Odiseile spațiale ale lui Arthur C. Clarke

Odiseea Spațială 2001 nu-i doar una, mai sunt încă trei. Care-i faza cu odiseile spațiale? E destul de simplu

La rece lucrurile stau cam așa apropos de odiseile spațiale ale lui Arthur C. Clarke: una e capodoperă, alta e o vomă inutilă, una este foarte interesantă și ultima e dubios de retro. Sau în funcție de dispoziție bătrânicioasă.

De citit eu le-am citit pe rând cu o pauză semnificativă între prima și restul.  Sunt foarte inegale și după cum zicea un amic din ce în ce mai degeaba. Să purcedem dară

2001 o odisee spatiala

2001 o odisee spatiala

2001: O Odisee spațială

Info: Prima carte este  de fapt o rescriere a unei nuvele (The Sentinel, în care monolitul era de fapt piramidă) pe care Kubrick intenționa s-o ecranizeze. Față de cel mai prețios & over-rated film SF al tuturor timpurilor cartea este 1)mult mai cinstită 2) deloc plicticoasă și 3) delectantă. Cele care se întâmplă se întâmplă și în film dar din ritm și din scriitură acilea Clarke castigă net din comparația film VS carte.

Fapte: Deci un monolit descoperit pe Lună deschide o cale către Jupiter, unde plutește în spațiu un alt monolit. O navă trimisă pentru investigații ajunge cu un singur cosmonaut la bord pentru că HAL, computerul de bord se defectase și începusă să kilărească membrii echipajului.

Verdict: 2001 este capodoperă pentru că face și desface toate fabulațiile despre destinul umanității, locul nostru în cosmos și scopul nostru final și dă frumos și mârșav cu apropo-uri înspre dumnezeii omenirii.

Tag line: it’s full of stars!

2010 a doua odisee

2010 a doua odisee

2010: a doua odisee

Info:  sequel-ul deloc necesar apare fix în 1982, pe când era război rece și asta se vede la modul optimist din colaborarea dintre ruși și americani din roman.

Fapte: chinezii pe de-o parte și americanii plus rușii pe d-altă parte se află într-o cursă către Jupiter. Unii pentru că vor să recupereze nava (lipsită de echipaj) care-a rămas acolo din volumul unu, alții cu scopuri ascunse. Evident ăia cu scopuri ascunse nu pot fi decât chinezii, care le dau o mare clasă ălorlalți și care ce să vezi o mierlesc nasol atunci când se dovedește că pe Europa există viață. Există viață și prin Jupiter iar monolitul de acolo are un plan foarte megalitic și face un soare nou pentru ca viața de prin alte lumi să aibă o șansă la evoluție.

Verdict: a doua odisee este sub standardul primului volum, dar prin 2061 sunt câteva chestii absolut minunate și totalmente fascinante care fac din ea un SeFeu Bun: descrierea celorlalte forme de viață din sistemul solar este excelentă, acțiunea e brici ritmată și la final există marea întrebare: dacă monolitul poate face așa ceva cu ditai planeta Jupiter…

 Tag line: It’s full of life!

2061 a treia odisee

2061 a treia odisee

2061: a treia odisee

Info: cel mai probabil Clarke avea musai nevoie de niște bani prin 1987, altfel nu se explică volumul ăsta. Inutil prin excelență și deloc recomandabil.

Fapte: ca urmare a unui sabotaj o navă se prăbușește pe Europa, satelitul lui Jupiter interzis oamenilor de extraterestrii (final vol 2). După ce folosesc gheața din Cometa Halley ca să aibă destulă propulsie și destul  combustbil unii cu-o navă extrem de asemănătoare Titanicului (mega-size, mega-lux, mega-bășini, mega-bogătani la bord) ajung și ei acolo, unde ce să vezi, civilizația extraterestra a mai evoluat nițel.

Verdict: mediocră în momentele ei bune și pur și simplu o carte destul de proastă în rest a treia odisee este atât de DEGEABA încâ nici ca legătură între a doua și a patra carte din serie nu are vreun merit. E pur și simplu o lipeală deloc inspirată a două chestii: o hlizeală cu bogătani care călăresc o cometă (și m-a făcut să mă gândesc cumva la Voyage dans la Lune) după care intervine o amintire a lui Clarke că de fapt el trebuia să scrie despre monolit, nu despre cometă.

Tag line: It’s full of shit!

3001 odiseea finala

3001 odiseea finala

3001: odiseea finală

Info:  scris prin 1997, cu foarte puțin monolit și foarte mult accent pe cum va omenirea în 3001. Pentru că dacă tot dăduse un rateu despre cum va fi omenirea în 2001 chiar nu avea vreun sens pentru Clarke să se jeneze. Ce Fukuyama și-a făcut cumva harakiri pentru toată laba greșită despre sfârșitul istoriei?

Fapte: regăsit plutind prin spațiu la 1.000 de ani de la uciderea lui de către Hal unul din membrii echipajului de pe prima navă plecată spre Jupiter tot are șansa de-a observa cât de evoluați sunt oamenii de prin 3001. Și tot observă cât de evoluați sunt oamenii din 3001. După care se pare că monolitul a primit ordin să extermine umanitatea deci se face un consiliu și problema e rezolvată cam deampulea.

Verdict: ce salvează partea asta este fix aerul desuet de film Sf de serieB de prin 1950. Toate, dar absolut toate detaliile, și de persoaje și de acțiuni și mai ales rezolvarea duc fix înspre ceva scris pe genunchi pentru ca să aibă și masele de plozi și adolescenți ai Erei Atomice la ce visa.

Tag line: It’s  full of nostalgia!

toate cele 4 odisei

toate cele 4 odisei