The Place Beyond the Pines

Epic ambițios & amplu demn de comparații cu opusurile lui Sergio Leone. Cel mai american film american al lui 2013 este un triptic despre fundamentele americii: idealism & corupție & assholism.  Care fiind totuși american își refuză deturul înspre tragedie greacă…

 

let there be spoilers:

placebeyondthepinesryangosling-logo

Date fiiind ambițul și amploarea TPBTP nu era exact ce-ar fi fost de așteptat de la Derek Cianfrance. Care debutase intimist și extrem de bine cu Blue Valentine (film din ăla de amor dar de fapt anti-amor cum rar se fac). Deci Ryan Gosling tatuat și pompat la sală în rol de biker jefuitor de bănci și tată al unui plod de care nici nu știa că există. E trist să faci copii când n-ai nici după ce bea apă, dar când îi faci cu Eva Mendez să zicem că merită efortul.

 PLACE BEYOND THE PINES

 

Deci partea primă de triptic e drumul spre moarte al lui Gosling. Și moare frumos.

 

Screen Shot 2013-12-28 at 2.52.15 AM

Partea a doua mută focusul de pe infractor pe polițai: Bradley Cooper. Destul de capabil actoricește   și nu are rol ușor: undeva între vină și ambiție, prins cu toate idelaismele de duzină ale personajului într-o rețea mafiotă redutabilă, recte departamentul de poliție. Care e atât de mafioțesc încât Ray Liotta lucrează acolo.

the-place-beyond-pines

Singura problemă a lui Gosling era că fără bani nu avea cum fi tatăl plodului lui Eva Mendez (care între timp se mai și combinase cu un negru de treabă). Problemele lui Cooper sunt mult mai nasoale: nu se poate uita la fi’su pentru că se simte vinovat că l- a lăsat pe plodul lui Gosling fără tată, e o rotiță într-un agrenaj polițisto-mafiot și mai are și o soție cam nașpa. Și un tată care are ambiții politice pentru el.   Trebuie să facă un gambit masiv ca să scape cu viață.

the-place-beyond-the-pines03

15 ani mai târziu fiul jefuitorului de bănci și fiul polițiului (ajuns între timp Procuror Districtual, deci ambițul i-a fost răsplătit) ajung colegi de liceu. Ăla sărac e cam vai de morții lui, dar face rost de droage. Ăla bogat suferă de assholisioză, boala aia a tinerimeii rezutate din familii cu prea mulți bani și prea multă putere. Greek tragedy is just around the corner. Dar Cianfrance cotește înspre redemptionul ăla hidrocefal și americănesc.

 

 

 

Faulty cum e, The Place beyond the Pines este suficient de masiv și sumbru cât să merite osanale. Pentru că e mult mai echilibrat narativ & stilistic și ceva mai onest decât colegii lui clasă, recte Killing them Softly & Ain’t them Body Saints.

 

the-place-beyond-the-pines-teaser-poster

tumblr_mlxnw5m4rV1qiu1peo1_1280

 

 

 

 

tumblr_mm1gnvSJ6M1s71huno1_1280