Playlist de duminică: 6 filme online

Filme online există cu sutele de mi. Am ales câteva pentru ca să startez playlistu duminical și pentru că mi-e lene să finalizez topul de horror.

Epoca lu filme online este deja dincolo de apogeu pentru că majoritatea populației preferă să-și arunce zeci de ore din viață pe seriale online. Mie mi se pare cam de căcat fenzandat, dar având în vedere câtă și cum e oferta de cinema nu-i cea mai greșită chestie care se întâmplă. Marele avantaj al online-ului este că-ți organizezi (curatoriezi, ca sa folosim termeni vulgari) singur ce vezi când vezi și cât vezi. Mai puțin când cetâțeni și cetățence crăcănați de importanța lu netflix o ard occidental, consumând lături și basculante peste basculante de lături doar pentru că sunt una din cele 15 chestii de rahat available în românica, deci să ne facem datoria dăm banu și futem timpul cu netflix. Sincer, cred că aș prefera hbo go, dar cum nu m-am simțit vreodată tentat să-mi fac cont nici la ei, ce rămâne dacă dai cu hai sictir la platformele de streming corporatiste?

Rămân al dreacu de multe. Și mult mai istețe decât media ăstora corporate.

Deci ăsta fiind scopu la playlist de duminică, cu ce începem?

Docuart au pus pe online niște documentare. Eu zic că asta despre Perjovschi e  fix cum și cât trebe, mai ales că anii ăștia Perjovschi a luat amploare. De când cu protestele ar zice unii, alții, printre care și artistul ar argumenta că ce face el este foarte oportun și actual fix pe momentul ăsta din istoria societății și artelor.  Deci perjovschi se povestește și explică și-o face fără false modestii dar cu-o luciditate de invidiat, mai ales pentru un artist. Care știm cum sunt ăștia cu capetele duse de obicei.

Perjovschi

Să ne preumblăm mai în jos pe axurile timpurile și mai pe la Galați, cel mai exploziv oraș al României pe care cineaștii comuniști îl tot aruncau în aer prin diverse filme. Dacă de Explozia știm cu toții (sau cel puțin ar fi cazul să ști cu toții) ăsta pare o trufanda mai trufandalistică: Ancheta lui Constantin Vaeni. Să tot fie 1980 și un cazan mare de dimensiuni industriale a sărit în aer. Vreo 11 hoituri și-o anchetă pe care o conduce Mircea Albulescu. Chestia cu filmul este că-i suspect de modernist pentru momentul ăla din cinema-ul aborigen și este una din puținele autocritici pe care regimul și le-a filmat.

Dacă vreți să vă enervați citiți comentariile de sub film. Și vedeți ce are de zis regizorul Vaeni despre proptestele anti-pesede. Dacă nu Ancheta e highly enjoyable din multiple motive legate de discursurile unui sistem despre responsabilitate și scopuri, autocritici și vinovăție.

Pentru cei mai rafinați dintre noi există filmulețe isteric isterizate și isterizant-ilariante precum Roid Rage. Un sample clar de  anus contra naturii, societății și ordinii de drept.

De finalizare două animații: asta prima după Jack London (cu frig polar și câini de sanie, că de-astea tot scria Jack London)

To Build a Fire from Fx Goby on Vimeo.

Și ceva ce io am văzut deja de vreo 15 ori în ultima săptămână, o tripangeală superbă și sublimă și very fucked-up care-l face de rușine chiar și pe Jodorowsky.

ah, și ăsta bonus, rudă cu Double King