Nominalizările la Oscar 2014

Nici nu s-au anunțat bine nominalizările la Oscar pentru 2014 și lumea deja s-a inflamat: că unde e Inside Llewyn Davis, că de nu figurează și Tom Hanks, etc, bla bla bla. Eu zic că e totuși bine și că se putea și mai rău. Mult mai rău.

Lista asta a dat peste cap niște persoane mult prea sigure pe ele și mult prea pasionale atunci când vine vorba de filme americane. Eu unul, mai puțin entuziast la adresa premiilor de peste ocean și-a filmelor premiate de americani în general, mă bucur cu moderație pentru Matthew McConaughey și Gravity și mă gândesc că  nu am văzut multe dintre filmele nominalizate și că deh, acu trebuie. Deși al dracu’ să fiu dacă vreau să văd Nebraska.

Pentru început motivele de bucurie adică filme și personaje pentru a căror non-nominalizare chiar mă bucur ca un hater:

  1. Lipsa lui Inside Llwelyn Davis și-a Cohenilor care au împușcat decât două nominalizări, pentru chestii mai tehnice: cinematografie și mixaj sunet. Foarte bine. Și cu atât mai bine cu cât toți ăia care umblă cu frații Cohen în gură suferă.
  2. Lipsa lui Tom Hanks. Pe bune, omul chiar pare a fi ca Forrest Gump, pe jumătate handicapat, umor nu a avut nici când a încercat (BIG, prin anii ’80) și are un palmares de filme mult mai bătrânicioase decât Judi Dench sau Meryl Streep. Hanks este un actor ok care face filme pentru sexagenare. Și nimic mai mult.
  3. Lipsa lui Oprah, caltaboașa miliardară care sărăcuța se crede actriță. Marș la troaca plină cu diamanticale, fă! Mai scoți vreun parfum și cinci cărți despre tine ca să-ți revii. Huo! (în The Butler al lui Lee Daniels Oprah era pur și simplu un minus masiv, so, de ce ar fi trebuit nominalizată îmi scapă)
  4. Lipsa lui Robert Redford, care e cam ca Sergiu Nicolaescu al nostru: el se filmează pe el în rol principal. Așa va fi și Brad Pitt la bătrânețe, adică peste câțiva ani.
  5. Monsters University. Dacă nici ăsta nu este un wake-up-call pentru Pixar, vai de morții lor, i-a îngropat Disney definitv. Chestie pe care o și doreau servitorii șoarecului cu voce dubioasă, d’oh.
nominalizarile la oscar 2014 Dallas Buyers Club

nominalizarile la oscar 2014 Dallas Buyers Club

Chestiile dubioase au existat la absolut toate nominalizările și uneori s-au prelungit dincolo de bun-simț, finalizându-se cu premii. Deci nu ar trebui să fie foarte uimitor că nominalizările la Oscar 2014 includ:

  1. Sandra Bullshitting prin spațiul cosmic e nominalizată pentru actorie. Le place bullshitul lui Sandra ăstora de la Academia Americană de Film, ce contează că nu merita nici Oscarul antecedent, las că uite cât de tonică e la trup și suflet în rolul ăla prost scris din Gravity. În fine, la cât e media de vârstă a academicenilor, probabil unii chiar au crezut că sărăcuța s-a dus în spațiul cosmic pentru ca să filmeze;
  2. Jonah Hill e nominalizat ca halcă de șuncă anostă în rol secundar. Mi se pare corect să mai nominalizezi și obezoi fără vreun alt merit, să nu se simtă majoritatea populației de rinoceri din SUA ca fiind supra-ponderală și discriminată.

Astea  două mârlănii vin în contextul în care 4 din cele mai bune filme nu merită să fie nominalizate și pentru regie sau scenariu, deci da, sunt foarte puține chestii care chiar sunt în neregulă apropos de nominalizările de anul acesta.

nominalizarile la oscar 2014 gravity

nominalizarile la oscar 2014 gravity

Cum foarte bine zice la Guardian numitul Tom Shone: nimeni nu a fost snobat și ne-inclus. Filmele care au <<oscar buzz>> au de fapt buzz și atâta. Și apropos, chiar nu înțeleg de ce se mai dă lumea cu bucile de parchet de exasperare că nici anul ăsta nu am fost nominalizați la categoria de film străin.  O privire aruncată peste filmele de acolo elucidează din start problemul: Poziția copilului este SUB standardul vizual și cinematografic de Oscar. Și cum nici mize politice nu are (Hollywood-ul trebuie să se prefacă măcar preocupat de problemele palestiniene și de genociduri generalmente vorbind) chiar nu înțeleg de ce și-ar fi imaginat cineva că trebuim și noi românii nominalizați.

Și de final, mă repet, dar chiar trebuie:

give all awards to  Matthew McConaughey

give all awards to Matthew McConaughey