RoboCop Vs Terminator

Comixurile astea voiam sa le citesc de ceva timpi. Dar le-am citit cu cea mai mare placere de-abia acu. RoboCop Vs Terminator este un Frank Miller si merita din plin lecturat.

RoboCop VS Terminator

Prin 1992 Frank Miller s-a pus pe scris RoboCop Vs Terminator, unul dintre cele mai aparent absurde dar fundamentalmente juste cross-over-uri din universul de benzi desenate. RoboCop-ul se întâlnește cu terminatorii. Pe care el i-a făcut. Adică sunt rezultatul direct al exploatării lui de către Skynet. Cu time-travel și fără de John Connor sau mă-sa, numita Sarah Connor.

Ideea face mult sens iar Miller, care nu desenează (se ocupă cam foarte excelent de ilustrare un nene numit Walt Simonson) dă tot ce poate din scriitură. Și oricât de greșit ar fi el la în căpățână Frank Miller putea prin 1992 să articuleze impecabil un script de benzi desenate. Cu toată pompa dar și niște profunzimi psihice mai puțin uzuale pentru el Miller asezonează toată tevatura cu voiaje înpoi în timp și apocalips robotic cu niscaiva SF de primă clasă.

RoboCop VS Terminator

RoboCop VS Terminator

Deci povestea începe fix pe ultima sută de centimetrii ai umanității. Cu o duduie care sare înapoi în timp pentru a-l distruge pe RoboCop și pentru a opri astfel crearea terminatorilor și-a apocalipsului. Evident RoboCop fiind totuși (și) Alex Murphy probema se pune mai mult la el în capățână: se lasă distrus pentru a salva umanitatea din viitor? Sau se lasă purtat de valul cumva dumnezeiesc al integrării în mașini și calculatoare?

RoboCop VS Terminator

RoboCop VS Terminator

Chestiile foarte just scoase din SeFeu (Cyber-punk de-a dreptul dar deh, era 1992 și cyber-punk-ul încă nu se obsoletizaze totalmente) sunt și apropos de călătoria prin timp și mai ales despre modul în care Alex Murphy renunță la el pentru a deveni 100% RoboCop care la rândul lui va devenii 100% software. Este o chestie coioasă și frumoasă, care mi-a amintit de ceva din fundamentele interesului meu pentru Frank Miller.

RoboCop VS Terminator

RoboCop VS Terminator

În vremurile lui bune Frank Miller chiar era mega kick-ass. (No Mark Millar puns intended here) și modul în care sunt introduse toate chestiunile apropos de două universuri cinematografic distincte (RoboCop & Terminator) într-o poveste nouă este admirabil. Enfin, Miller avea deja niște antecedente nefaste cu filmele RoboCop deci măcar jumătate din problemă o avea elucidată.

RoboCop VS Terminator

RoboCop VS Terminator

Nu-i numai povestea care excelează Walt Simonson face o treabă excelentă la desenat. Nu are manierismul ăla exacerbat și larger than life allui Miller, deci nici iconicitatea ăstuia. Dar Simonson are un still (post)optzecist foooarte bine calibrat între haos și psihedelie, are la îndemână culorile brutale ale benzilor desenate americane din deceniului opt (dar nu le abuzează pe fiecare centimetru disponibil) și mai are și un talent la detaliu (pe care-l ține foarte bine în frâu). Cumva grafic vorbind suntem în prelungirile (fericite) ale deceniului opt în care toate uzurile și abuzurile sunt atent calibrate pentru impact maxim.

 

RoboCop VS Terminator

RoboCop VS Terminator

Aceste fiind zise cred că în câteva zile începe comi-con-ul dâmbovițean. Pe care intenționez să-l frecventez.

RoboCop VS Terminator

RoboCop VS Terminator

RoboCop VS Terminator

RoboCop VS Terminator