The Red Road, pentru că seriale

Și din seria surprizelor foarte plăcute. The Red Road este un hibrid de poveste cu polițist, dramă de familie și haos infracțional.

Am dat aproape accidental de The Red Road, când căutam ultimele episoade din True Detective. Și m-a prins suficient de bine cât să văd sezonul unu (6 episoade) cap-coadă. Povestea este despre cum un  polițai ajunge în belele pentru că nevastă-sa este o schiziofrenică împuțită și despre cum un mafiot local încearcă să profite din plin de context:  un plod pe care schizofrenica îl face terci cu mașina este un bargain chip foarte util pentru ca polițaiul să nu-i deranjeze afacerea cu droage.  Asta în timp ce tribul local de indieni (din care fac parte și mafiotul și victima de accident rutier) nu ar vrea s-o dea la pace cu infractoarea (fiică de senator),  deci toată lumea trebuie să facă cover-up peste rușinica dementei și în timp ce mafiotul are de reglat niște situații care încep să-l depășească.  Colac peste pupăza, una din fiicele roșcate și extrem de hot ale polițaiului se combină, Romeo & Juleita style fix cu fratele vitreg al mafiotului.

familia de politai

familia de politai

Făcut in paradigma veche a serialelor ( deloc nuditate, nici măcar buci, violențe lăsate în mare parte offsreen, personaje care chiar par scoase din manualul de iconografie americană) The Red Road nu pare-a avea mari atu-uri când e (ex)pus lângă alde True Detective sau The Revenants. Dar excelează extrem de frumos făcând fix ce și-a propus. O dramă cu accente melo și mafioțeală și ceva tușe de realism social foarte bine scrisă și jucată. Și filmată frumos dar fără de brizbriz-uri. Personaje solid construite si in script și din acting, plus o calibare între emoție și suspans foarte eficientă. Fără de timpi morți și contemplații, cu bagaje din trecut și scheleți prin dulapuri care încep încet încet să fie introduși just într-un prezent narativ.

Jason Momoa are un personaj misto si face fix ce trebuie cu el

Jason Momoa are un personaj misto si face fix ce trebuie cu el

Acuma personajele sunt la modul următor.

Harold (Martin Henderson)  este americănoiul standard. A jucat futbal american, are soție și două ploade, mai are și job de polițai. O dulceață de  cretin, care nu face nimic interesant dar e cumva tolerabil ca personaj, mai ales că peste el se revarsă absolut toate rezultatele demențelor schifozfrenic-alcoolice ale soțioarei. E fix genul de personaj care evoluează puțin, dar are două explozii absolut memorabile.

ce-a facut zdreanta de nevasta-mea?

ce-a facut zdreanta de nevasta-mea?

Jean (Julianne Nicholson) este pardon de expresie porc-cu-pizdă. O tipologie nouă de personaj feminin american, defect prin excelență care nu face decât să cauzeze mizerii celor din jur dar care este considerată intersantă pentru fix faptul că este atât de defectă și abjectă în defecțiunea ei o face interesantă. Vezi Carrie, boarfa fascistă din Homeland, ăla e prototipul. Dacă Nicholson n-ar fi fost o actriță pur și simplu execelentă eu aș fi renunțat la The Red Road fix din cauza personajului ăstuia, care nu are nevoie doar de pastile, are nevoie și de niște șuturi în bot ca să-și recâștige statusul de ființă umană.

psihopata

psihopata

Kopus (Jason Momoa) este mafiot. Pare greu credibil că Momoa ar putea juca prea mult, dar are cel mai juicy personaj și ce să vezi îl duce foarte frumos. Deloc șarmant și deloc amenințător, Kopus este fix genul ăla de mafiot care probabil chiar există. Nu-i nici șef nici cel mai de jos din ierarhie și-o știe. Acționează în consecință și când punctează pe scena locală a traficului de droguri și violențe o face mai mult cu capul decât cu pumnul.

The Red Road

The Red Road

 Kopus tatăl e jucat de Tom Sizemore și are fix chestiile alea (violențe, demențe, amenințări)  care-l fac pe Sizemore un actor cult. Foarte puțin screen-time, extrem de bine dozat din scenariu și servit din actorie cu panache naturalist de maxim efect.

tineretul cu mancarimi

tineretul cu mancarimi

Annalise Basso & Allie Gonino sunt fiicele de polițai și este lăudabil că reușesc să fie sî într-un alt fel decât roșcate obscen de HOT. Chestia care se observă în cazul lor se poate apica și restului de persoanje secundare. Cineva chiar s-a obosit cu folos să le dea niște personaje și actori capabili. Deci da, se poate.

grea e viata de indian

grea e viata de indian

Toți ăștia trăiesc muncesc și se intersectează în moduri mai mult sau mai puțin ilegale undeva, într-un orășel din ăla american împădurit de pe un mal de lac. Acuma majoritatea comparațiilor au mers înspre Top of the Lake și Revenants, cauzate în mod evident de lacul pe care-l au la comun dar și de niște inserții de probleme cu aborigenii (prezente și în Top of the Lake) și respectiv modul de-a folosi în serial trecutul personajelor. Eu aș zice că nici ceva trimiteri înspre Twin Peaks ar putea fi făcute.

vai voicile si vai alcoolul si vai mizerie cu 2 picioare

vai vocile si vai alcoolul si vai mizerie cu 2 picioare

Cu sezonul 1 terminat frumos, fără bucle sau cârlige prea mari îndreptate spre sezonul doi eu mă declar foarte mulțumit și probabil o să mă uit și la al doilea sezon.

the red road afis

the red road afis