Open Grave

O groapă cu hoituri. Șase personaje cu amnezie. O cabană (evident că într-o pădure). Genul programului: horror. Mi-a cam plăcut, dar mă suspectez de generozitate.

Motive să-l văd aveam cam multe.  Regizorul Gonzalo López-Gallego e responsabil de un alt thriller-horror mystery de văzut, recte El rey de la montaña. Pe lista de cast erau doi actori (Copley & Kretschmann) care merită văzuți chiar și în filmele lor proaste (care mai ales în cazul lui Kretschmann sunt destul de multe și destul proaste). Și mdap, aveam mare nevoie de niscaiva hardcoreală.

Open Grave [2013]  (1)
Sharlto Copley se trezește în ditai groapa plină cu hoituri. E amnezic, cum sunt și ăilalți cinci din cabană. Cum de-au ajuns acolo, ale cui sunt cadavrele și mai ales care erau raporturile lor de dinainte de amnezie rămâne de elucidat. Deja schema e deja-vu: Unknown, unul din filmele preferate pe 2006 se juca și el cu amnezie & who’s-who. Doar că genul programului era thriller, iar acilea devine cam clar dupa prima juma de oră că suntem în SF sau mai exact prin horror.

Open Grave [2013]  (6)

Thomas Kretschmann  e cam bolnav. O boală din aia de film de serie B: multe cearcăne, dureri de cap și niscaiva demențe pe post de simptome. Totuși nu ar fi putut de unul singur să umple groapa cu hoituri și nici să  aranjeze prin copaci cadavre și… hm… mutanți?

Open Grave [2013]  (2)Marele atu al adunăturii ăsteia de locuri comune este fix suspansul. Care funcționează destul de impecabil. Și în ciuda unui moment de căcăneală scenaristică 300% hollywoodiană (un personagiu care are o pușcă și absolut toate motivele să-l împuște pe un alt personagiu nu o face pentru ca să nu rămâneam fără de protagonist, CAH) se mai întâmplă vreo două twisturi eficiente.

Open Grave [2013] (7)

Open Grave are fix ce-mi place mie la cinema-ul de groază și mister: un regizor capabil să facă rahatu bici și să puncteze, din locuri comune de pe inventarul genului un film demn de văzut. Ba chiar Gonzalo López-Gallego e capabil să pună bine pe film flash-back-uri care acilea, inerente amnezeiei si structurii narative sunt tolerabile și deloc extrem de explicative.

Open Grave [2013]  (3)Culmea regizeuru este responsabil și de o vomă indiscutabilă, avotul selenar numit Apollo 18. Un film atât de prost încât nici prezența lui Tom Hanks pe generic (și implicit Lună) nu l-ar fi putut face mai scârbavnic.

Open Grave [2013]  (4)Acu, pentru că genul  a dat-o abuziv de mult în found-footage Open Grave este iubibil și pentru că nu face uz de FF decât vreo 3 minute. Deh s-o fi lecuit nenea spaniolu dupa Apollo 18. Care ar fi fost mai puțin vomă dacă nu recurgea la scuza asta penibilă cu found-footage, device narativ parcă special croit ca să se dea toate boarfele semi-docte regizori.

Open Grave [2013]  (5)

Avem și trailer, care, apropos de căcănarismele  cinema-ului actual conține un cadru din ultimele 30 de secunde ale filmului și dă cam mult info. Deh e 2013 și nici măcar la trailere nu se mai pricepe nimenea.