Radu Jude a luat premiu la Berlin

Încă un premiu la Berlin pentrul cinema-ul nostru cel aborigen și plin de moafte. Asta înseamnă mult mai multe chestii decât pare la prima vedere.

Subiectul de moment este: Radu Jude a luat premiu la Berlin! Duduie interneturile mai ceva ca celuliltele amatoarelor de 50 Shades of Gray, că vai, Radu Jude este noul Halep. S-a luat pauză de la jegoșeniile lu Mândruță și celula Elenei Udrea și  evident ne dă mândria reflectată afară din casă și plm.  De fapt și de drept ar fi frumos din partea nostră cinefilă să ne benoclăm pe palmaresul de la Berlin și să vedem și alte titluri și chestii în afară de Aferim-ul lui Radu Jude.

deci, ce constatăm:

1. Radu Jude a luat juma de premiu că la modul cel mai cinic, cam asta este un ex aequo. Ălalt film premiat pentru REGIE este regizat de-o femeie și are subiect de melodramoletă. Dar măcar este color.

2. Mie ăsta mi se pare cel mai interesant film din palmaresul Berlinalei de 2015. E ceva cu o plantație de cafea și un vulcan. Eu sper la tot ce este mai bine posibil de la filmul ăsta, deși nu este mexican, ci guatemalez.

3. Că tot veni vorba despre ce pare demn de atenție din palmaresul de la Berlin eu aș vrea foarte sincer să văd Victoria (deși e film nemțesc, câh câh CÂH, cel mai non-imaginativ cinemau european, exceptand desigur cinema-ul din Elvetia) și El botón de nácar și Pod electricheskimi oblakami

4. Revenind la jumătatea de Urs de Argint a lui Jude, va fi interesant de observat cum românașii cineaști se vor deda la xeroxări cum se dedau de fiecare dată când un film românesc ia vreun premiu mai imporant. Deci așteptați-vă la vreo 2-3 ani mustinzi de filme atât de artistice încât pur și simplu se cer filmate decât în alb-negru și la subiecte atât de importante încât sunt cu țigani și țigănie.

5. Privind retorspectiv parcă aș fi preferat ca MST3K-ul cu fotbal al lui Porumboiu la pătrat să ia dreacu niște premii, ca să avem un filon măcar cumva color de cinemau de arte.

Argh, acum mă simt obligat să văd Aferim înainte de Gopo-urile din 2016. Și gata că mi s-a făcut poftă de un film cinstit și COLOR.

Berlinale 65

Berlinale 65