Northmen, un film de băieți

Northmen are splendoarea aia delicios de tembelă a seriilor B optzeciste și mai are și inspirația de-a nu abuza de efecte speciale.

Festivalul Dracula s-a încheiat cu proiecția lui Northmen (Saga vikingilor). Avanpremieră (apare pe cinemau pe 14 noiembrie) care se pupa foarte bine și cu festivalul, și cu Brașovul și cu Viasat History care-i sponsor și supplier de vikingeală pe pâine, și cu dispoziția mea de “ceva lejer, de toamnă, că oricum am băut mult ieri și nu am chef de filme serioase.”

viking pe barca plus furtuna

viking pe barca plus furtuna

Deci subiectul: 7 vikingi naufragiați în Irlanda lichidează un detașment de armată irlandeza și pun mâna (la modul metaforic, că nu se lasă cu gangbang, DP & bukake, cum ar fi istoric corect) pe o duduiță. Madama este prințesă (asta este important pentru scenariu ) și mai are și niscaiva puteri extra-senzoriale (absolut inutile și pentru scenariu și pentru spectator și pentru ea și pt vikingi).

cand ma uit la tine-mi cresc sfarcuri la sub-brat

cand ma uit la tine-mi cresc sfarcuri la sub-brat

Marea eroare vikingă este presupunerea că regele și-ar răscumpăra fără mari complicații fiica. Regele trimite o unitate paramilitară (Lupii din Carpați, nu glumesc) ca să recupereze captiva sau s-o lichideze. Deci vikingii se văd nevoiți să coabiteze cu un călugăr mult prea șaolin pentru standardele luptelor monastic europene din Evul Mediu Timpuriu.

arcas viking si calugar shaolin

arcas viking si calugar shaolin

V-am zis deci: vikingi razboinici, prințesă cu puteri paranormale inutile, un villain dotat cu un șoim (tot filmul mi-am dorit să-i înfigă careva șoimului în cur personajului) plus călugăr shaolin, plus multă cafteală. Pare-a fi sau scris de un puști de vreo 14 ani sau gândit pentru puștani de 14 ani. Are toate locurile comune (scenariu nu tot timpul funcțional, iubire penal de castă) unui film de aventuri pentru băieți. Cumva Northmen e genial de fresh pentru că este un film pentru băieți, deloc interesat de includerea demoazelelor în ecuație și implicit deloc mânjit cu rahaturile pe care Hollywood-ul le aruncă prin filme “ca să dea și proastele alea bani pe bilet”. Deci nema mari secvențe de schimburi de priviri amoroase între prințesă și războinicul viking, nema vikingi care se spală la sub-braț la busturile goale în slo-mo.

Lup carpatic (sau carpatin)

Lup carpatic (sau carpatin)

Nu aș vrea să se înțeleagă că doar ne-includerea femeiuștilor în target audience face din Northmen un film plăcubil. Mai e și abținerea de foarte mult-simț de la uzul și mai ales abuzul de efecte speciale. Northmen ar fi putut fi un film cu FX-uri proaste, dar nu este. Pentru că extrem de puține secvențe sunt mai mult joc pe PC și prea puțin cinemau. Ajută din plin peisajele naturale și niște cascadorii eficiente, montate uneori cam flasc dar destul de bine aproximate. Claudio Fäh regizează corect și eficient un film ale cărui singure probleme sunt localizabile prin scenariu (scris & rescris de 4 oameni, chestie care nu-i vreodată benefică, și anumite chestii par rămăsițe ale unor idei avortate sau intervenții neinspirate fără de finalizare).

ROARRRR

ROARRRR