Premiile European Film Academy 2013

La Berlin, Italia & Sorrentino au luat destul de multe premii din partea Academiei Europene de Film.

Chestie care e destul de îmbucurătoare. Premiile pentru  film, regizor, actor, monteur s-au dus în Italia, pentru La Grande Bellezza (de care am zis că mdap, mi-a plăcut). Tot acolo s-a dus și statueta (cam urâtă, între noi fie vorba) pentru OST. Nenea Morricone a punctat cu alt film italian: La Migliore Offerta, al lui Tornatore. Oh, Boy, film nemțesc pe care intenționam să-l văd zilele astea  a fost recompensat cu un FIPRESCI.  Dans la Maison (al lui Francois Ozon) au luat premiu pentru scenariu. Asta așa ca să-mi zdruncine mie convingerea că nu mai e nimic de așteptat de la Ozon.

EFA 26 Winners

Au punctat și românașii noștrii, recte Ada Solomon care-a luat un premiu pentru co-producător.
Ce m-a bucurat cel mai mult e premiul pentru scurtmetraj care s-a dus în Belgia, la Dood van een Schaduw (Death of a Shadow) al lui Tom Van Avermaet.

Blancanieves (pe care l-am disprețuit cu spume și nu mi-am schimbat opinia) a luat premiu pentru costume (care după orice standard ar fi trebuit să meargă la Anna Karenina, pe care l-au recompensat cu “decât” premiul pentru scenografie).

Nu toate veștile sunt bune.  Fill the Void (care justifică melodramaticos existența talibanică a ortodocșilor ălora scârboși din Israel care aruncă pietre în fetițele ne-îmbrăcate “cuviincios” la școală) a luat și el un premiu (de montaj), deși nici geografic nici în ce privește respectarea drepturilor omului, Israelul nu are ce căuta în Europa. Iar premiul pentru comedie s-a dus către Love Is All You Need, o mediocritate jegos-burgheză lipsită de vreun fel de imaginație semnată de una dintre marile orori cu doo picioare ale cinema-ului european, Sussane Bier.

Restul de premii sunt acilea, pe site-ul oficial EFA.