Rezultatele CNC 2014

Ieri seară s-au afișat rezultatele CNC. La concursul pentru finanțări de stat de la Consiliul Național al Cinematografiei s-au dat bani și-n dreapta și în stânga. Au fost finanțări generoase.

Lipsită de dinozaurii vechiului regim,  dar parazitată de alde Lia Bugnar și Adrian Lustig (scenarii scrise de ăștia doi au fost finanțate) sesiunea asta este, din multe puncte de vedere, cea mai ok din istoria CNC-ului. Pe scurt și din viteză – rezultatele CNC se pot citi cam așa:

  • Cristian Mungiu o trimite din nou pe Ana Maria Marinca în spațiul cosmic. Ca sequel (cu sau fără ortodoxie și avort, rămâne de văzut) la Europa Report, desigur. Altfel, bugetul de un milion de euroi acordat de CNC proiectului lui Mungiu (RMN) este cam umflat. Sau poate o fi vreun film de epocă, amplu și cu time-travel pe bază de Rezonanță Electro-magnetică. Pentru că altfel sunt al dracu’ de mulți bani.
  • Următorii clasați beneficiari de finanțare CNC sunt Tudor Giurgiu cu proiectul Apropierea & Cătălin Mitulescu și a sa Fata Munților, fiecare cu mai puțin de juma’ de milion de euro.
  • Corneliu Porumboiu, Jude & Puiu au toți câte un milion juma de RONi (vro 350.000 de euro) pentru Comoara, Inimi Cicatrizate și respectiv Sierra Nevada. Nu știu de ce, dar am impresia că Cristi Puiu va face orice dar numai un western de Băicoi nu, deși mie fix asta-mi inspiră titlul: drame cu văcari supărați pe sat și pensiuni agro-turistice populate de prostituate triste.
  • Florin Piersic JR poate să-și ia adio de la filmul independent: Vara s-a sfârșit a primit o finanțare destul de generoasă (187.000 de ieuro), deci să vedem cum se manifestă artistic odată ajuns în jocul ăsta, al regizorilor serioși. Vorba vine.
  • S-au dat bani și la regizoare: Anca Damian (pentru Perfect sănătos) , Ruxandra Zenide (cu Miracolul din Tekir) și, guess what Iulia Rugină cu două filme, evident Love Building 2 și Love Building 3 (care se cheamă parcă altfel).
  • Pentru că doza de obscen nu putea pentru ca să lipsească, și-au luat bani și mari autori, campioni ai prostului gust: Vomațiu Mălăele și Jesus del Cero sunt finanațați de stat ca să bucure și mințile luminate cu lanterna.
Rezultate CNC 2014

Rezultate CNC 2014

Aia de mai sus este lista cu fondurile alocate pentru dezvoltare, apropos, lista completă este acilea.

Acu ce mă întreb eu este dacă nu cumva Ivana Mladenovic nu ecranizează Soldații lui Schiop.

Este destul de intersant și ce se întâmplă la categoria de Debut (în lung-metraj)

Emanuel Pârvu (Retur-ul de la Anonimul), Bogdan Mirică (care-a comis Bora Bora), Daniel Sandu (responsabil de Cai putere) și Anca Miruna Lăzărescu (Apele tac, dacă-mi aduc aminte corect) plus Andrei Crețulescu (Bad Penny) ar trebui să dea randament maxim. De Radu Dragomir nu am auzit, dar pare-a avea la portofoliu pomparea lui Abramburica, La Bloc și Poveste de Cartier (#killitwithfire).

Evident ar mai fi câteva chestii de comentat, dar ce aș zice de încheiere ar fi că:

  1. nu înțeleg cum de-a ajuns Peter Greenaway un fel de Boney M al regiei de film. Dacă nu a ajuns ca Boni-em de ce regizează prin România? Pe bani românești? Mai avem un expat, ceva italian care se debutează în lung-emtraj cu Parada film.
  2. cum de Jesus del Cero, penetratorul Abramburicăi și Vomațiu M, odioșenia teatrului grosier primesc fonduri și Gabriel Achim nu…
  3. aștept cu anticipațiune să văd scurtele, mai ales că îmi place un titlu unuia (dispozitivul 0068)

SCURTMETRAJE

***

Rezultate CNC 2014

Rezultate CNC 2014