Premiul Nobel: nu mai puneți boturile la toate rahaturile

Scriu despre Premiul Nobel pentru că este un subiect fierbinte și pentru că  toți vă prefaceți că vă pasă, ca să vă dați intelectuali.

Premiul Nobel este un subiect electoral. Premiul Nobel este o convenție care s-a auto-faultat de atâtea ori încât ar fi trebuit, de rușine, să nu mai existe. Premiul Nobel mă umple de ură. Și în general, și în special modul în care românașii din românica reacționează isterici la el.

Să începem cu modul general. De ce m-ar umple de ură un premiu atât de prestigios? De ce m-aș super-scârbi când vine vorba de ceva ce-au luat și Barak Obama și Maica Teresa și nu este o boală cu transmitere sexuală? Știti cumva, când deja faceți comenzi la nobelul nou  de pe la librării online, cine-a fost gunoiul ucigaș en masse Alfred Nobel?  A fost un gunoi vinovat prin invenția lui, numita dinamită, de morțile a sute de mii de oameni. A fost un gunoi din ăla ipocrit care s-a temut de judecata divină și de judecata posterității pentru crimele lui și care din ipocrizia aia creștină și-a dat o parte din averea enormă (pe patul de moarte, după ce se bucurase fără vreo grijă de ea) ca să își facă PR la hoit. Nu vă râdeți, nu vă orpilați că fix asta a făcut. Ceva ce-ar fi trebuit să facă și alte gunoaie inventatoare de dispozitive de ucidere în masă (inclusiv Kalashnikov desi el n-a beneficiat de bani în Soviet Russia, dar jegul de Oppenheimer și mizeria de Einstein nu au dus-o deloc rău pe muntele de hoituri pe care invențiile lor le-au produs).  Alfred Nobel nu merită mai multă imagine pozitivă decât mizeria Oppenheimer.  Dar poate că-a încercat, oricare i-ar fi fost motivele, să îndrepte puțin din răul făcut or să zică unii. Cadavru de la groapă nu se mai întoarce decât în filmele cu zombie (și aparent în anumite cazuri de ebola) și cu asta basta.

Maica Tereza

Maica Tereza

Also, după ce Barak Obama a luat un premiu Nobel pentru că este negru și n-a făcut nimic care să justifice, retard și post-factum Nobelul pentru Pace/de încurajare dat DEGEABA  nu știu cum ar mai putea să aibă careva încredere sau respect pentru comitetul norvegian/suedez de Nobel și hidrocephalăii care-au dat, ca un jet fierbinte de smeclău pe față unei divete porno din categoria GILF, cu Nobelul peste Uniunea Europeană.

Acu vine partea noastră a tuturor, modul în care românașii se excită intelectual și genital apropos de românii care primesc premii Nobel. Un fel de fenomen Halep, doar că pe intelectualitate. Ce-i cel mai frumos este că românii nu (prea) primesc premii Nobel. Probabil suntem la egalitate cu Zimbabwe și Coasta de Azur când vine vorba de medalii comemorative și banii din cuferele ucigașului în masă Alfred Nobel. Deci cum ia o nemțoaică plecată DE SILA din românica și dintre românași un Nobel pentru literatură, cum ne simțim și noi mândri. Ca musca la arat, sau dacă am fost prea pășunist și de școală veche cu trimiterea asta hai s-o zic pe șleau. Ca niște căpușe entuziaste și pline de căcat.  Neamțul care-a luat Nobel pentru medicină anul ăsta nu l-ar fi luat în vecii vecilor dacă rămânea în eterna și nasol tripanta Românie. Herta Muller l-a luat poate pentru tot căcatul de aicilea, dar mai corect este să formulăm că l-au luat ambii fix pentru că au FUGIT de aici. La modul onest, de hater pur sânge, madam Muller a luat un premiu Nobel nu degeaba (nu am citit-o, nici nu intenționez, dar consum ocazional produse lactate Muller) ci ca să șteargă pe jos cu Liiceanu și alți dizidenți închipuiți. Ce-o fi fost în suflețelele mici de pseudo-dizidenți post-factum ale ălora ca Liiceanu, asta este foarte frumos de imaginat. Oare s-au simțit ca niște căpușe entuziaste și pline de căcat expuse la justa lor valoare morală?

Herta Muller

Herta Muller

Și acuma, plat du jour, marea labă electoralistă: Premiul Nobel pentru Literatură care s-ar putea să se acorde lui Mircea Cărtărescu. Pe bune, poate cineva să ia în serios such scheisse? Nu zic că până la Orbitor 2 nu mi-ar fi plăcut Cărtărescu, dar să fim serioși, nu are nici suficientă expunere, nici suficient lobby. Și l-au mai dat odată literaturii despre românia comunistă și nu în versiunea lite& fantasy. În fine a venit cu un titlu de volum suficient de penal cât să eclipseze numele lui Mu-Yan și titlurile cretine de cliteratură post Barbara Cartland ale lui Alice Munro dar mă tem că asta nu ajunge. Și că dincolo de ce prognostichează guardian Nobelul de literatură va fi luat de vreun arăboi. Pentru că la câte genociduri și mui le targe vestul civilizat măcar cu un Nobel pentru literatură să se prefacă și ei că le pasă. După care să dea Nobelul pentru pace echipei medicale de la Guantanamo. Adică ar fi la fel de logic pe cât a fost să i-l dea lui Obama și pe cât de obscen a fost să-l dea Uniunii Europene.

Dar toată lumea se preface că Nobel-ul mai certifică ceva. Nu mai certifică decât simpatiile suedezilor & norvegienilor intelectualiști, deja trecuți și plini de ifose culturale care habar nu au pe ce lume trăiesc, captivi în bula lor de îmbuibare autosuficientă. Redus la un brand cultural cu valoare morală a lumii strâmbe și capitaliste un nobel este un gir dat unor mesaje politice care trebuie să ajungă la pulimea cu pretenții din clasa de jos și clasa de mijloc. Nobelul practic propagă & vinde mesaje ipocrite și standarde morale corupte. Premiul Nobel pentru literatură nu ar trebui să intereseze decât editurile, ca să știe la ce măresc tirajele. Pentru că imediat după ce se va zice un nume or să sară toți ăia care nu citesc decât cărți premiate cu Nobel și care nu se uită decât la filme premiate cu Oscar să cumpere minunea.

Deci nu mai puneți botul la toate rahaturile, pronosticurile și mai ales la gonflările de speranțe apropos de Nobel. Este un premiu la fel ca oscarurile. N-o să schimbe în bine viața vreunui cititor, la fel cum filmele de oscar nu schimbă în bine viața cinefililor. Decernarea Nobelurilor este un eveniment murdar și absurd, servit cu glazură de glam și standarde false. Un Eurovizion al pseudo-intelectualilor care altfel nu ar ști ce să citească.

Oricum azi aflăm cine-a luat premiul Nobel pentru ce fel de literatură. Eu aș fi tentat să consider orice Nobel dus către Africa un premiu pentru că Ebola și din ciclul să ne prefacem că ne pasă; orice Nobel acordat vreunui Murakami o insultă adusă literaturii și oricum eu nu citesc decât accidental, odată la 4 ani cărți de Nobel. Dacă universul se auto-clizmează la nivel galactic și ia Cărtărescu un Nobel, mă jur că-i cumpăr Ochiul maro al dragostei noastre, nu glumesc, chiar așa se cheamă cartea.