Rokolectiv 2014: 5 muzici

Eram entuziast apropos de Rokolectiv 2014 pentru că se anunțase Forest Swords. Deci am dat cu urechea peste invitații muzicali și am concluzionat cam așa.

  • Seara esențială este Joi. Chestia de bonus este că nici nu-i amplasată la Mnac. Este la CNDB, care sincer nu șiu unde se mai află. God, I hate MNAc. Cu percheziția la intrare și cu infinitățile alea de scări.
  • Concertul care mă roade cel mai tare să-l văd este tot Forest Swords. Pentru că post-rock și din seria știu exact cât de bine poate să sune live, că l-am mai auzit o dată.
  • Există două chestiuni foarte interesante care se prea poate să fie superbe pe live (Pharoah Cromium & Stellar Om Source). Și una care se poate să-mi confirme niște suspiciuni de lăbăreală cu voodoo și nimic mai mult (Cut Hands).
rokolectiv 2014

rokolectiv 2014

Acelea fiind zise astea cinci sunt trupele/act-urile/benzile pe care aș miza pentru programul personal:

INNODE sau post-noise care o dă cam technou conceptual și la care eu i-aș zice că tot post-industrial se cheamă de fapt și de drept. Doar că fiind mai minimal tech e mai de fiță. Truth be told, sună uimitor de bine, mai ales pentru naysayeri ca mine (la zona de minimalizme). Nu are grația radiațiilor ălora extraterestre pe care le tot emite o stație radio sovietică abandonată, dar are ceva cam pe-acolo. Un fel de senzualitate riguros orchestrată matematic.

Se samplează acilea.

STELLAR OM SOURCE este-o joacă foarte inspirată cu sintetizatoare lascive pe post de flux al conștiinței amețite de contemplații masturbaționiste. Undeva între muzici de after-party la piscină și zacere în salon.

de pe soundcloud

WILHELM BRAS e de fapt un proiect al unui polonez care face experimentalizme fonice. Și din ce-am ascultat eu le face cam foarte bine. Undeva între incidental și măiastru, cu sintetizatoare pe care și le construiește singur. Exemplu cât se poate de clar despre relevanța glitch-ului în detrimentul beat-ului. Cam prea conceptual și diform pentru dansat, totuși.

Soundcloud

PHAROAH CROMIUM  e foarte fucked up. Un fel de psihedelie peisagistică, un trip cu preumblări prin decorurle pustii ale sci-fi-urilor cu monștri atomici și roboți extratereștri din deceniile 5 & 6 americane. Prea experimentalist și prea post-noise cât să fie post rock, mult prea ambiental ca să nu fie cumva ocult. De ascultat acilea.

FOREST SWORDS l-am prin odată pe live și pe-ne-ve. Execelentissim. Chestia cea mai perversă e că pornind dinspre trip hop și cu ceva intenții de rock alternativ individul face post-rock din ăla de calibru maximal.

soundcloud

Ce-ar mai fi interesant pe la Rokolectiv 2014 e Adrian Enescu, care nu mă aștept să aibă magnitudine de Rodion, dar care-a compus la vremurile lui niște OST-uri cam memorabile pentru alde Dan Pița &co. Și Cut Hands, care nu-mi inspiră deloc încredere (muzicalemnte vorbind, PLM, electronică destul de rudimentară servită cu voo-doo -vai cât poate să nu-mi pese de Africa și asta s-a mai făcut deja de un milion de ori). Dar care Cut Hands s-ar putea să fie un live-act bun. Dacă fac live-act.

 

 

forest swords

forest swords

wilhelm bras

wilhelm bras

stellar om source

stellar om source

innode

innode

Pharoah Chromium

Pharoah Chromium