Pe scurt: De ce eu? filmul despre Victor Ponta

Am văzut De ce eu? în super-înghesuailă la M.Ț. R și am o părere împărțită despre cum stau lucrurile cu filmul nu prea politic dar cu niște mize masive.

Am zis că scriu un text mai pe larg despre De ce Eu? al treilea film al lui Tudor Giurgiu, ce-i foarte bine și ce-i deloc bine la el pentru vice, deci ăsta e un teaser care mi-e și mie util pentru sistematizat gânduri. Deci, scurt pe doi:

De ce eu ? este un film despre un procuror și despre cât de corupt și securistoid era sistemul de justiție prin românica din primii ani ai începutului de mileniu 3. Era epoca Năstase cu numărat casele și ouăle, era momentul de glorie al zdrenței securiste Rodica Stănoiu care-și purta mapa de ministru al Justiției. Erau vremurile peste noi, cum au fost și vor mai fi. Cam tot pe atunci Cristian  Panait, procuror și speranță de viitor a magistraturii se aruncă de la etaj și moare. Sinucidere. Cauze complexe. Dosar inchis. Sicriu deschis. (sau cel putin asa a fost in film)

procurorii

procurorii

Deci De ce eu? nu este filmul despre Victor Ponta, nu este filmul anti-Ponta. E un film despre un sistem corput și murdar ai cărui orchestratori au trăit trăiesc și or să trăiască bine-merci în continuare. Pentru că noi suntem fraieri.

Pe plus sunt destul de multe.  Emilian Oprea este foarte bine în rolul principal și eu un personaj principal masculin atât de bine făcut n-am văzut într-un film aborigen decât rar. Singura comparație care-mi vine în cap este Dorian Boguță în Caravana Cinematografică. Also Tudor Giurgiu face niște chestii de regie și detaliu extrem de bune, foarte potrivite pentru un thriller judiciar.

Emilian Oprea

Emilian Oprea

Dar tot Tudor Giurgiu diluează thriller-ul judiciar cu rahaturi amoroase inutile și deloc potrivite cu un film politic sau cu o dramă. Pur și simplu din durata totală a filmului de 2 ore și 25 de minute există vreo 30 de minute de balast care strică și thriller-ul judiciar și efectiv sunt burți care plictisesc. E vorba și de scevențe (el și ea și câinele sub copacul înflorit, pe dealuri elizee demne de tezaurele lui madam Mărioara M, un shopping-spree absolut deplasat și ca regie și ca scenariu) dar și de un montaj extrem de ineficient. Less IS more, mai ales în contextul în care partea de thriller este impecabilă.

nah, ca sa nu fiu complet sfidator cu curiozitatile voastre asta e ponta

nah, ca sa nu fiu complet sfidator cu curiozitatile voastre asta e nu ponta, ponta e cica alt actor de care eu nu am auzit

Proiecțiile astea dintre două tururi de scurtin sunt la modul următor: 80% PR pentru film (generating buzz) și 15% manevră politică.

Personajul lui Victor Ponta apare extrem de puțin în film dar este pur și simplu la fel de slinos și ticălos ca sistemul care l-a produs.