O ecranizare perfectă: The Talented Mr Ripley

The Talented Mr Ripley este singurul film al lui Anthony Minghella care merită revăzut. Și dap, l-am revăzut de vreo 2 ori până acum.

Cu vreo 15 ani în urmă mă duceam, destul de suspicios la cinema, să văd The Talented Mr Ripley – filmul. Citisem romanul de Patricia Highmsith și aveam niște dubii apropos de ce ar putea face 1) Hollywood-ul 2) melodramaticosul de Anthony Minghella dintr-o carte foarte bună și foarte dificilă. Surpiza a fost foarte plăcută. Ecranizarea ia exact ce și cum trebuie din romanul plin de bube psihologice și relații de putere și le pune extrem de cinematografic pe ecran. Un film frumos despre niște personaje putrede, cum s-ar zice.

la plajă

la plajă

Scurt pe doi: un neica nimeni (Ripley din titlu, cel mai bun rol al lui Matt Damon EVER) se întâlnește la o sindrofie cu domnul Greenleaf, un magnat, care îl trimite în căutarea lui Dickie. Acilea ar fi putut fi un pun homosexual, dar romanul fiinnd scris prin anii 50 nu se aplică. Ripley are ca misiune de la industriaș localizarea și aducerea înapoi în Us of A a fiului Dickie (Jude Law) un playboy care se sparge în figuri prin Europa la braț cu madam Marge ( Gwyneth Paltrow). Ripley a primit misiunea pentru că avea un blazer împrumutat și fiind dotat cu un simțământ foarte util al minciunii, l-a fraierit pe industriaș că ar fi prieten cu Dickie, un tip pe care de-abia dacă îl cunoștea.

kinopoisk.ru

În Italia Ripley și Dickie se împrietenesc un pic cam mult. Madam Highsmith a pulsat și pedalat cu nervi de oțel pe toate dedesubturile amiciției ăsteia, care include și admirație și invidie și homoerotisme din partea lui Ripley iar de la Dickie nu-i decât laissez-faire al unui bogătan care nu are prieteni ci ocazii de distracție pentru tăiat din plictis. Marge se simte și frustrată și supicioasă de prezența mult prea insistentă a lui Ripley care nici el nu o simpatizează din motive cât se poate de clare.

Philip Seymour Hoffman, right

Philip Seymour Hoffman, right

Cineva o s-o mierlească pentru ca Ripley să-și poată pune în joc talentele și mai ales să poată pune mâna pe banii lui Dickie.

Ce face excelent autoarea este un joc cu nervii, suspansurile, sexualitățile și filmul lui Minghella păstrează intacte tocmai astea. Plein Soleil, prima ecranizare 60istă și franțuză a romanului l-a avut pe Alain Delon (pe atunci în plină vigoare) dar n-a avut tupeul de-a respecta narativ și mai ales ca ton sumbru, romanul lui Highsmith.

Cate Blanchett

Cate Blanchett

Alte chestii foarte menționabile apropos de film sunt rolurile secundare. Cate Blanchett care, deloc paradoxal,  o eclipsează în vreo 5 minute pe Paltrow care este female lead și care joacă excelent. Nici nenea Philip Seymour Hoffman  nu ratează un rolișor foarte important pentru dramaturgia de suspansuri dinspre finalul filmului și apare ca prieten al fel de bogat al lui Dickie tocmai pentru a-l confunda și pentru a tulbura apele lui Ripley. Italia pe care o recreează filmul lui Minghella este un plus, dar deh, Italia din epoca Dolce Vita este oricând un plus vizual, mai ales servită cu glam-ul dar și decadența pe care le cere textul.

V-aș zice mai multe dar The Talented Mr Ripley se cere văzut (si citit) fără prea multe spoilere.

la Tv1000 diseară, de la 21:00 și în reluare duminică la prânz (14:45)

patricia-highsmith---talentatul-domn-ripley

patricia-highsmith—talentatul-domn-ripley

talented_mr_ripley_poster

talented_mr_ripley_poster