Pentru Halloween: 5 filme cu zombie de 2014

Există încă filme cu zombie. Multe din ele mai bune decât vomele retardiste care-au ajuns pe la noi prin multiplexuri. Astea sunt 5 din ele.

Mă uit la multe filme cu zombie. Și din alea vechi din astea noi. Asta e cam paradoxal, pentru că după World War Z (voma pentru cretini și femeiuști sperioase) și Warm Bodies (apă de clizmă pentru târfături retarde) hollywood-ul părea că reușise să distrugă până și zombie. Totuși, încă se mai fac filme cu zombie care nu-s vome de 200 de milioane și care au niște creieri (yum-yum) și niște mize narative.

April Apocalypse

April Apocalypse este cumva comedie romantică (20%) dar are toate mațele și toate ororile (80%) pe care zdrențele de la Hollywood le-au omis în Warm Bodies. La modul cel mai simplu: ea pleacă, el o caută și o caută din greu pentru că s-a declanașat apocalipsul cu zombie. Și are zombie din ăia făcuți duin machiaj, nu din computer. Și gore. Și ceva umor. Și ingredientul secret, ceva nihilism melodramaticos.

Dead Within

El și ea, clustrați în cabana de la munte. Pentru că a avut loc un apocalips cu zombie. Și-n timp ce el se preumblă prin pădure și înspre cel mai apropiat sat ea stă în casă și se borfește la creieraș. Pentru că există  un virus dotat și cu ceva demență și pentru că mizele sunt duble: și ce se întâmplă de fapt afară și ce se întâmplă la ea în căpățână. Ah, și soarta ălora care erau cu ei în cabană la început de apocalips este o miză bună.

Doc of the Dead

(încă) un documentar cu George A Romero și alți auteuri de zombie movies. La fel de mișto ca majoritatea ăstora recente, dar deloc must-see pentru ăia din afara zonei de cultură horror. Eu cel puțin l-am găsit delectant dar incomplet. Ce face extrem de mișto documetarul ăsta este o antropologie culturală a iconografiei zombie. De la benzi desenate la zombie walks și de la survivalism la merchandising sunt toate incluse frumos pe acolo, printre filme și relevanțele culturale afrente.

Life after Beth

Alt rom-com cu zombie dar ăsta e mult mai ratat decât ar fi fost de așteptat de la scenaristul lui I HEART Huckabees, unul din filmele mele extrem de preferate. Ce face acilea nenea Jeff Baena este un film de debut ratat și din actorie și din pacing. Scenariul i-a ieșit bine dar, ce să faci când trei sferturi din film este ocupat de persoanjele secundare, niște hodorogi care urlă mai ceva ca Fran Dresher în timp ce i se taie jnițelul cu o foarfecă de grădină înroșită în foc? Scurt pe doi: el o prea-plânge pe ea, marea lui dragoste care-a murit. Dar care de fapt n-a murit și este bine-merci  la ai ei acasă. Dar ea de fapt a murit și ce să vezi, încet încet el își dă seama că ea și-a schimbat și atitudinea și comportamentul și că pe afară au loc lucruri nu chiar explicabile. Recte zombie apocalypse.

Not like Us

Ăsta este un film teribil de interesant pentru că este film filipinez cu morți vii. Fiind film malezian (sau filipinez) este ieșit din multe tipare. Prima juma de film nu se întâmpă mare lucru, după care lucrurile încep să avanseze în ritm de mațe împrăștiate și creieri  împusati. Filmul pendulează dinspre Brillante Mendoza înspre arthouse franțuz 70ist și trash italienesc 80ist. E foarte furmos să fie așa, mai ales că este în același timp un film despre problematica post-colonialismului și primul zombie outbreak Made in The Phillipines. Cretinizați de catolicism și sărăcie indonezienii (filipinezii, whtvr) fac cele mai tembele lucruri: încearcă fără de succes dar în mod repetat să exorcizeze zombie, trag perdeau pentru a nu mai fi deranjați de zombie care bat la geam. In mod obscen niciun zombie nu se infrupta dintr-un plod obez. Pur și simplu delicos filmul ăsta.

BONUS:

Hell of the Living Dead

director’s cut pentru unu din filmele mele favorite cu zombie. cut-ul lansat pe cinema a fost asta.

not like us

not like us

life after beth

life after beth

doc-of-the-dead

doc-of-the-dead

Dead-Within

Dead-Within

april apocalypse

april apocalypse