Oscar 2014: favoriții mei

Dacă tot am văzut aproape toate filmele de Oscar 2014 (chiar și pe alea pe care nu intenționam) am zis că deh, mai merge încă o listă.

Este lista favoriților mei, la Oscaruri nu fac pronosticuri și oricum speculații face toată lumea.

Gravity

Gravity

 

Film: GRAVITY

Cu două excepții, niciuna notabilă în sensul pur (Wolf of Wall Street și Her) nu mi se pare că alelalte filme ar merita mai mult de-o difuzare la teveu.

Ce-are Gravity atât de bun? Este Cinema din ăla eminamente vizual, curajos ca abordare (el și ea lost în space) este un film cum nu s-a mai făcut pe mainstream de la Odiseea lui Kubrik încoace. Asta ar însemna vreo 45 de ani.

Regizor: Alfonso Cuaron pentru Gravity

Cel mai bun film nu se regizează singur, FFS.

Efecte speciale: Gra-vi-ty!

Să zicem că sunt FX-urile folosite cu eleganță. Chestie care întâmplă extrem de rar. Și, sunt super-wow concepute & executate.

Montaj: Gravity

Din alea nominalizate pare a avea cel mai bun ritm vizual.

Scenografie: Gravity

Pentrucă astronauți și din seria filmelor cu spațiu cosmic.

OST: Gravity, din nou.

Pentru că e mult mai fresh decât ălalt OST bine făcut, recte John Williams pentru filmul ăla cu holocaust.

Her

Her

Scenariu original: Spike Jonze pentru Her

Purcoiul: Blue Jasmine e bun dar e mult prea derivativ. Jonze scrie o poveste cu mize mai mari și mai originale.

Linklater

Linklater

Scenariu Adaptat: Linklater & Hawke & Delpy.

Nu am văzut vreo bucată din trilogia amorurilor rătăcitoare și regăsitoare (deci nici asta) dar să ia și Linklater ceva,  este oricum unul din auteurii ăia mari de cinemau american pe care toată lumea, înfiptă cu nasurile în curul lui alde Nolan, Payne și Scorsese l-a ocolit cu nesimțire.

Give all awards to Matthew Mcconaughey

Give all awards to Matthew Mcconaughey

Actor rol principal: MATTHEW McCONAUGHEY pentru Dallas Buyers Club

M.M. îl merita oricum pentru Killer Joe sau pentru The PaperBoy sau de ce nu pentru Mud.

Christian Bale ar fi meritat nominalizare pentru Out of the Furnace, de Leonardo DiCaprio mi-era cam lehamite încă dinainte de Titanic… și cum la Academie se confundă destul de des personajul cu actorul are șanse să nu pară o alegere suficient de corectă. Bruce Dern are șanse reale (să-i dăm unul până nu crapă, fix acuma, pentru Nebraska) iar Chiț-chiț Darfour ăla din 12 Years a Slave nu face decât să stea cu ochii beliți a lăcrimat mai tot filmul.

Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club

Actor rol secundar: Jared Leto pentru Dallas Buyers Club

Am mai zis-o odată, DBC este un film bun din actorie nu din regie sau scenariu.

Blue Jasmine

Blue Jasmine

Actriță rol principal: Cate Blanchett pentru Blue Jasmine

Oricum la categoria asta există decât două roluri bine jucate, al doilea este al lui Judi Dench în Philomena. Care e alt melodramaticism de dat la teveu, oricât de just și-ar face Dench personaja.

Actriță rol secundar: Sally Hawkins pentru Blue Jasmine

Mă credeți că de fapt și de drept de categoria asta chiar nu-mi pasă? Pe mine nu m-a impresionat vreun rol, dar a punctat destul de mult Julia Roberts care încearcă să-i smulgă tocmai lui Meryl Streep șunca actoricească de la gură în August: Osage County. Îți trebe ceva curaj ca să încerci să faci asta, mai ales că personaja lui Streep e drogată, istercă și canceroasă.

The Wind Rises

The Wind Rises

Film de animație: The Wind Rises

S-ar putea să fie ultimul Myiazaki, deci cumva se cere premiat. Oricum mult mai mult decât alelalte. Singura animație de 2014 care m-a distrat în vreun fel a fost Cloudy with a Chance of Meatballs 2. Pe care ce să vezi n-a nominalizat-o nimeni. Nu era probabil destul de ratată, cum sunt într-o mai mare sau destul de mare măsură toate astea nominalizate. Din The Croods să mor io dacă-mi mai aduc aminte ceva. Orice.

The Act of Killing

The Act of Killing

Documentar: The Act of Killing

Care este și cel mai bun film de la ediția și selecția asta de Oscaruri. Și care nu cred că are prea multe șanse. Am scris mai multe despre categoria documentaristică acilea.

La grande belezza (9)

Film străin: La Grande Bellezza

Singurul competitor față de care mai am niscaiva simpatii este Jagten, aka the Hunt. Dar cum Io cuore Federico F, Marea frumsețe să fie.

Great Gatsby

Great Gatsby

Costume: să zicem că Great Gatsby

nu cât pentru că ies cel mai tare în evidențe. pentru că ar fi bun ( e luxuria aia ieftinache și fără de bun-gust atât de specifică fashion-ului american)