Philip Seymour Hoffman: rolurile esențiale

Philip Seymour Hoffman a murit la 47 de ani (neîmpliniți). Cu acu’ în venă. Într-un apartament din New York. Veste foarte tristă. Am cugetat la rolurile lui care chiar au contat (pentru mine) și-am pus un timeline.

Sincer să fiu, aș fi preferat să aflu că au crăpat nulități over-rated gen Robert Downey sau Will Smith. Dar așa îs io, mai Hater și deloc dispus la necroloage din alea plângăcios căcăcioase în care niște ființe se dau cu curul de pământ că a murit cineva cu care nu aveau de fapt și de drept nicio treabă și nicio conexiune umană. Philip Seymour Hoffman a fost un actor bun și cumva e trist când moare unu’ care chiar juca bine.

Adunate cronologic, în ordinea vizionării, rolurile lui care mi-au rămas în cap ar fi astea.

Twister 1996

Philip-Seymour-Hoffman-Twister

Philip-Seymour-Hoffman-Twister

Dustin, unul din echipajul de tornado chasers al lui Bill Paxton & Helen Hunt. Deloc senzațional rolul, dar șocant (la momentul revizionării de acu 2-3 ani) să îl descopăr pe PSH pe acolo. Filmul e o vomărie agreabil tembelă.

Happiness 1998

Philip-Seymour-Hoffman-Happiness

Philip-Seymour-Hoffman-Happiness

Allen, care dă telefoane obscene lui Lara Flynn Boyle, dar sfârșește prin a accepta dragostea adevărată de la o obeză plină de sentimente. Hardcoreala emoțională din Happiness este de calibru maxim. Nu doar pentru că sunt foarte rare comediile negre cu pedofili, ci pentru că mesajul e cam foarte nasol: unii oameni chiar nu merită să fie fericiți. Todd Solondz n-a mai regizat vreodată ceva comparabil calitativ.

Capote 2005

Philip-Seymour-Hoffman-Capote

Philip-Seymour-Hoffman-Capote

Truman Capote, mare auteur de literatură (după standardele americane) scârnăvie după standardele umane general valabile. Rol din ăla cu panache și cu poponaritate care fiind amplasat într-un film deloc intersant sau deranjant  (regia Bennett Miller) normal că a fost și oscarizat. Chit că PSH e Bun acilea, eu am preferat Infamous, versiunea în cheie satirică cu Tobey Jones în rol principal.

Before the Devil Knows You’Re Dead 2007

Philip Seymour Hoffman  Before the Devils Knows You're Dead

Philip Seymour Hoffman Before the Devils Knows You’re Dead

Andy, viezure drogat care tre să organizeze un jaf la magazinul de bijuterii al lui mami&tati. Pentru a-și finanța fuga în Brazilia, unde Fiscul nu-l poate ajunge și unde probabil droagele sunt mai ieftine. Cum fratele mai tolomac (Ethan Hawke) participă și el al acțiune lucrurile o iau razna bine de tot, mai ales că operațiunea se soldează cu două hoituri. Genul ăla de film absolutamente excelent și teribil de vivace. Regizat de Sidney Lumet, care pe atunci avea decât vreo sută de ani.

Charlie Wilson’s War 2007

Philip-Seymour-Hoffman-Charlie-Wilsons-War

Philip-Seymour-Hoffman-Charlie-Wilsons-WarȘeful edpartamentului

Șef de departament under-staffed & under-valued din CIA care va pune botul la căcatul unor texani, cretini, plini de bani și bășini. Și uite așa au început de fapt Afganistanul & treaba cu talibanii. Comedie deloc soft a lui Mike Nichols, după script brici și foarte verbal al lui Sorkin. De văzut și sequelul, recte Rambo III.

Synecdoche, New York 2008

Philip-Seymour-Hoffman-Synecdoche-New-York

Philip-Seymour-Hoffman-Synecdoche-New-York

Caden Cotard, regizor de teatru care o ia razna. Și el și proiectul lui de-a copia realitatea într-un depozit gigantic. Fiind un film de Charlie Kaufman, logic că e mai mult concept decât sensuri concrete. Fiind atât de bun și larger than life Synecdoche, New York este o Capodoperă. Chestia de notat ar fi ca ultimii 15 ani de cinemau american au produs cumplit de puține filme bune, iar capoderele se pot număra pe dejtele de la mână. PSH joacă în două din capodoperele alea indiscutabile.

Doubt 2008

Philip-Seymour-Hoffman-Doubt

Philip-Seymour-Hoffman-Doubt

O școală catolică, un popă, niște plozi, o mamă preocupată și două călugărițe (Meryl StreepAmy Adams) în dubiu: l-a futut sau nu l-a futut preotul Flynn (PSH) pe unul dintre elevi? Filmul se joacă frumos cu toate nasolelile apropos de certitudini, dar și de marea organizație pedophile-friendly care este Biserica Catolică.

Mary & Max 2009

Philip-Seymour-Hoffman-Mary-Max

Philip-Seymour-Hoffman-Mary-Max

Vocea lui Max, cetățean cu probleme (obez și psihopat printre altele) dintr-o animație absolutamente excelentissimă.

The Boat that Rocked 2009

Philip Seymour Hoffman The Boat That Rocked

Philip Seymour Hoffman The Boat That Rocked

The Count, DJ de radio care vine tocmai din US of A ca să pună pe picioare unul din radio-urile pirat cu rock ale Regatului Unit. Un rol mic, dar FFS, filmul este una din cele mai fresh & smart comedii posibile.

The Ides of March 2011

Philip-Seymour-Hoffman-The-Ides-of-March

Philip-Seymour-Hoffman-The-Ides-of-March

Paul Zara, manager de campanie electorală pentru un candidat  la președinția Imperiului Retard. Exactamente genul de viezure uns cu toate alifiile care uită să-și păzească poziția de alți viezuri mai tineri și mai turbați după cașcaval decât dânsul.

The Master 2012

Philip-Seymour-Hoffman-the-Master

Philip-Seymour-Hoffman-the-Master

Lancaster Dodd, aka Ron L Hubbard, bășinoiul responsabil de scientologie. Pe cât de debil pe atât de malefic și manipulator cum îi șade bine oricărui lider religios. Genul de rol care oricum ar fi fost mare, dar din care PSH scoate niște nuanțe și reflexii sublim de umane în grotescul lor. Asta e a doua capodoperă de cinemau american recent de care ziceam mai sus. Anyhow, Philip Seymour Hoffman a jucat în toate filmele lui Paul Thomas Anderson, iar acilea este cam cel mai memorabil.

Pentru un necrolog cu mult iutub se cere vizitat indiewire. Pentru ceva mai melow e esquire.