Okja: jegnant

Okja, filmul care-a făcut valuri de osanale la Cannes ar fi trebuit și putut să fie genial. Nu-i absolut deloc cazul.

Okja a fost la Cannes în competiție și-a gâdilat la lindicuri mare parte din ”presa de specialitate”. Dat fiind pedigree-ul mi s-a părut teribil de logică reacția de extaz generalizat. Cel mai bun regizor corean (Bong Joon-Ho), responsabil de Snowpiercer și Madeo, The Host și Memories of Murder + Jack Gyllenhaal + Tilda Swinton + satiră despre industria alimentară.

retardat-dar-macar-frumos-filmat-

Cum căcat ar fi putut să deraieze așa ceva? și mai ales cum s-ar fi așteptat cineva să deraieze fix în bazinele pline de fecale ale comedioarelor cu caricăcaturi pe post de personaje și labă pe post de scenariu? Eu unul nu m-am așteptat și m-am trezit la un film în care absolut toate personajele sunt cablate să fie exact la fel de retarde ca personajele coreene  cu fața belită de stupoare mongoloidă. Cu caricăcaturi exacerbate pe post de fetiță care-și iubește porcupotamu, caricăcaturi exacerbate pe post de corporatiști malefici, caricăcaturi exacerbate pe post de activiști hidrocefali pentru drepturile animalelor și mai ales Gyllenhaal înotând în JEGul unei prestații actoricești ne/demne de Jojo într-un film de Sergiu Nicolaescu filmul Okja este într-atât de retard încât vizionarea lui ar trebui restricționată. Decât pentru vegani, restul ne putem lipsi. Și există posibilitatea ca până și unii vegani să merite mai mult de la cinema decât Okja.

retardat-dar-macar-frumos-filmat-

retardat-dar-macar-frumos-filmat-

What went wrong? Incapacitatea coreenilor de-a face comedie din mai mult decât grimase faciale over-the-top mustinde de mongolidism în primul rând. În al doilea rând filmele în care TOATE personajele sunt suferinde de cretinism congenital  nu sunt făcute de retarzi, sunt făcute PENTRU retarzi. Că lui Jake Gyllenhaal nu-i șade bine în comedii se știa, și m-am cam plictisit și de eternitatea de moafte ”vai cât de specială sunt,  sunt o operă de artă cu 2 picioare” ale lu Tilda Swinton. Futui, filmul ăsta e atât de nociv că m-a făcut să-l detest chiar și pe Paul Dano.

retardat-dar-macar-frumos-filmat-

retardat-dar-macar-frumos-filmat-

Ce crede că face Bong Joon-Ho (satiră feroce) este de fapt o comedioară jegos de conformistă care-ar putea fi la fel de bine să rezulte din ipocriziile de larg consum ale lui Steven Spielberg. Doar că Spielberg n-a filmat vreodată ceva atât de vizual ca filmul ăsta și niciodată ceva la fel de feroce precum catalogul de glorii ale lui nenea ăsta corean.

retardat-dar-macar-frumos-filmat-

retardat-dar-macar-frumos-filmat-

Finalmente Okja clarifică o chestie: aplaudacii lui Okja disperați să dea cu limba pe glandul Netflix sunt de fapt la fel de târfe ale capitalismului ca ăia din industria cărnii pe care cică i-ar satiriza. Și pentru că poate n-ați înțeles cât de abjectă e prestația lui Gyllenhaal: e Johnny Depp într-o mizerie și mai mare decât aia din ultimele lui 10 roluri.

retardat-dar-macar-frumos-filmat-

Oh, wait, Okja e de fapt un pseudo-miyazaki vomat prin cur. Cu suflețel din căcat carameilzat și grimase din polistiren expandat.