Premiile UCIN: Luminița Gheorghiu a luat 2 premii

Premiile UCIN 2013 s-au distribuit & decernat pe principiul câte unu-două să ajungă la toată lumea. Uniunea Cineaștilor a fost discretă și generoasă.

Fiind deja 2014 Premiile UCIN pentru filme & cineaști din 2013 se cereau totuși decernate și ele. Toate 36. Cam multe, dară UCIN-ul are în componență și o asociație a critiilor & filmologilor, drept care s-au premiat și cărți. Și s-au premiat și, la execelență profesori UNATC.  La ceremonie nu am participat deci nu am detalii de culoare locală, dar probabil a durat vreo juma de eternitate având în vedere numărul mare de premii. Care unele se dublează între ele. Există vreo 4 premii pentru actrițe. Unu pentru muzică și alutl pentru coloană sonoră. Cel mai bun film (Poziția copilului) are pe palmaresul ăsta vreo 3 diplome (dacă am înțeles eu corect) dar au rămas premii și pentru două debuturi (Câinele japonez și Love Building au luat ambele premiu la categoria asta, Opera Prima) și pentru Domestic (4 piese) și pentru Rocker (3 premii) și pentru Deja Vu (una bucată) și pentru Roxeanne. A luat 3 premii și O Vară foarte instabilă.

Acuma înainte să vă dau copy/paste cu lista premiilor din comunicatul de presă îmi permit câteva observații.

  • Nu are habar nici dracu’ de premiile astea. Care există de ani (buni? v-am zis, e cu mari mistere la identitate și comunicare). Chestiune care regretabilă și corectabilă. La urma urmei sunt o chestiune organizată de  profesioniști în cinema (și domeniile conexe) și sunt organizate din bani publici și dacă tot o contra-pondere la Gopo-uri nu le-ar strica deloc măcar jumătate din vizibitatea premiilor Gopo. Chestie care nu se relează din câteva comunicate de presă ci dintr-o strategie constantă.
  • Premierea unui film ne-experimental (Killing Time) pe post de film experimental nu face vreun fel de cinste nimănui.
  • Pe cât de salutabilă & salutară ar fi premierea academică a unor autori de cărți despre cinemau, realizatori Teve și profesori UNATC premiile astea sunt cam multe. Prea multe. Și când se mai dau și câte un premiu la 2 filme se creează o senzație deloc academică de hai să premiem și noi pe toți care nu au fost premiați la Gopo. Chestie pe care nu știu dacă și-o dorește cineva. Cu toate cele 36 de premii UCIN-ul ar fi avut un palmares mult mai echilibrat decât Gopo dacă ar fi fi fost mai exclusivist la numărul de premii și premiați. Până la urmă singurele două filme care-mi trec prin cap și care nu au luat vreun premiu au fost La limita de jos a cerului & Lupu. Trist. Mai ales că Lupu era mult mai film și mult mai experimental decât Killing Time.

Lista completă a câștigătorilor:

Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor: “Poziția copilului”, regia Călin Peter Netzer
Premiul pentru regie ex aequo: Adrian Sitaru pentru filmul „Domestic”
și regizoarei Anca Damian pentru filmul „O vară foarte instabilă”
Premiul pentru scenariu: Adrian Sitaru pentru filmul „Domestic”
Premiul pentru imagine: Adrian Silişteanu pentru imaginea filmului „Domestic”
Premiul pentru costume: Alexandra Alma Ungureanu pentru filmul „Rocker”
Premiul pentru scenografie: Cristian Niculescu pentru filmul “Domestic”
Premiul pentru interpretare feminină: Ioana Flora pentru rolul din filmul „Deja vu”
Premiul pentru interpretare masculină: Cristian Ioan Gutău pentru rolul din filmul „Killing Time”
Premiul pentru rol secundar feminin: Valeria Seciu pentru rolul din filmul „Roxanne”
Premiul pentru rol secundar masculin: Alin State pentru rolul din filmul ”Rocker”
Premiul pentru montaj: Ion Ioachim Stroe pentru filmul „O vară foarte instabilă”
Premiul pentru coloana sonoră: Mihai Bogos, Kai Tebbel, Olaf Mehl pentru filmul „Rocker”
Premiul pentru muzică: Nathan Larson pentru filmul „O vară foarte instabilă”
Premiul pentru scurt metraj de ficţiune: Liviu Săndulescu pentru filmul “Betoniera”
Premiul pentru film documentar: „Afacerea Tănase” regia Ionuţ Teianu
Premiul pentru film de animație: “Puterea celor 10 luni” regia Adrian Băluţă
Premiul pentru film experimental: Florin Piersic Jr pentru filmul “Killing Time”
Premiul pentru imagine pentru film documentar de televiziune: Sorin Chivulescu pentru filmul “Frescele călătoare”
Premiul pentru producătorul de film: Gabi Antal
Premiul Opera Prima ex aequo: Iulia Rugină pentru filmul „Love Building”
şi Tudor Cristian Jurgiu pentru filmul „Câinele japonez”

Premiul Academic al Uniunii Cineaştilor s-a acordat doamnei Luminiţa Gheorghiu pentru rolurile din filmele „Poziţia copilului” şi „Sunt o babă comunistă”.

Premiul Academic al Uniunii Cineaştilor s-a acordat domnului Dan Piţa pentru importanta contribuţie la dezvoltarea artei cinematografice româneşti.

Premiul Academic al Uniunii Cineaştilor s-a acordat prof.univ.dr. Manuela Cernat pentru remarcabila contribuţie în domeniul teoriei şi istoriei filmului şi pentru o carieră academică de excepţie în învaţământul vocaţional universitar.

Premiul de Excelenţă al Uniunii Cineaştilor s-a acordat doamnei Silvia Kerim pentru importanta contribuţie în domeniul literar şi cinematografic.

Premiul de Excelenţă al Uniunii Cineaştilor s-a acordat domnului Bujor T. Rîpeanu pentru 60 de ani de activitate deosebită în domeniul criticii şi istoriei filmului românesc.

Premiul de Excelenţă al Uniunii Cineaştilor s-a acordat domnului Eusebiu Ştefănescu pentru prestigioasa activitate în domeniul filmului, teatrului şi învăţământului universitar.

Diploma de Excelenţă a Uniunii Cineaştilor s-a acordat doamnei Victoria Marinescu pentru remarcabila contribuție la dezvoltarea artei filmului de televiziune.

Diploma de Excelenţă s-a acordat domnului Gheorghe Dinu pentru cercetare academică în domeniul filmului prin lucrarea „Semiotica limbajului cinematografic”.

Domnului Klaus Eder, secretar general al Federaţiei Internaţionale a Presei Cinematografice (FIPRESCI), i s-a acordat titlul de Membru de Onoare şi Trofeul UCIN pentru importanta contribuţie adusă în sprijinirea filmului românesc peste hotare.

Premiul Uniunii Cineaștilor din România i s-a acordat postului TVR2 – pentru proiectul „Duminica filmului românesc”.

În cadrul Galei Premiilor Uniunii Cineaștilor s-au acordat și premiile anuale ale Asociației criticilor și filmologilor din cadrul UCIN, după cum urmează:
“Premiul Ion Cantacuzino” pentru publicistică cinematografică pentru articolele publicate în presa scrisă şi online i s-a acordat Irinei Trocan;
“Premiul George Littera” pentru volumul “Contemporary Romanian Cinema, an Unexpected Miracle” lui Dominieque Nasta;
Premiul pentru carte de cinema: Mircea Bunescu pentru volumul “Imaginea – O incursiune estetică”
Menţiune Specială pentru video-book-ul “Limbajul imaginii filmate” Marinei Roman și lui Ion Bucheru.

De asemenea, s-au acordat diplome regizorului Cătălin Peter Netzer pentru Cel mai bun film al anului, „Poziția copilului”, precum și pentru Cel mai bun regizor, pentru același film.
Premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul din „Poziția copilului”, i s-a acordat Luminiței Gheorghiu, iar Premiul pentru cel mai bun actor lui Victor Rebengiuc pentru rolul din “Câinele japonez”.

Gala Premiilor Uniunii Cineaștilor este un eveniment organizat de Uniunea Cineaștilor, care are loc anual în luna mai.

Pentru materiale video de la festivități mergeți la donkeypapuas.