

33 de opțiuni pentru Noaptea Muzeelor 2014. Cum procedăm? Cu calm & metodă, fără cozi și fără ambiții prea mari. Eu am ales 7 chestii. Gen MUST see.

Pentru că noaptea muzeelor 2014 se cere frecventată am zis să fiu mai focusat decât anii trecuți și să dau skip la multe opțiuni din lista oficială. Harta acilea. Pentru început un PAS mare apropos de triunghiul bermudelor și al cozilor interminabile de la Piața Victoriei, deci în niciun caz nu mă duc la Antipe, MȚR-uri sau Geologie. Săracu’ muzeu de geologie, uneori mi-e și milă de el.

Tot din economie de timpi și nervi (în noaptea muzeelor sunt oricum expus la un număr prea mare de plozi transformați în girofaruri urlătoare ale iadului) nu iau în calcul nici Observatorul Astronomic, nici MNAR-ul (care are în program ceva interesant, cu anul Brâncoveanu, dar care tot acolo va fi și săptămâna viitoare).

1. Dar admit că mă tentează Muzeul Militar (poziția 8, deschis până la 22:00). Care va fi cel mai probabl plin ochi dar cumva acolo se prea poate să fie plin de o mulțime ceva mai interesantă decât prin alte părți. Pensionari mucegăiți ai Armatei Republicii Populare, curvele din cartier și nu în ultimul rând dreptaci paranoici că vine rușiii peste noi și vor să pună și ei laba pe o armă, ceva, să se simtă mai bărbați.

2. La Arhivele Naționale (poziția 28, deschis până la 02:30) nu cred că am fost anii trecuți sau vreodată, deși tot zic că ajung. Deci mdap, facem toate posibilurile. Poziția 28, un expozeu despre România 1914-1916. Deci cumva tot cu Război, doar că dacă-mi aduc eu aminte corect noi am intrat în Primul Război Mondial prin 1916. Deci cu pregătiri de război.

3. Muzeul Theodor Amman (poziția 17, poziția 28, deschis până la 12:00) l-am văzut cu ceva ani în urmă și era o casă foarte frumoasă. Acuma l-aș vedea renovat și redeschis. Mai ales că mai nimeni nu știe despre el, deci se poate să nu fie cozi deși este amplasat în buricul târgului.

4. La Eden/Palatul Stirbey (poziția 13, deschis pân la orele 4:00) este ceva cu design românesc comunist. Pare interesant, intenționez să ajung și acolo dar de stat la coadă nu stau. Deci probabil las pentru final de expediție.

5. Ceva mai încolo pe Calea Victoriei alt palat, cu alt program: Muzeul Enescu din Palatul Cantacuzino (poziția 9, deschis pân la 00:30). Se preconizează “artă vie” în curtea muzeului. Probabil ceva cu găini vopsite turcoaz. Gotta be there, mai ales că probabil vine și Iulia Albu să-și dea cotcodacul la călărit.

6.  La Școala Centrală (poziția 19, deschis pân la 02:00) nu am înțeles exact ce se întâmplă, e ceva cu citit de povești. Aș merge fix ca să văd clădirea.

7. Se poate ca noaptea muzeelor 2014 să fie o ocazie numai bună pentru vizitat clădiri din alea vechi și frumoase, adică aș risca să stau (un pic) la coadă pentru o vizită în BCU (poziția 14, deschis pân la 02:oo). Mai ales că se vizitează “clădirea inaugurată în 1895 de Carol I”, deci probabil se lasă și cu niște time travel.

Acestea fiind scrise, ieri am fost la Deschiderea RDW, recte Romanian Design Week. A fost ok. Cum desfășurarea este de o săptămână măcar mai există și viață și ieșire culturală și după Noaptea Muzeelor 2014.

[carousel source=”media: 6129,6128,6127,6126″ width=”640″ height=”240″] [carousel source=”media: 6123,6121,6122″ width=”640″ height=”240″]